1. Przeglądasz zawartość archiwalną forum dzwiek.org z lat 2005-2011. Z początkiem 2012 forum w swojej formie do roku 2011 zostało zamknięte i jego treść pozostawiona tylko do odczytu. Jeśli chcesz brać udział w dyskusjach sprawdź stronę główną czy są na niej interesujące Cię działy.
  2. Niektóre funkcje forum wymagają rejestracji. Po założeniu własnego konta będziesz mógł korzystać z takich funkcji jak m.in. tworzenie własnych tematów i postów, edycja własnego profilu użytkownika wraz ze statusami, prywatne konwersacje pomiędzy innymi zarejestrowanymi użytkownikami forum.

Niemoc laika

Dyskusja w dziale 'Komputery, Interfejsy, Oprogramowanie - Mac & PC' rozpoczęta przez tokat, 30 Wrzesień 2011.

1. tokat Początkujący

Witam
    Po starannej lekturze wszystkich postów na forum mam do państwa ogromną prośbę, gdyż wasze doświadczenie znaczne większe niż moje.
    Graniem zajmuję się hobbystycznie (po pracy, w weekendy i tylko w domu).Na keyboardzie (yamacha psr 4000) gram zawsze na żywca tzn. lewą ręką podtrzymuję tonację akompaniamentu a prawą muzykę. Jest to instrument dość leciwy, i choć same aranże są jak dla mnie są dość dobre to barwy ubogie (gitary to takie sobie brzęczenie, saksofony tylko z nazwy, no i oczywiście brakuje barw współczesnej muzyki dance). Dwa lata temu postanowiłem zakupić komputer (laptop Proc I7 1 ,66Gz, 4 GB RAM i zintegrowane łącze FW), do tego karta AUDIOFIRE 4 firmy ECHO. Wszystko połączyłem MIDI, każdą ścieżkę akompaniamenty przypisałem pod inny kanał i instrument VST. W każdym aranżu używam na raz około 10 takich wtyczek oraz 5-6 efektów .Na początku używałem FL-a pirackiego, ale po tym jak non stop zawieszał się komputer kupiłem oryginalny, a do tego NI COMPLETE 5. Ale mam problem, podczas gry obciążenie procesora dochodzi do 99% cała aranżacja trzeszczy zatrzymuje się, no i wszystko jest nie stabilne. Był już format dysku przeinstalowywanie wszystkiego itd. Problem ten miałem praktycznie zawsze tylko starałem się z tym żyć, kończyło się zazwyczaj na wyłączeniu kopma i graniu na samym instrumencie. A ponieważ jest to moją pasją czy możecie mi państwo powiedzieć co mam zrobić? Czy zmienić komputer, kartę? (wszyscy mi doradzają na apple i logica ). Wszystko jest dla zawodowców, a ja chcę tylko sobie pograć i się przy tym trochę zrelaksować.
  2. Pawel Walentynski Użytkownik

Zawód:
    realizator dźwięku
    Poszukaj w ustawieniach FL czy jest takie coś jak buffer size..im mniejszy buffer tym mniejsza latencja podczas grania a co za tym idzie wieksze obciazenie procka..zwieksz buffer na tyle by to bylo grywalne live i powinno śmigać..
    Na necie powinno być sporo filmików i artykułów jak dokładnie zoptymalizować FL...powodzenia
  3. Bunkertor Początkujący

Zawód:
    myśliciel semiproduktywny
    1. Opcje >> Ustawienia Audio. Sprawdź, czy jesteś na sterownikach ASIO, bo czasem nie są domyślne. >> Open ASIO panel - tam zwiększ latencję tak, żeby pod spodem (pod panelem ASIO) licznik "underrun" nie nabijał wartości. Na samym panelu ASIO nie może migać "OVERLOAD". Sprawdź, też w panelu, czy przypadkiem nie wykryły się jakieś inne urządzenia - czasem, choć rzadko, włączają się takie niespodzianki domyślnie. Jeśli są na zielono - wyłącz.
    2. W samym FL (po zamknięciu panelu ASIO ale ciągle w opcjach audio - wyłącz opcję podtrzymywania płynności animacji interfejsu. Bardzo niewiele ona daje, a potrafi niestety wpłynąć na performance dźwięku.
  4. JzK Początkujący

Zawód:
    hobbysta
    Poczytaj o optymalizacji windows do audio
  5. tokat Początkujący

Wszystkie ustawienia na panelu audio są dobre. Kombinowałem na różne sposoby nawet przy max ustawionym buforze i nic się nie zmienia, a windowsa nie mam pojęcia jak konfigurować.
  6. lethan Początkujący

Zawód:
    mcdonalds crew member
    Mam wrazenie ze procesor może byc nie wystarczajacy. Laptopowe wersje nijak maja sie do desktopowych.
  7. Kaczor954 Użytkownik

hmm.. A nie jest to przypadkiem związane ze sterownikami AISO? Ja nie znam tej karty, ale sprawdź czy je obsługuje, i czy w ogóle je masz zainstalowane.. U mnie problem trzasków w FL'u (którego na dzień dzisiejszy nie używam) skończył się po kupnie nowego PC'ta z bardziej profesjonalną kartą, ale również mocniejszym prockiem...
  8. Bunkertor Początkujący

Zawód:
    myśliciel semiproduktywny
    Kolejna opcja - Przy włączonym FL wejdź do managera urządzeń Windowsa >> tab: Procesy i tam wyszukaj proces FL >> kliknij prawym, ustaw priorytet na "Wysoki" (nie ustawiaj na "czasu rzeczywistego"). Zatwierdź ten wybór. Poza tym przejrzyj procesy - te, które znasz i wiesz, że nie są Ci potrzebne daj na minimalny priorytet. (antywiry, firewalle etc).

Share This Page