1. Przeglądasz zawartość archiwalną forum dzwiek.org z lat 2005-2011. Z początkiem 2012 forum w swojej formie do roku 2011 zostało zamknięte i jego treść pozostawiona tylko do odczytu. Jeśli chcesz brać udział w dyskusjach sprawdź stronę główną czy są na niej interesujące Cię działy.
  2. Niektóre funkcje forum wymagają rejestracji. Po założeniu własnego konta będziesz mógł korzystać z takich funkcji jak m.in. tworzenie własnych tematów i postów, edycja własnego profilu użytkownika wraz ze statusami, prywatne konwersacje pomiędzy innymi zarejestrowanymi użytkownikami forum.

NI Maschine, MPC 2000xl/1000, MPD/MPK,MPC 3000/60

Dyskusja w dziale 'MIDI, samplery, syntezatory' rozpoczęta przez GK94, 13 Lipiec 2011.

1. GK94 Początkujący

Witam
    Jako że mamy wakcaje więc jest okazaja aby zarobić trochę kasy i przeznaczyć na swoje ulubione zajęcie.
    Moja sprawa wygląda tak:
    1.Robię bity najczęściej hip-hop bardzo rzadko rnb lub pop.
    Używam FL Studio z dość słabym komputerem 2.8ghz 2gb ram win xp po optymalizaji pod FL.
    Wcześniej próbowałem Reasona, Abletona ale jednak to nie to.
    Nie posiadam żadnego kontrolera MIDI czy "cuś", tylko myszka i klawiatura
    Sampluję z tego co znajdę w domu na CD.
    Od roku czytam ciągle na polskich i zagranicznych forach, jednak wiadomo że każda sytuacja jest trochę indwydualna.
    Chcę wziąść trochę sprzętu do domu i polepszyć warunki pracy.
    Robienie muzyki znam tylko od strony softowej nigdy nie miałem styczności z hardware.
    NI maschine no ciekawa rzecz za cenę MPC ale za to 5GB sampli a w wersji 1.6 dostajemy 5+17GB.
    Czy kupiienie samplera MPC 2000xl nie będzie w swoim rodzaju jakimś uwstecznieniem o te kilkanaście lat?(dyskietki zip :D chociaż ma to swój klimat prawda?)
    Potem MPC 1000 no coś nowego ale znowu czy workflow ulegnie diametrialnej zmianie?
    MPD to taki plan zapasowy jakbym nie wział 3 urządzeń wyżej.
    A teraz sprawa 3000/60 głównie chodzi o tą "brudną" 12 bitową perkusję na maxa jara mnie to oldschoolowe brzmienie dla mnie jest piękne.
    Możliwości jest wiele ale wybór tylko jeden i nie piszcie mi odp. w stylu" Weź MPD i graj" ale dlaczego mam to wybrać??
    Czasami chciałbym uwolnić się od komputera tym bardziej że mam stacjonarnego Peceta.
    2.Druga sprawa to na czym dokłanie polega podłączenie samplera po MIDI do komputera przez interfejs??
    Czy jest wtedy dźwięk przesyłany czy jak? bo nie mogę rozkminić do końca tego.
    3.Tak jak myślałem o tych sprawch soft a hw to główna sprawa jaka mi się rzuciła w oczy to:
    Soft:
    99 kanłowy mixer po 8 efektów na każdy kanał-
    metoda pattern oraz song
    perkusję w patternie można ułożyć w mniej niż 20 sekund
    więcej możliwości mixu/masteringu/kwantyzacji(chyba)
    Bit w 5-15 minut-no problem
    VST1&2, Dxi,RTAS- sofotowy synteraztor kosztuje 150 $ a hardwaerowy około 1000$.

Zalety hw to napewno dobre przetworniki oraz brzmienie
    Więcej zalet możecie mi podać aby umożliwić mi wybór.
    4.Zestawy które na teraz sobie wymyślam są2:
    Soft:FL Studio 10, nowy komputer win7 intel,NI machine/MPD/MPK,Stanton t90 USB\t55 USB, Presonus 1box, 2x KRK G2 R6.
    HW:Jak wyżej tylko bez kompa o raz interfejsu oraz kontrolerów za to w ich miejsce któreś z MPC.
    5. Jeśli MPC 3000/60 to będzie chodzić tylko o tą brudną perkusję
    Jeśli MPC 2000xl/1000 to będą musiały one stać się sercem studia zamiast komputera.

Trochę się rozpisałem ale jak już pytać to raz a porządnie i nie zawracać więcej d**y użykownikom.

Pozdrawaim i czekam na odpowiedzi.
  2. Księciunio II Aktywny Użytkownik

DAW:
    Pro Tools
  3. GK94 Początkujący

Dobra chyba zrozumiałem że MIDI przesyła tylko dane do kontrolowanie instrumentu itd.
    A teraz co uzyskam tworząc połączenie PC--via MIDI>MPC??

@EDIT: Bardzo zależy mi na opinii i pomocy w wyborze.
  4. mixslut Początkujący

po pierwsze jesli zrezygnowałes z abletona to raczej nie poznales jego mozliwosci, radze Ci szczerze, naucz si e dobrze softy, zeden hardware nie da Ci tyle satysfakcji co ableton, jesli juz chcesz na sile 12 bitowe brzemienie kup sobie akai s950 do tego dobra dzwiekowke i dzialaj do tego gramofon, przedwzmacniacz i cisniesz, radze Ci szczerze naucz sie obslugi softwaru i dopiero uderzej w hardware bo z tego co tu czytam masz znikome pojecie i nie wiesz czego tak naprawde chcesz,
    GK94 lubi to.
  5. GK94 Początkujący

Moja rezygnacja z Abletona... hmmm
    Nie potrafiłem go po prostu rozgryźć, nie wiem. Może wynika to z tego że zaczynałem od FL 8
    Więc na 100% mój przypadek to przyzwyczajenie.

A więc teraz myślę że już na pewno zostanę przy sofcie i mam ułożony zestaw tylko jest kilka wątpliwości odnośnie jego komponentów:
    PC: Windows 7 x64 Intel i3/i5 4/8GB Ram 2xHDD 500GB/1TB
    Interfejs: Presonus 1box- czyli Presonus Audiobox+ jakieś budżetowe bardzo słuchawki, mic, soft/Lexicon Omega
    Gramofon: Stanton T92 USB/ Reloop RP-4000 M3D
    MIDI:Korg Padkontrol(podobna najlepsze pady na MIDI no i cena)
    Odsłuch: KRK RP5/6 G2 lub Yamaha HS50M( i tu jest problem bo nie mam naprawdę możliwości posłuchać gdzieś jakichkolwiek monitorów)
    Czy ktoś może mi polecić do tego jakiś nie za drogi klawisz MIDI??

Sprawa softu: to jeśli DAW na razie zostanę na FL przy tym ogarniając Demo Abletona ale dla mnie to jakiś dziwny jest i źle mi się jakoś pracuje.
    Jeżeli wgl. zo staną mi jakoś pieniądze to sprowadziłbym ze Stanów Native Instruments Komplete 7 elements
    U nas kosztuje ponad 2 koła a u nich połowę mniej czyli nawet z Vatem wyjdzie taniej bo cło na soft=0%.

Plan jest tylko wiadomo że często nasze plany biją się z dostępną kwotą tak za badzo nie chciałbym iść na jakieś ustępstwa jeżeli już coś zaczynać to zakończyć. Krótko mówiąc jak mam kupywać to wszystko a nie po kolei bo nie ma to sensu: zacznę od intefejsu i co? podepnę do niego słuchawki od telefonu??:rolleyes:
    Najlepiej jakby ktoś mógł coś dodać lub odjąć zasąpić czymś innym może.

Z góry dziękuje za odpowiedzi.

6. Marc The Drummer Aktywny Użytkownik

Zawód:
    Logistyk - SAP operator
    Z twojego toku myslenia wnioskuje ze nie dokonca wiesz czego chcesz :( Po pierwsze pamietaj ze sam sprzęt za ciebie ncizego nie zrobi a dużo możesz osiągnąc poprzez np. podszlifowanie sztuki mixowania. Sam co prawda jestem sprzętowcem i działam na przętach typu "vintage" [Ensoniq EPS, Emu planet phatt itp] ale powiem ci szczerze to że bez podstawowej wiedzy typu: ustawienie kompressora na bębnach czy manipulacji filtrami itp niewiele osiągniesz. Moja rada jest taka że póki masz jako taki podstawowy sprzęt to na początek kup porządny interfejs audio + kontroler MIDI a pózniej wraz z postępami zawsze możesz dokupić sprzet taki jak kolega wyzej powiedzial czyli akai s950 badz np. emu EMAX, odsłuchy itd.
    GK94 lubi to.
  7. Marc The Drummer Aktywny Użytkownik

Zawód:
    Logistyk - SAP operator
    A przy okazji proponuje ci przeczytać od począ tku watek w tym dziale na temat samplerów ;)
    GK94 lubi to.
  8. GK94 Początkujący

Jeśli chodzi o perkusję to zawsze dłubię na EQ czasami jakiś kompresor, wyciszam nie potrzebne pasma a inne podbijam co fajnie brzmi szczególnie na stopie.
  9. Arab Użytkownik

Jak byłem w twoim wieku popełniałem podobne błędy. Myślałem, że to oprogramowanie i sprzęt tworzą muzykę. A to jednak wielka nieprawda. Ale z tego okresu pozostało mi parę doświadczeń i pozwól, że się nimi z tobą podzielę.

1. Zostaw pieniądze na później. Wydawanie niewielkich sum na wyposażenie nawet malutkiego studia domowego w sytuacji większego braku doświadczenia jest stratą pieniędzy. Lepiej jest gotówkę przygotowaną na wyższy pułap sprzętowy. Im większe badziewie będziesz posiadał tym trudniej będzie Ci przejść na coś lepszego.

2. Zanim zaczniesz skreślać jakieś oprogramowanie postaraj się dokładnie poznać jego możliwości. W sieci jest sporo różnych samouczków wideo bardzo pomocnych w początkowych etapach pracy z różnymi narzędziami.

3. Postaraj się siebie określić. To jedna z najtrudniejszych rzeczy. Jednak tylko wtedy będziesz mógł się rozwiać jeśli zdasz sobie sprawę kim chcesz być. Nigdzie nie ma napisane, że jeśli produkujesz dany gatunek muzyki to koniecznie musisz używać danego softu.

4. Zmiany narzędzi pracy to duża strata czasu. Pamiętaj, że zanim nauczysz się danego softwareu/hardwareu w stopniu umożliwiającym Ci prace minie trochę czasu. Pracujesz na FL? Zostań przy nim. Nie ma narzędzi idealnych a z czasem będziesz miał większe rozeznanie w tym, co naprawdę potrzebujesz.

5. Sprzętowe samplery i syntezatory mają to do siebie, że zwykle (poza wyjątkami) trzeba je nagrać. Nie jest to sprawa, aż tak prosta. Odpowiedni interfejs, kable etc.

6. Pomyśl też o sprawach niekoniecznie bezpośrednio związanych z muzyką ale też ważnych. Nauce j. angielskiego w stopniu umożliwiającym swobodną komunikację w mowie i piśmie. Postaraj się poznać osoby pracujące z beatami. Ale nie przez Internet. Dobrym miejscem są studencie rozgłośnie radiowe/małe studia projektowe/kluby w których grają osoby produkujące produkujące własną muzykę. Takie znajomości pozwolą Ci podpatrzeć to w jaki sposób dane osoby pracują.

7. Wspominałeś o maszynie. Maschine nie jest solucją na wszystko. To jest wirtualny Groovebox. Jeśli nigdy nie pracowałeś z takimi urządzeniami jak Korgi z serii Electribe, Elektron Machinedrum, Yamaha Rmx1 albo wspomniane Mpc będziesz zawiedziony gdyż możliwości tego instrumentu nie tkwią replikowaniu dużych sekwencerów takich jak FL alboe Ableton ale w fenomenalnym interfejsie w pełni odwzorowanym w postaci sprzętowego kontrolera do którego trzeba się przyzwyczaić.

8. Potrzeba rozwiania swojej muzyki oparta na chęci kupowania co raz to nowszych rzeczy prowadzi często do syndromu kolekcjonowania gratów. Jest to kosztowne, głupie i przynosi same straty. W pewnym momencie zaczynasz bardziej myśleć o kolejnych zakupach a nie muzyce.

To tyle od mnie.
    GK94 lubi to.
  10. GK94 Początkujący

@Arab
    Po pierwsze fajny masz avatar też dawno temu grałem w MGS(a to jest chyba 3)
    1.Chcę mieć trochę sprzętu aby poprawić jakość materiału przecież to logiczne że jak kupię sobie łopatę to bez mojego udziału dziry nie wykopię. Sprzęt/soft to narzędzie i myślę że to każdy z forumowiczów rozumie.
    2.No jescze podejmę kilka prób skoro tak mnie zachęcasz
    3.Chciałbym żebym kiedyś muzyka którą wyprodukuję służyła artystom z podziemia a jakby ktoś z mainstreamu się zainteresował to bardzo fajnie.
    4.Myślę że FL-a opanowałem w takim stopniu że nie mam z nim problemów
    5.No fakt jest to duże utrudnienie
    6.Co do języka angielskiego nie mam jakichkolwiek problemów jestm już w połowie w Drugiej klasie Technikum Informatycznego w Nysie, nasza klasa była najbardziej ogarnięta na tle innych techników i liceów!!
    Jeżeli chodzi o naszą szkołę to jest to jeden wielki underground każdy coś nagrywa, pisze teksty, ludzie piszą własne książki, mam znajomych z którymi idąc rano do szkoły puszczamy swoje bity każdy wytknie jakiś szkopuł i wiadomo co robić ;p
    Także nie chodzi o to że wyrwał się jeden mądry co zobaczył FL na youtube a teraz myśli że jak będzie sprzęt to będzie lepiej.
    7.Nie pracowałem
    8.I tutaj się nie zgadzam ponieważ zestaw który teraz zbuduję ma mi służyć przez około 2-4 lata lub więcej.
    Sprzęt ma mi pomóc przyśpieszyć pracę np. sprawa tworzenia melodii po co mam klikać skoro będzie klawiatura
    Po co ściągać jakieś CD z domu lub ripy vinyli z neta skoro będzie gramofon zarzucę na niego wosk i szukam ukochany sampli(przez HH to się w Jazz-ie i Soul-u zakochałem)
    Po co układać sample w kolejności na sekwecerze skoro można wkleić je do FPC i swobodnie wyzwalać padami.
    Chcę dobrego odsłuchu ponieważ chcę słyszeć realny dźwięk a nie podbijany na pre ampach w jakiś tam słuchawkach.
    A interfejs jest potrzebny żeby to jakoś grało.
    Także powtarzam że chcę mieć sprzęt aby pójść w końcu w którąś stronę z tym wszystkim.

Ale najważniejsze- robienie ogólnie muzyki sprawia mi masę frajdy a do tego jak wyjdzie fajnie to rysuje się uśmiech na twarzy, nie wiem czy muzyką moją przyszłością ale zawsze warto spróbować.
    Oczywiście zamierzam dokończyć edukację w TI a potem iść na studia.
    Jeśli teraz nie kupię sprzętu to kupię za rok.

Dałeś 8 punktów a nic nie wsponiałeś o moim zestawie :p
    Pozdrawiam.
  11. Arab Użytkownik

Wybierzesz, co zechcesz. Nie pisałem Ci nic na temat twojego zestawi bo w większości nie znam tych urządzeń. Sam mam to zupełnie inaczej ułożone.

Jeśli już koniecznie musisz coś kupić wybierz JEDNĄ rzecz w tym przypadku chyba najlepszym rozwiązaniem będzie dobry interfejs audio. Czytaj to forum, staraj się samemu rozwiązywać napotkane problemy (to ważny element autoedukacji) i myśl o muzyce.

Nie chce Ci podawać gotowy rozwiązań bo w większości sytuacji są one do pupy. Każdy jest inny, potrzebuje czegoś innego i ma inne preferencje. Ja w poprzednim moim poście nakreśliłem ci tylko rzeczy na które dobrze jest zwracać uwagę. Sam wszystkiego jeszcze nie potrafię, nie zawsze jestem zadowolony z tego, co udało mi się uzyskać. Ale na tym polega proces edukacji. Jest żmudny, długotrwały i wymaga wielu poświęceń. Jestem jednak przekonany o tym, że jeśli znajdziesz w sobie siłę to zrobisz w końcu coś z czego będziesz dumny.

Na tym to polega. Zamiast szukać gotowego, podanego na tacy rozwiązania czasem lepiej jest wszystko dokładnie przemyśleć. To też element twórczy.
  12. GK94 Początkujący

No w sumie to człowiek uczy się całe życie.
    Gotowe rozwiązanie to ja że tak powiem już jako tako mam, może coś się zmieni ale wątpie już w to skoro nikt nie ingerował w zestaw.
  13. meehow Początkujący

DAW:
    Logic
    Późno przeczytałem, ale w wielu kwestiach muszę się zgodzić z Arab'em.

Sam zaczynałem od Logic'a 5.5.1 (ostatnia wersja na PC), walczyłęm jakieś 6 lat, żeby płynnie poruszać się po DAW'ie (i wiedzieć co chcę osiągnąć kreując dźwięk i jak tego dokonać). Miałem starego PC'ta 1,8Ghz + 1G Ram'u, ze zintegrowaną kartą dźwiękową - jednym słowem poniżej minimum, a wszystko podpięte do starej wieży Techniks'a, ale nauka nie poszła w las. Jak już wiedziałem co i jak robić, to przyszłą pora na inwestycje. Kupiłem Mac'a (bo Logic już tylko na OS'a), Logic'a 8 Pro i najzwyklejszą klawiaturę sterującą Korg'a K25. Miałem już wtedy Sennheiser'y HD 25-1 (bo grywałem wtedy w kilku klubach i zainwestowałem w dobre słuchawki). Nowego soft'a też musiałem się poduczyć, bo mimo tego, że dalej Logic, to jednak interfejs się trochę zmienił i doszło kilkanaście nowych opcji. Jak już skminiłem wszystko na tyle, że wiedziałem, że kolejne inwestycje nie pójdą na marne dokupiłem E-MU 0404 USB i Yamahy HS80. Znowu masa dłubania, żeby nauczyć się jak to razem "gra", bo trzeba pamiętać, że w domowym studiu warunki zawsze mogą być lepsze, a nawet najlepszy sprzęt nie będzie "grał" jak w pomieszczeniu specjalnie do tego przystosowanym i zaadaptowanym. Jak już nauczyłem się słuchać nowych odsłuchów i miałem odrobinę do włożenia, kupiłem Behringer'a BCF 2000 i MXL'a 9000. Walcze na tym do tej pory i póki co wystarcza.

Moja rada: zostań przy sofcie na którym już pracujesz, kup dobry interfejs i dobre słuchawki (też da się zrobić sporo) i walcz!!! :D

Share This Page

Użytkownicy znaleźli tę stronę szukając wyrażeń:

1. mpc 2000xl opinie

,
  2. mpc 2000 opinie

,
  3. imaschine na telefon

,
  4. kurs imaschine,
  5. czym poprawic brzmienie bitu w fl studio,
  6. co do mpc 2000xl,
  7. imaschine na kompa,