1. Przeglądasz zawartość archiwalną forum dzwiek.org z lat 2005-2011. Z początkiem 2012 forum w swojej formie do roku 2011 zostało zamknięte i jego treść pozostawiona tylko do odczytu. Jeśli chcesz brać udział w dyskusjach sprawdź stronę główną czy są na niej interesujące Cię działy.
  2. Niektóre funkcje forum wymagają rejestracji. Po założeniu własnego konta będziesz mógł korzystać z takich funkcji jak m.in. tworzenie własnych tematów i postów, edycja własnego profilu użytkownika wraz ze statusami, prywatne konwersacje pomiędzy innymi zarejestrowanymi użytkownikami forum.

Nebula Acoustica Audio

Dyskusja w dziale 'Pluginy' rozpoczęta przez SONIC LOFT STUDIO, 12 Październik 2010.

1. SONIC LOFT STUDIO Użytkownik

Zawód:
    realizator
    DAW:
    Sonar
    Witam,
    czy miał ktoś styczność z Nebula.
    Przetestowałem je krótko u znajomego muzyka w domu, lecz to za mało, żeby wyrobić sobie zdanie na ich temat. Przydałyby się do miksu żeby je bardziej sprawdzić.
    Cenowo prezentuje się całkiem nieźle.

pozdrawiam
  2. Sempoo Stały Użytkownik

Zawód:
    zealirator wdzięku
    DAW:
    Adobe Audition, Reaper
    Coś tam próbowałem z Nebula Free, ale jakoś mnie nie przekonała - ale na gearslutz.com ludzie się nią podniecają, wręcz fankluby istnieją ;)
  3. lord_awesomeguy Użytkownik

Zawód:
    Informatyk/fizyk
    Używam programów saturacji z tej wtyczki (Color Tape i Boeing 747 - ustawiam ratio 1:1 i "nasycam" make up gainem). W tej kwestii brzmi naprawdę dobrze, trzeba tylko czasem poruszać suwakiem "Liquidity", jeżeli zniekształcenia są zbyt ewidentne. Piszę rzecz jasna o darmowej wersji.
  4. Smiechu Stały Użytkownik

Zawód:
    Inżynier Konstruktor
    DAW:
    Sonar
    Hmmm... ciekawa wtyczka... będę musiał przetestować... a jak z wydajnością??
  5. lord_awesomeguy Użytkownik

Zawód:
    Informatyk/fizyk
  6. SONIC LOFT STUDIO Użytkownik

Zawód:
    realizator
    DAW:
    Sonar
    Testuje nebula 3 free, zapycha ostro procesor, na 4 rdzeniach ledwo 3 wtyki ruszają. Ale jeszcze nic konkretnego nie mogę napisać.
  7. lord_awesomeguy Użytkownik

Zawód:
    Informatyk/fizyk
    Aż tak źle u mnie nie ma - uruchamiam 4 instancje i mam jeszcze zapas mocy obliczeniowej na jakieś 25-30 innych wtyczek, mimo że pracuję na laptopowym C2D 2,2GHz... Nie używasz czasem wersji "reverb"?
  8. Smiechu Stały Użytkownik

Zawód:
    Inżynier Konstruktor
    DAW:
    Sonar
    Pewnie pracuje z niską latencją...
  9. SONIC LOFT STUDIO Użytkownik

Zawód:
    realizator
    DAW:
    Sonar
    Latencja 1024, idzie więcej bez problemu:) Chwilowa słabość kompa.
  10. Smiechu Stały Użytkownik

Zawód:
    Inżynier Konstruktor
    DAW:
    Sonar
    Czyli jechałeś na niskiej... i jak podwyższyłeś zaczęło lepiej śmigać tak??
  11. nano Użytkownik

Używam Nebula 3 Pro od około 2 lat. Porównywałem programy tej wtyczki z różnymi odpowiednikami sprzętowymi i od tamtego czasu, prawie całkowicie zrezygnowałem z klockowni - wypada rewelacyjnie.
    W wersji płatnej, nie ma problemów z latencją i CPU (przynajmniej na moim kompie z i7 3GHz + 8GB Ram). Wsparcie jest znakomite. Programy komercyjne innych producentów są zjebiaszcze. Ostatnio kupiłem (jeszcze nie oficjalny) program z Pulteca, którego też miałem okazję porównać z oryginałem - hehe, można powiedzieć, że "mam Pulteca w kompie". Oczywiście są tez jeszcze programy innych klocków, które brzmią rewelacyjnie - taki np. Draw Her to masakra.
    Moim zdaniem, istnieją tylko 3 typowe wtyczki vst, które mogą konkurować z programami Nebula - Softube Tube-Tech, SPL Vitalizer i FG-X. Są może i inne, ale osobiście takowych nie spotkałem na swej drodze jak na razie.

PS: Odpowiedzcie sobie na pytanie, czemu o Nebula 3 za głośno się nie mówi?
  12. nano Użytkownik

Dodam jeszcze, że programy komercyjne typu Preamp, Tape, Console i Eq..., biją na głowę wszystkie wtyczki świata razem wzięte, a program Color Tape (o którym wspomniał wcześniej jeden z kolegów) robi na wokalach taka robote, że masakra.
  13. SONIC LOFT STUDIO Użytkownik

Zawód:
    realizator
    DAW:
    Sonar

Zgadza się!
    Miałem 256 po prostu, ale też po zmianie na wyższą się przycinało trochę , po restarcie sonara poszło jak należy. Czyli wszystko jasne.
  14. SONIC LOFT STUDIO Użytkownik

Zawód:
    realizator
    DAW:
    Sonar
    Nie przetestowałem za wiele jeszcze, ale pierwsze co testowałem, czyli kompresory naprawdę robią wrażenie, nie robiłem jeszcze porównania do klocków, ale do VST sonnoxa wypadaja o niebo lepiej.
  15. BtQ Stały Użytkownik

DAW:
    Pro Tools
    A wersji RTAS nie ma ...
  16. nano Użytkownik

Na protka chyba nie ma.
  17. Smiechu Stały Użytkownik

Zawód:
    Inżynier Konstruktor
    DAW:
    Sonar
    Właśnie testuję... chyba dlatego się za głośno nie mówi bo ta wtyczka jest totalnie nieprzejrzysta i nieintuicyjna...
  18. nano Użytkownik

Czy ja wiem? To o czym mówisz, to względne stwierdzenie. Dla Ciebie może taka być, dla mnie jest wręcz odwrotnie, bo mam możliwość dzięki niej, pracować nie na tym co pokazują cyferki, ale na dźwięku i tu trzeba polegać na własnym słuchu, ale zapewniam Cie, ze jak dasz szanse tej wtyczce, to za jakiś czas jak juz ja ogarniesz, powiesz te same słowa co ja wcześniej powiedziałem. Wiem ze najprościej jest coś wpiąć i żeby od razu miks pięknie zagadał, ale tak sie nie da z Nebulą. No ale każdy ma jeszcze inny wybór, kupić sobie zamiast wtyczki klocka.
  19. SONIC LOFT STUDIO Użytkownik

Zawód:
    realizator
    DAW:
    Sonar
    Dla mnie na początku też wygląd był nieinteresujący, ale przyzwyczaiłem się.
    Oczywiście za krótko ją testuję, ale coraz bardziej zaczyna mi się podobać:)
  20. kornel_k Aktywny Użytkownik

Nebula 3 Free wywala mi Reapera.
    U kogoś jeszcze taki problem występuje?

Share This Page