1. Przeglądasz zawartość archiwalną forum dzwiek.org z lat 2005-2011. Z początkiem 2012 forum w swojej formie do roku 2011 zostało zamknięte i jego treść pozostawiona tylko do odczytu. Jeśli chcesz brać udział w dyskusjach sprawdź stronę główną czy są na niej interesujące Cię działy.
  2. Niektóre funkcje forum wymagają rejestracji. Po założeniu własnego konta będziesz mógł korzystać z takich funkcji jak m.in. tworzenie własnych tematów i postów, edycja własnego profilu użytkownika wraz ze statusami, prywatne konwersacje pomiędzy innymi zarejestrowanymi użytkownikami forum.

Natywne Softube CL1B oraz FET

Dyskusja w dziale 'Pluginy' rozpoczęta przez JoachimK, 1 Październik 2009.

1. JoachimK moderator globalny

CL1B juz nie tylko dla systemow DSP
  2. nano Użytkownik

No no, pobrałem demko. Superowy temat.
  3. jarektoifl Stały Użytkownik

DAW:
    Pro Tools
    to ta sama firma robi dla tc powercore?ladnie gra,przy duzej kompresji nie podbija gory,calkiem niezle,ciekawe jak sie ma do oryginalu?
  4. jarektoifl Stały Użytkownik

DAW:
    Pro Tools
    Zanim ktos sie zdecyduje na tego Tubetecha,polecam sciagnac demo Syrah Fluxa,zapiac go na bebny lub bas,w sumie na cokolwiek,wrazenia sluchowe duzo lepsze wg mnie niz CL1B.

www.fluxhome.com
  5. jarektoifl Stały Użytkownik

DAW:
    Pro Tools
    Oprocz tego jesli ktos ma Pro Toolsa,polecam zrobic porownanie z Smack Le,to jest dopiero killer,brzmienie przy duzej kompresji bebnow najlepsze ze wszystkich,najwieksza glebia i zero znieksztalcen na blachach,co przewaznie sie dzieje przy uzyciu wtyczkowych kompresorow.
  6. jacek.mixer Administrator

Zawód:
    mikser
    DAW:
    Pro Tools
    Kwestia gustu. Dla mnie smack to ziarnista slabizna z masa paskudnych znieksztalcen. Cl1b uzywalem tylko w oryginale do wokalu i basu w trybie z szybkim czasem bez mozliwosci regulacji (chyba fixed). Dziala niesamowicie. Obczaje demo pluginu.
  7. jarektoifl Stały Użytkownik

DAW:
    Pro Tools
    Jasne,ze kwestia gustu,ja lubie brudne brzmienia i w niektorych przypadkach Smack cisnie zaj... na bebnach.
  8. JoachimK moderator globalny

CL1B na PoCo potrafi być bardzo brudny na krótkim ataku.
  9. jarektoifl Stały Użytkownik

DAW:
    Pro Tools
    A ten natywny brzmi inaczej?
  10. jarektoifl Stały Użytkownik

DAW:
    Pro Tools
    Jest jeszcze jeden kompresor o ktorym zapomnialem napisac a ktory wart jest uwagi a cena jest smieszna,69$.To Massey CT4.Brzmi swietnie a do tego nie szarpie w ogole prockiem.Niestety rowniez tylko RTAS do PT.Wiem,ze temat dotyczy CL1B,ale na poczatku sie zachwycilem a pozniej sluchajac w porownaniu innych kompresorow o ktorych napisalem wyzej,ten CL1B jakos tak nie powala.Musze pojsc do studia kolegi gdzie ma PoCo z CL1B i porownac obie wersje.
  11. JoachimK moderator globalny

Nie sprawdzałem natywnego.
  12. jacek.mixer Administrator

Zawód:
    mikser
    DAW:
    Pro Tools
    sprawdzilem CL1B oraz FET
    CL1B jest bardzo dobry, ale FET mnie po prostu zwalil z nog... moje CLA juz nie sa takie fajne ;) Zbieram kase na FET
  13. JoachimK moderator globalny

FET i CL1B to coś skrajnie innego. Są sytuacje, gdzie w moich miksach jeden i drugi (drugi - w sensie inny 1176, bo FET nie sprawdzałem) się zupełnie wykluczają, jako zupełnie inne narzędzia.
  14. Lex Aktywny Użytkownik

Zawód:
    Manager
    Podzielam opinię co do FET, pierwsze wrażenia były bardzo pozytywne. Miałem okazję chwilę porównać z 1176 UAD-a i większe "łał" zrobił na mnie FET. Natomiast nie mam porównania z CLA. Jacek faktycznie większe wrażenie zrobił na Tobie FET od 1176 CLA? Co do CL1B to nie powaliło mnie, może nie chodzi nawet o samą jakość wtyczki ale o rodzaj kompresora.
  15. Lex Aktywny Użytkownik

Zawód:
    Manager
    Ostatnio znowu przychylniej patrzę na 1176 z UAD. W kontekście porównania z CLA76 i FET
  16. jaca Stały Użytkownik

jakies szczegoly?;)
  17. Lex Aktywny Użytkownik

Zawód:
    Manager
    UAD ma mniejszy wow factor. CLA potrafi pracować dość agresywnie zwłaszcza w skrajnych ustawieniach. Ale w zwykłej pracy UAD daje często lepsze rezultaty.
    Ale to są drugorzędne sprawy. Jedno i drugie to narzędzie pracy, jak na wtyczki na wysokim poziomie. Pracują inaczej... a to że ostatnio uad podobał mi się bardziej to moja subiektywna opinia. Po prostu po 1,5 roku pracy z tymi wtyczkami trochę inaczej na to patrzę, więc chciałem się tym podzielić ;]
    I tak ważniejsze jest to jak się nimi kręci... i czy potrafi się uzyskać takie efekty jakie się chce uzyskać.
    Igor lubi to.

Share This Page