1. Przeglądasz zawartość archiwalną forum dzwiek.org z lat 2005-2011. Z początkiem 2012 forum w swojej formie do roku 2011 zostało zamknięte i jego treść pozostawiona tylko do odczytu. Jeśli chcesz brać udział w dyskusjach sprawdź stronę główną czy są na niej interesujące Cię działy.
  2. Niektóre funkcje forum wymagają rejestracji. Po założeniu własnego konta będziesz mógł korzystać z takich funkcji jak m.in. tworzenie własnych tematów i postów, edycja własnego profilu użytkownika wraz ze statusami, prywatne konwersacje pomiędzy innymi zarejestrowanymi użytkownikami forum.

Najlepszy sprzet dla tyczkarza :)

Dyskusja w dziale 'Postprodukcja i dźwięk do filmu' rozpoczęta przez Luke Audio, 18 Lipiec 2011.

1. Luke Audio Aktywny Użytkownik

Zawód:
    Realizator Dzwieku
    DAW:
    Pro Tools, Pyramix
    seqboomop.jpg

skoro koledzy ze steadycamami zasuwaja na tym dlaczego i nie my?
  2. markmix Aktywny Użytkownik

Zawód:
    Muzykant
    DAW:
    Ableton Live, Logic, Pro Tools
    Rewelacja ! Jestem absolutnie za :bike: !!!!
  3. resonate Początkujący

Bo głośne? :)
  4. markmix Aktywny Użytkownik

Zawód:
    Muzykant
    DAW:
  5. resonate Początkujący

No jak chcecie na tym jeździć to wydaje to chyba dźwięk, czy się mylę? Chyba że tylko do stania ale wtedy to chyba szkoda zachodu?
  6. markmix Aktywny Użytkownik

Zawód:
    Muzykant
    DAW:
    Elektryczny , tzn bezglosny silniczek :bike:!
  7. Luke Audio Aktywny Użytkownik

Zawód:
    Realizator Dzwieku
    DAW:
    Pro Tools, Pyramix
    nowsze wersje sa rzeczywiscie bardzo ciche :D
  8. markmix Aktywny Użytkownik

Zawód:
    Muzykant
    DAW:
    To nawet trafilem :D !
  9. resonate Początkujący

Luke, a miałeś do czynienia z recorderami Zaxcom? Robię sobie apetyt na Nomad'a :) Znam SD 744t, 442, 302, SQN 4S i recordery Tascam. Interesuje mnie ogólna jakość preampów i limiterów.
  10. Luke Audio Aktywny Użytkownik

Zawód:
    Realizator Dzwieku
    DAW:
    Pro Tools, Pyramix
    @Bartek - Deva siedzi w Polsce przynajmniej jedna wraz z calym zapleczem mikroportow i mixera od zaxcommu w Alverni :D

Ogolnie rzecz biorac Zaxcom robi wspaniale rzeczy: mikroporty z wbudowanymi recorderami z TC (sick!!!) o wielkosci pudelka zapalek i wiele innych zapierajacych dech w piersi dzwiekowca zabawek ;) w USA ma duza popularnosc, takze na innych kontynentach. W Europie jakos tak srednio ale to tylko ze wzgledu na to iz Aaton ma juz dobra baze uzytkownikow Cantara ktorzy jak debile nie potrafia docenic wspanialych mozliwosci jakie daja im produkty Zaxcoma :D i nie nie jestem ich posrednikiem :D

Nomad:
    6 kanalowa lub wzyw wersja naprawde super. Auto mixer dziala naprawde powalajaco ( mozesz swoje mikroporty poddac automatycznemu miksowi na sciezke R ). Wbudowany nadajnik Zaxnet IFB ktorym rzucasz TC i odsluch gdzie tylko chcesz (do mikroportow, kamery, digislate, skrypt, rezyserki etc. )

Preampy ma naprawde w porzadku. Jakosciowo nie ma roznic pomiedzy preampami z Cantara a Nomada. Lepsze preampy niz SD788, pozostawiajac SQNy i tascamy daleko w polu ;)

pracowalem troche na Divie (Diva) wiec wiem czego sie moge spodziewac od Nomada.
  11. resonate Początkujący

Ja pracuje teraz na SD 442 + Tascam 680 , bez TC i zastanawiam sie nad Nomadem jako urzadzeniem all in one. Wylatuje do Stanów w przyszłym tygodniu i będe się starał jakoś namierzyć to cudo.

A co do preampów. SQN najbardziej mi się podobał ze wszystkich które słuchałem. Brzmi bardziej miekko, naturalnie, nie wiem - filmowo. Może dlatego że tam nie ma transformatora, jak w moim SD. A na czym opierasz stwierdzenie że ma lepsze preampy niż 788? To dość nowa maszyna...

Rozumiem że pracowałeś na Devie, i na tym opierasz oczekiwania w stos. do Nomada? Bo jeszcze go w Europie chyba nie ma?
    A jak działają limitery u Zaxcoma?
  12. Luke Audio Aktywny Użytkownik

Zawód:
    Realizator Dzwieku
    DAW:
    Pro Tools, Pyramix
    Limitery Zaxcoma sa mniej "audible" w stosunku tych do coopera lub tych z 788. 788 jest w sumie na rynku pare lat. Na poczatku ich preampy i limitery dzialaly troche kiczowato, tak jak mniej wiecej w 744. Po poprawie software jakies 1,5 roku temu brzmia ok.

Zaxcom wrzucil do Nomada te same preampy co w innych seriach fusion/deva pozatym preampy Zaxcoma sa lepsze sonicznie i jakosciowo od SD, odbija sie to takze w cenie produktow ;)

Nie wiem czy bedzie ci sie oplacac w stanach maszynke kupic. Wiem ze autoryzowany dealer jest w Holandii, moze w Niemczech tez? W sumie te maszynki sa bezawaryjne ale jak cos pojdzie to musisz na drugi koniec swiata wysylac maszynke....

Jezeli chodzi o preampy w Cantarze/Divie/788 czy Nomadzie. W dzisiejszych produkcjach filmowych, biorac pod uwage ile pluginow wrzucanych jest na dialog i dzwiek z planu nikt juz nie rozroznia ktory recorder pracowal na ktorym planie. Wiec kupujac nowy aparat biore zupelnie inne parametry pod uwage...

jezeli juz patrzysz na Nomada to od wersji 6 kanalowej wzwyz, inaczej brakuje sporo dobrych opcji...
  13. Sempoo Stały Użytkownik

Zawód:
    zealirator wdzięku
    DAW:
    Adobe Audition, Reaper
    Pytanie podczepione - czy Wy jako fimowcy, używacie na planie rejestratorów przenośnych? Czy mogą one w czymś pomóc?
  14. Luke Audio Aktywny Użytkownik

Zawód:
    Realizator Dzwieku
    DAW:
    Pro Tools, Pyramix
    ja, jako nie tylko filmowiec ;) powiem tak: to podstawa. Rejestratory takie jak 788, Nomad, Deva czy Cantar posiadaja wiele funkcji w bardzo malym i przenosnym opkawaniu ktore dziala caly dzien na 2 czy 3 akumulatorkach. Sprobuj to samo zrobic z Mac Pro i PT ;)

to co najwazniejsze to:

- niezawodnosc ( rejestratora oraz nosnika, najczesciej 2 nosniki pamieci: HDD + SD )
    - dluga praca na akumulatorkach 12/14V
    - waga ( w koncu musisz to nosic jak jestes sam caly dzien na sobie )
    - wymiary ( oby jak najmniejsze, tak abys mogl biegac jezeli trzeba z calym wyposazeniem )

jezeli zbuduje caly system na film bez asystenta to niewiele sie to rozni od wagi steadycama z REDem ;)

dlatego dziwi mnie jak od czasu do czasu ktos tutaj wpada z pomyslem zeby nagrac dzwiek na planie na laptopie z Cubasem na przyklad. FAIL! ogromny ;)
  15. Sempoo Stały Użytkownik

Zawód:
    zealirator wdzięku
    DAW:
    Adobe Audition, Reaper
    Miałem na myśli te małe przenośne - np. Sony D50 - trochę nieprecyzyjnie się wyraziłem, za co żarliwie sory ;)
  16. Luke Audio Aktywny Użytkownik

Zawód:
    Realizator Dzwieku
    DAW:
    Pro Tools, Pyramix
    spoko, kazdemu sie moze zdarzyc ;)

mam zooma h4n do lapania atmos na szybkiego i ciekawych rzeczy..........uzywam tez jak w filmie sa uzywane sekwencje filmowe z komorek, wtedy audio nagrywam na ten aparacik i w post produkcji maja juz lepszy wybor ;) pozatym do niczego wiecej sie nie nadaja na powazna skale wedlug mnie...
  17. resonate Początkujący

Uzywałem do kilku produkcji zooma h4n, jak nie mialem jeszcze wlasnego rejestratora. ale zawsze przed nim mialem zawodowy mikser (albo SQN albo SD). WADY: Zoom nie przyjmuje sygnalu +4 oraz nieznacznie "brudzi" dźwięk, ale z zewnetrznym mikserem da sie to przeżyć.
  18. Luke Audio Aktywny Użytkownik

Zawód:
    Realizator Dzwieku
    DAW:
    Pro Tools, Pyramix
    Nomad 6 kanalowy jest juz w Holandii do nabycia, cena to 4000 euro plus 19vat. Ja juz zbieram kasę ;)

Share This Page

Użytkownicy znaleźli tę stronę szukając wyrażeń:

1. nomad zaxcom

,
  2. sprzet dzwiekowy 744t

,
  3. tyczkarz filmowy

,
  4. zaxcom polska