1. Przeglądasz zawartość archiwalną forum dzwiek.org z lat 2005-2011. Z początkiem 2012 forum w swojej formie do roku 2011 zostało zamknięte i jego treść pozostawiona tylko do odczytu. Jeśli chcesz brać udział w dyskusjach sprawdź stronę główną czy są na niej interesujące Cię działy.
  2. Niektóre funkcje forum wymagają rejestracji. Po założeniu własnego konta będziesz mógł korzystać z takich funkcji jak m.in. tworzenie własnych tematów i postów, edycja własnego profilu użytkownika wraz ze statusami, prywatne konwersacje pomiędzy innymi zarejestrowanymi użytkownikami forum.

Nagrywanie wokalu SAMSON C03U

Dyskusja w dziale 'Nagrania i edycja' rozpoczęta przez gregfeel, 17 Styczeń 2011.

1. gregfeel Początkujący

Witam, z góry proszę o wyrozumiałość, zaczynam przygodę z nagrywaniem wokalu... Jestem w posiadaniu owego modelu SAMSON C03U (usb) i mam kilka pytań do osób posiadających ten model:

1. Jaka jest Wasza opinia na temat tej pojemnościówki, czy można liczyć na przyzwoite parametry i czy spełni się jako niedrogi mikrofon do wokalu, czy lepiej poszukać innych rozwiązań (w tym przedziale cenowym)
    2. Jaka odległość powinna być zachowana od osi mic'a aby uzyskać naturalne brzmienie?
    3. Jak uruchomić odsłuch w czasie rzeczywistym podczas nagrywania z tego urządzenia? Mam sterownik producenta ale nie słyszę dzwięku podczas nagrywania, choć ślad jest rejestrowany... W ustawieniach nagrywania/odtwarzania zaznaczam to urządzenie jako główne ale odsłuchu nie ma...
    4. Co zrobić aby filtr pop'owy nie obcinał żadnych częstotliwości z oryginału głosu? Mam wrażenie po porównaniu nagrań że zmiany istnieją, choć niewielkie...

Za wszelkie sugestie z góry dziękuję...
  2. masterofphysicalchemistry Aktywny Użytkownik

2. nie moze byc a blisko (czyli nie trzymaj ust przy samej siatce, efekt zblizeniowy) ani za daleko (zbyt duzo odpowiedzi pomieszczenia). Mysle, ze 10-15cm to dobry punkt wyjscia (ale dobrac musisz eksperymentalnie do swoich waqrunkow)
    4. nie uzywac filtra - a powaznie, to pop zawsze cos tam zmienia, gdyz jest przeszkoda na drodze... mozesz uzyc innego popfiltra, ale kazdy cos od siebie wnosi (czy raczej zabiera)
  3. gregfeel Początkujący

Ok, dzieki za info, co do filtra pop'owego to właśnie miałem wrażenie że ucina mi trochę średnich tonów, w rezultacie wysokie 12-13kHz są podbite i walczę z zgłoskami syczącymi - czym sobie w tym problem mogę pomóc? Czy deeser np ten z Yamaha vocal rack czy może jakiś inny proponujecie?

Poza tym proszę o kontakt kogoś kto nagrywa tym mikrofonem - jakieś praktyczne rady - jak korzystać z niego w sposób prawidłowy, czy zamotowanie go góra lub od dołu ma znaczenie? Jakich unikać błędów podczas nagrywania tym sprzętem?

Czym i jak wyrównać dynamikę zapisu wokalu przed podłożeniem go do miksu ogólnego?
  4. Jona Aloni Użytkownik

Share This Page

Użytkownicy znaleźli tę stronę szukając wyrażeń:

1. samson c03u

,
  2. samson c03u opinie

,
  3. c03u

,
  4. samson c03 opinie,
  5. wokal usb samson,
  6. samson c03 forum