1. Przeglądasz zawartość archiwalną forum dzwiek.org z lat 2005-2011. Z początkiem 2012 forum w swojej formie do roku 2011 zostało zamknięte i jego treść pozostawiona tylko do odczytu. Jeśli chcesz brać udział w dyskusjach sprawdź stronę główną czy są na niej interesujące Cię działy.
  2. Niektóre funkcje forum wymagają rejestracji. Po założeniu własnego konta będziesz mógł korzystać z takich funkcji jak m.in. tworzenie własnych tematów i postów, edycja własnego profilu użytkownika wraz ze statusami, prywatne konwersacje pomiędzy innymi zarejestrowanymi użytkownikami forum.

Nagrywanie Rapu, pomocy

Dyskusja w dziale 'Nagrania i edycja' rozpoczęta przez RadekX, 12 Lipiec 2011.

1. RadekX Użytkownik

Zawód:
    uczeń
    DAW:
    Cubase
    Witam, mam problem z jednym nagraniem, chodzi mianowicie o nagrywanie rapu, ponieważ nagrywałem do tego czasu utwory o mocnych klimatach, tudzież moje pytanie co musiałbym zrobić, jakich dodać wtyczek do tego nagrania, nagrana jest tylko 1 zwrotka, jednak słysząc to i porównując do innych nagrań z tej kategorii muzycznej i nie bardzo jest to do porównania, bo brzmi to jak przeciętne demo, a z tej racji, że nie lubię "odwalać lipy" odwołuję się do forum. Program jakim się obsługiwałem to Cubase SX5, a mikrofon do MXL 990 + reflection filter własnej roboty.wygląda to tak: View attachment 5295

Załączone Pliki:

2. RadekX Użytkownik

Zawód:
    uczeń
    DAW:
    Cubase
  3. pablogns Użytkownik

DAW:
    Ableton Live, Reaper
    z mxl bym zrezygnowal strasznie podbija góre tzn slychac syki, za praktycznie tą samą cene mozesz dostac akg 120, jezeli cie stac na droższa zabawke to goraco polecam oktava mk 319 jezeli nie masz narazie pojecia o wtyczkach vst o ich wykorzystaniu nie wrzucaj ich na sile, bo mozesz bardziej zepsuc brzmienie, moglbys napisac jaka posiadasz karte ,przedwzmacniacz?
  4. RadekX Użytkownik

Zawód:
    uczeń
    DAW:
    Cubase
    Karta to M-audio audiophile 2496, jednak zamierzam ją zmienić na coś lepszego, na coś co mogłoby mi nagrywać 8 śladów, a przedwzmacniacz to mixer Soundcraft EPM8. Ogólnie rzecz biorąc to nagrywam cięższe brzmienia, z rapem to dopiero początek, poza tym to nagranie jest trochę, no nawet nie trochę, za ciche, także powinienem użyć kompresora pewnie, ale nie wiem, czy już na sumie, czy na samym wokalu. może da się to jeszcze jakoś w korektorze poprawić, chociaż póki co nic tam nie zmieniałem. Z wtyczkami akurat jestem w miarę uważny, nie zapełniam śladów pełną ilością vst'kami. poza MXL'em mam też Shur'a SM58, może nim bym dał radę coś zorganizować lepszego na wokalu.
  5. Matey Użytkownik

Zawód:
    Wieczny Student
    DAW:
    Reaper
    Miałem zamiar odpisać kilka dni temu, ale nie mogłem odnaleźć tego tematu. :oops: Muzyka brzmi ciekawie, ale wokal nie pasuje do całej reszty. Wydaje mi się, że jest w nim za dużo niskiego pasma. Nie ma ŻADNEJ przestrzeni w miksie. Przyda się jakiś pogłos. Mikrofon uwydatnia sybilanty, więc poszukaj wtyczkowego de-essera i możesz odjąć trochę góry korektorem. Patrzę na waveform i wydaje mi się, że przyda się trochę więcej kompresji.
  6. RadekX Użytkownik

Zawód:
    uczeń
    DAW:
    Cubase
    okej, dziękuję Panom bardzo :), a jeszcze pytanie, czy pogłosu dać na sumie, czy na samej ścieżce wokalu ?
  7. Matey Użytkownik

Zawód:
    Wieczny Student
    DAW:
    Reaper
    Dodaj kilka pogłosów (np. małe pomieszczenie, średnie, duże) do, których będzie trafiał sygnał z poszczególnych tracków. Na sumie nie będziesz miał szerokiego wachlarza możliwości. Widzę, iż niektórzy rozstawiają pogłosy w panoramie - jeden na lewo, drugi naprawo, trzeci na środek. Ogólnie rzecz biorąc trzeba eksperymentować.

http://www.youtube.com/watch?v=1oewmt3kALM
  8. RadekX Użytkownik

Zawód:
    uczeń
    DAW:
    Cubase
    Dzięki wielkie :), jak skończę robić nagranie to jeszcze wstawię.
  9. RadekX Użytkownik

Zawód:
    uczeń
    DAW:
    Cubase
    mam tu poprawioną wersję, co prawda jeszcze bez kompresji :(, ale z tym to chyba na sam koniec będzie trzeba zadziałać, myślę, że w porównaniu do poprzedniego nagrania jest o niebo lepiej :), ale wydaje mi się, że mogłoby być jeszcze lepiej :).

http://www64.zippyshare.com/v/75859672/file.html

Share This Page

Użytkownicy znaleźli tę stronę szukając wyrażeń:

1. oktava mk-319 rap

,
  2. program do nagrywania zwrotek

,
  3. pogłos w rapie

,
  4. nagrywanie rapu slyszac sie