1. Przeglądasz zawartość archiwalną forum dzwiek.org z lat 2005-2011. Z początkiem 2012 forum w swojej formie do roku 2011 zostało zamknięte i jego treść pozostawiona tylko do odczytu. Jeśli chcesz brać udział w dyskusjach sprawdź stronę główną czy są na niej interesujące Cię działy.
  2. Niektóre funkcje forum wymagają rejestracji. Po założeniu własnego konta będziesz mógł korzystać z takich funkcji jak m.in. tworzenie własnych tematów i postów, edycja własnego profilu użytkownika wraz ze statusami, prywatne konwersacje pomiędzy innymi zarejestrowanymi użytkownikami forum.

Nagrywanie pieca gitarowego techniką Mid-Side

Dyskusja w dziale 'Nagrania i edycja' rozpoczęta przez Burny, 26 Listopad 2010.

1. Burny Użytkownik

Zawód:
    Wózkowy
    Siemka.

Nagrywam zespół: pera, gitara, bas i wokal.
    Chcę uzyskać bardzo surowe nagranie.
    Do rejestracji pieca gitarowego użyłem jak dotąd sm 57 i AT 3035.

Jestem członkiem zespołu i wynikła różnica zdań. Gitarzysta jest zdania, że powinniśmy nagrać dubel gitary i zapewne chciałby aby zostały one umieszczone po przeciwnych stronach panoramy. Ja z kolei jestem bardzo zadowolony z brzmienia gitary pierwszej gitary i uważam, że dubel na innym piecu zamuli miks. Nie jestem przekonany do rozstawiania śladów z SM i AT w panoramie. Chciałbym, aby były one pośrodku.

Przestrzeń chciałbym uzyskać techniką Mid Side.
    Macie jakieś doświadczenia? Mikrofon z charekterystką ósemkową, jaki mogę wykorzystać to SE 4400a.
    Zaznaczam, że SM i AT to bardzo bliskie ujęcia paczki.

Czy według Was powinienem skorzystać z jednego z już użytych mikrofonów kardoidalnych i "dołożyć" do niego ósemkę, czy dodać jeszcze dodatkowo dwa mikrofony.

Czy paczka mikrofonowana z bliska techniką Mid-Side jest w stanie wygenerować zjawisko przestrzeni, czy powinienem szukać jej bardziej w ujęciach dalszych, z większą dozą odpowiedzi z pomieszczenia?

Będę wdzięczny za wszelkie wskazówki dot. Mid-Side w ujęciach paczki gitarowej (4x12 cali).

Hej!
    Maniek lubi to.
  2. jacek.mixer Administrator

Zawód:
    mikser
    DAW:
    Pro Tools
    musisz określic precyzyjniej co masz na myśli przez zjawisko przestrzeni... i powiedzieć jaką gracie muzyke - a najlepiej podać tutaj jakiś przykład

tak bez wnikania w szczegóły, to na razie jedynym sensownym pomysłem jest to co mówi drugi gitarzysta
  3. JoachimK moderator globalny

Dla mnie raczej bez sensu. Technika M/S odnosi się do stereofonii, a piec gitarowy jest statycznym źródłem mono, który zazwyczaj brzmi dobrze zbierany z bardzo bliskiego planu, co tym bardziej wyklucza przestrzeń z niego samego. Chyba, że mowa o nagłaśnianiu pogłosu pomieszczenia, ale to już nie jest temat gitary a ogólny z technik nagraniowych.
  4. oses Użytkownik

Jezeli chcesz uzyskac przestrzen zagraj dubelka i rozsun go w panoramie odwrotnej do pierwszego take'a(sm i at w lewo, dubel sm i at w prawo) Jezeli rozkrecisz sm w lewo, a at w prawo otrzymasz dwa rozne brzmienia z jednego take'a i zero przestrzeni no chyba ze miki staly w roznych odleglosciach od paczki. Jezeli nie chce Ci sie nagrywac dubla multiplikuj(skopiuj) nagrany slady, opoznij je o np. 19ms i rozkrec slady po panoramach. Mozesz tez partie ktora juz masz wrzucic w lewy kanal sendem wyslac na busa na ktorym bedzie 100%delay o minimalnym feedbacku delay ustatwiasz jak Ci pasuje czyli 15 do 25ms panorame busa w prawo i masz dubelka
  5. masterofphysicalchemistry Aktywny Użytkownik

ja tam nie jestem za opcja robienie tzw dubla przez delay, gdyz niestety delay ma stala wartosc i zamiast robic dubla to robi grzebien brzydki. Bylo o tym ostatnio mnostwo watkow. Dubel to dubel (szczegolnie rowno zagrany doda niezlego kopa)

Btw. Mi sie wydawalo ze MS robi sie kardioida np sm57 i osemka, a 3035 niestety osemka nie jest (ma na stale kardio?) - ok, niedoczytalem ze ma jeszcze SE 4400.
    Maniek lubi to.
  6. Luke Audio Aktywny Użytkownik

Zawód:
    Realizator Dzwieku
    DAW:
    Pro Tools, Pyramix
    technika z umieszczeniem osemki: http://www.royerlabs.com/rectips_electricguitar.html popatrz na schemat 7

pozatym jeszcze dobre rozwiazanie to 2x SM 57 przed ampem, w XY lub AB w zaleznosci ile glosnikow ma twoj amp, dla jednego glosnika XY pod katem 90 stopni i troche off center pod wzgledem srodka glosnika,

w ten sposob otrzymasz 2 tory, jeden wrzucasz na lewo w panorame drugi na prawo.

osobiscie nie polecam MS w tej sytuacji, za blisko ampa musi stac zeby ta tzw przestrzen dobrze uchwycic
    Maniek lubi to.
  7. oses Użytkownik

Ja oczywiscie tez nie jestem za sztucznymi dublami ale warto sprobowac jednego i drugiego zeby wiedziec jakie daja efekty
  8. Burny Użytkownik

Zawód:
    Wózkowy
    M/S wypadło w moim wykonaniu słabo i zgadzam się z Wami że nie jest to dobre rozwiązanie. Dzięki za wszystkie inne pomysły.
  9. dagget Początkujący

Mi sie MS przy nagrywaniu pieca podoba, nie wszedzie jest sens korzystac z tej techniki ale rezultaty mogą byc ciekawe. Moja proba w zalczniku.

Załączone Pliki:

• ms.mp3
      File size:
      548 KB
      Wyświetlenia:
      48
  10. JoachimK moderator globalny

Mi szczerze mówiąc się to nie widzi. Efekt szerokości w porównaniu ze zmonofonizowaniem tej próbki niezbyt wielki, poza oddaleniem i mniejszym punktem, skupieniem w dźwięku - a to dopiero sam ślad gitary. W miksie może być z tym różnie i nie wiem czy korzystniej...
  11. Burny Użytkownik

Zawód:
    Wózkowy
    PS. Nigdy nie mów nigdy, ale napewno w przypadku tych nagrań które zrobiłem jest słabo i rezygnuję z S.

Share This Page

Użytkownicy znaleźli tę stronę szukając wyrażeń:

1. nagranie z pieca sm57

,
  2. nagrywanie w mid side

,
  3. nagrywanie pieca 8 cali