1. Przeglądasz zawartość archiwalną forum dzwiek.org z lat 2005-2011. Z początkiem 2012 forum w swojej formie do roku 2011 zostało zamknięte i jego treść pozostawiona tylko do odczytu. Jeśli chcesz brać udział w dyskusjach sprawdź stronę główną czy są na niej interesujące Cię działy.
  2. Niektóre funkcje forum wymagają rejestracji. Po założeniu własnego konta będziesz mógł korzystać z takich funkcji jak m.in. tworzenie własnych tematów i postów, edycja własnego profilu użytkownika wraz ze statusami, prywatne konwersacje pomiędzy innymi zarejestrowanymi użytkownikami forum.

Nagrywanie perkusji elektronicznej.

Dyskusja w dziale 'MIDI, samplery, syntezatory' rozpoczęta przez Patol_zik, 14 Wrzesień 2011.

1. Patol_zik Początkujący

Witam. Na wstępie chciałbym zaznaczyć, że nie jestem inżynierem dźwięku, a pospolitym bębniarzem;) Noszę się z zamiarem zakupu bębnów elektronicznych Rolada, konkretnie formuły TD20kx. Proszę o poradę i sugestię w jaki sprzęt warto zainwestować żeby móc nagrywać swoje partie w domu. Z tego, co zdążyłem się zorientować w temacie potrzebny mi jest przede wszystkim interfejs midi, oprogramowanie, ale chciałbym też zakupić porządne odsłuchy. Budżet w jakim chciałbym się zmieścić to 5000PLN (oczywiście nie licząc bębnów;).
    Jak mówiłem w temacie realizacji dźwięku jestem laikiem więc proszę o propozycje konkretnych urządzeń, czy programów (może np. ktoś wie że jakiś konkretny interfejs lepiej współpracuje z rolandem niż inne itp.).
    Z góry dziękuje za sugestie.
  2. miuzikus Użytkownik

Ze swojej strony mogę powiedzieć, że mam Rolanda + M-audio z MIDI na PCI oraz Sonara.
    Session Drummer (z Sonara) daje radę na latencji 128 sampli. Z latencją 64 sample przy gęstszym graniu występują zniekształcenia w postaci "pyków".
    Generalnie, jeśli chcesz grać w czasie rzeczywistym przez MIDI to karta PCI najlepiej wyciągnie latencję. No, bo w PC-cie jest jeszcze pewien narzut programu (w sensie latencji, czyli opóźnienia).
    Wolę to 64 z pykami, bo jest dosyć małe opóźnienie.
    Chyba, że chcesz tylko nagrywać w MIDI, a masz jakąś konsolę audio do odsłuchu - to nie ma problemu z opóźnieniami.
  3. klarnetwielki Początkujący

DAW:
    Logic
    Roland to dobry wybór
  4. conr4d Użytkownik

5. Patol_zik Początkujący

Czytałem co nieco o e-prolive i obawiam się, że w tych bębnach płaci się bardziej za wygląd a nie za brzmienie, chociaż przyznam od razu, że ich nie ogrywałem. Ja celuje w sprzęt typowo do zastosowań studyjnych i tu chyba roland nie ma sobie równych. W przyszłym tygodniu będę w Warszawie żeby przetestować td-20stkę to obczaję też pearla. A co myślicie o interfejsach audio rolandowych np. quad-capture, lub octa-capture? Są warte swojej ceny?
  6. miuzikus Użytkownik

Słyszałem średnie opinie o e-prolive. Roland to Roland i tyle. Natomiast nie wiem czy będzie Ci potrzebny aż TD-20 - chyba, że masz kasę ;)
    Jeśli chcesz po prostu nagrywać przez MIDI to moduł TD-9 albo TD-12 wystarczy. Zawsze możesz powiększyć zestaw padów dokupując je pojedynczo.
  7. conr4d Użytkownik

Brzmienie Rolanda jakiegokolwiek, nawet TD-20 to porażka, więc jedyna szansa to dopalanie się VSTkami, niezależnie od tego czy to Roland, Pearl czy Yamaha.
  8. miuzikus Użytkownik

Zgadzam się - natomiast kolega chciał to nagrywać w MIDI, więc i tak będzie podkładał sample - dlatego napisałem, że w tym przypadku każdy z powyższych modułów Rolanda da radę.
  9. conr4d Użytkownik

Pewnie, dlatego najlepiej jest polecić mu tak jak pisałeś TD-12. Sporo VSTków wymaga tego modułu, żeby dobrze chodził hi-hat (choćby Ocean Way Drums albo Mixosaurus).
  10. maxiu Użytkownik

ja mam u siebie alesis: http://www.alesis.com/usbprodrumkit, mam do tego moduł rolanda, oprócz pedału do hi-hat'u wszystko jest super jak na takie pieniądze, oczywiście trzeba posiedzieć nad konfiguracją, ale jak dla mnie jest super
  11. Patol_zik Początkujący

Na pewno żaden bęben elektroniczny nie zabrzmi tak dobrze jak akustyczny (jeśli zależy nam na brzmieniu akustyka) tzn. nie podrobi idealnie brzmienia akustycznych bębnów. Myślę o TD20 bo z tego co widzę ma najbardziej rozbudowane funkcje edycji brzmienia. Najbardziej oczywiste to wybór rodzaju drewna z jakiego jest bęben, rodzaj membran, rodzaj mikrofonów, ustawienie mikrofonów, rozmiar i rodzaj blach, rodzaj pomieszczenia itp. Rozwala mnie też jak nap. brzmi werbel na tym filmiku (jakość filmiku niestety jest słaba) http://www.youtube.com/watch?v=HTIrrer9oug - inaczej gdy grany przy krawędzi a inaczej na środku, zupełnie jak akustyczny (i nie chodzi tu o rimshot). Td12 też oferuje część z tych funkcji, ale w okrojonej wersji. Mam w związku z tym pytanie. Czy korzystając z VSTków będę mógł wykorzystać te wszystkie możliwości (tzn. np. czy werbel zabrzmi w taki sposób jak na filmiku?), czy w tym przypadku edycja brzmienia jest niezależna od modułu?
  12. conr4d Użytkownik

Hej,
    Ten werbel na początku nie brzmi dobrze, zwłaszcza, że z tego co słychać nie ma tam czegoś takiego jak round robin, a w większości wtyczek jest to zaimplementowane.
    Generalnie, żeby móc skorzystać z uruchamiania innych sampli przy krawędzi werbla a innych w środku prawdopodobnie (na 99%) musisz kupić moduł TD-20 z werblem z TD-20, bo TD-12 jeszcze nie ma takich opcji, ale jak coś proszę mnie poprawić.
    Na pewno w Mixosaurusie są uruchamiane inne sample przy krawędzi i środku werbla, aczkolwiek jest to droga wtyczka.
  13. Patol_zik Początkujący

Conr4d, czyli sugerujesz, że zamiast wydać 25 tysi na td20, lepiej wydać 14 tysi na td12 i do tego dokupić np. Mixosaurusa za ok. 4 tys PLN, co łącznie da oszczędność ok. 7 tys. PLN. Ciekawe. Na jakie jeszcze inne sample perkusyjne warto zwrócić uwagę?
  14. conr4d Użytkownik

Ja po prostu chcę Ci zwrócić uwagę na inne możliwości, bo mój znajomy perkusista jeszcze kilka lat temu wydał sporo kasy na TD-9 z dodatkowymi padami, a ja mając TD-3 w rozrachunku korzystania z zewnętrznych wtyczek sporo zaoszczędziłem.
    Przede wszystkim musiałbyś się dowiedzieć czy korzystając z modułu TD-12 z werblem z TD-20 jesteś w stanie korzystać z uderzeń w werbel środku i przy krawędzi.
    Co do wtyczek, dla mnie Superior Drummer i EZDrummer są już za bardzo "popularne" i dla mnie nie brzmią fascynująco, ale posłuchaj, może akurat Tobie się spodobają!
    Zobacz Ocean Way Drums, teraz NI wypuścił całkiem fajnie brzmiący Session Drummer (mają do dyspozycji jeszcze Modern Drummer i 60', 70' 80'). Na pewno sprawdź sobie BFD2. Jest do niego sporo paczek, aczkolwiek jakoś się nigdy nie mogłem przekonać do tych brzmień (ale to dlatego, że nie potrafiłem nic z nich ukręcić bo placuch ze mnie nieprzeciętny w tej materii), aczkolwiek ma również ogromne możliwości, zarówno w brzmieniu jak i w konfiguracji MIDI.
    Bez dwóch zdań Mixosaurus jest najlepiej brzmiącym i najbardziej zaawansowanym programem z całej grupy, ale też może niekoniecznie tego szukasz. Posprawdzaj sobie w internecie to co Ci wymieniłem.

Share This Page

Użytkownicy znaleźli tę stronę szukając wyrażeń:

1. program perkusja midi

,
  2. jak nagrywać roland

,
  3. jak nagrać perkusje lektroniczną

,
  4. roland td 20 - sample,
  5. nagrywanie perkusji bez opoznien,
  6. dogranie dźwięków do perkusji elektronicznej,
  7. jak nagrac elektroniczna perkusje roland td9,