1. Przeglądasz zawartość archiwalną forum dzwiek.org z lat 2005-2011. Z początkiem 2012 forum w swojej formie do roku 2011 zostało zamknięte i jego treść pozostawiona tylko do odczytu. Jeśli chcesz brać udział w dyskusjach sprawdź stronę główną czy są na niej interesujące Cię działy.
  2. Niektóre funkcje forum wymagają rejestracji. Po założeniu własnego konta będziesz mógł korzystać z takich funkcji jak m.in. tworzenie własnych tematów i postów, edycja własnego profilu użytkownika wraz ze statusami, prywatne konwersacje pomiędzy innymi zarejestrowanymi użytkownikami forum.

nagrywanie basu - DI czy preamp?

Dyskusja w dziale 'Gitara - rejestracja i obróbka nagrań' rozpoczęta przez purzyk, 11 Sierpień 2008.

1. jarektoifl Stały Użytkownik

DAW:
    Pro Tools
    A ile to kosztuje ten Taurus,pewnie duzo,skoro zaplacili Pilichowi za reklame.:)
  2. jaca Stały Użytkownik

jakies próbeczki może możesz wrzucić ?
  3. Janoosh Użytkownik

Kosztują te cuda: Tux - ok. 680 zł a z tego co pamiętam T-Di o stówkę droższy czyli jakieś 780 zł. To nie tak wiele jak na możliwości i jakość wykonania.
    Dzięki takiemu rozwiązaniu mam bardzo lekką i mobilną "głowę" a zarazem super wygodne narzędzie do mojego mini studia.
    Świetnie się w T-Di reguluje barwę. Jak kręcisz gałkami to zmieniasz samą barwę a nie jej głośność.
    Kompresor mam ustawiony bardzo delikatnie ale i tak świetnie skleja i wygładza.

Zaraz nagram jakieś próbki i wrzucę na forum.
  4. jarektoifl Stały Użytkownik

DAW:
    Pro Tools
    Ok,jestem ciekaw,bo jak narazie najwieksze wrazenie wywarl na mnie Aquilar o ktorym pisalem wczesniej,nawet SansAmp tak nie gada jak Tone Hammer.
  5. Koltun Przyjaciel dzwiek.org

Zawód:
    inżynier dźwięku, technik backline
    DAW:
    Cubase, Pro Tools
    Powstaje teraz jakiś nowy preamp basowy. Mówił mi o nim czas jakiś temu Błażej Domański i miałem go dostać do testów ale coś jeszcze nie widać i nie słychać dalszych szczegółów.
  6. jarektoifl Stały Użytkownik

DAW:
    Pro Tools
    Ja dostalem bas na tym nagrany od chlopakow z Milicza,bo to jest jakis ich znajomy czy cos takiego,ale mowili,ze wlasnie ten preamp jest u Blazeja na testach,chyba o ten sam chodzi.Calkiem niezle brzmienie,tylko musialem wywalic go i jeszcze raz kazalem im nagrac bas w studio bo na tamtym preampie chopcy przewalili przetwornik i trzeszczalo.:)
  7. Janoosh Użytkownik

No to proszę próbki mojego podłączenia. Małe jam session z ezdrummerem w tle.
    Dwa ujęcia ze zmianą charakterystyki vintage i modern w tym preampie.
    Na sumie Ferric TDS i limiter.
    View attachment 3280
    View attachment 3281

Załączone Pliki:

8. JoachimK moderator globalny

no... trwa już to trochę ;)
  9. Tasiorowski Stały Użytkownik

Potwierdzam - Sadowsky to mistrzostwo. Kiedyś podczas nagrań z zespołem basista wpiął się w głowę i z głośników poleciało coś okropnego. Po czym wpiał sadowsky'ego przed głowę i poszedł jeden z najlepszych basów, aki udało mi się nagrać. Zdecydowanie warte swojej ceny, nawet tej polskiej...
  10. jarektoifl Stały Użytkownik

DAW:
    Pro Tools
    Aquilar i Sadowsky kosztuje tyle samo i jest w Polsce o 100 PLN drozszy od Taurusa.Musialbym sam porownac te dwa preampy na tej samej basowce,nie wiem czy kolega Janoosh mial stare struny:) ale brzmi tak troche gumowo.Bardziej podejrzewam instrument niz niska jakosc T-Di.
  11. Koltun Przyjaciel dzwiek.org

Zawód:
    inżynier dźwięku, technik backline
    DAW:
    Cubase, Pro Tools
    Nawet już nie trochę ...
  12. Janoosh Użytkownik

Zgadza się instrument kiepski (podróbka musicmana) i struny już nie najmłodsze. Jak kupię nowe druty to zrobię nowe próbki. A co do ceny to w ofercie Taurusa pojawiła się wersja budżetowa tych kostek. Nieco ograniczone możliwości i skromniejsza obudowa ale za to taniej.
  13. Janoosh Użytkownik

Share This Page

Użytkownicy znaleźli tę stronę szukając wyrażeń:

1. błażej domański

,
  2. kołtun pilichowski