1. Przeglądasz zawartość archiwalną forum dzwiek.org z lat 2005-2011. Z początkiem 2012 forum w swojej formie do roku 2011 zostało zamknięte i jego treść pozostawiona tylko do odczytu. Jeśli chcesz brać udział w dyskusjach sprawdź stronę główną czy są na niej interesujące Cię działy.
  2. Niektóre funkcje forum wymagają rejestracji. Po założeniu własnego konta będziesz mógł korzystać z takich funkcji jak m.in. tworzenie własnych tematów i postów, edycja własnego profilu użytkownika wraz ze statusami, prywatne konwersacje pomiędzy innymi zarejestrowanymi użytkownikami forum.

nagrywanie bębnów - bramkowanie

Dyskusja w dziale 'Bębny - rejestracja i obróbka nagrań' rozpoczęta przez gru, 21 Październik 2005.

1. dred Super Moderator

Zawód:
    kucharz
    DAW:
    Logic, Pro Tools
    drewniane konstrukcje dobarwiają w rejonie 1 KHz... ;)

http://www.youtube.com/v/v9YUbAwUpP0&hl=en&fs=1&

A teraz moje pytanie. Jak sobie radzicie z Sub Kickiem? Znajomy do zepsołu zakupił i używa ale tak naprawdę to do końca nie jestem co do niego przekonany. Zawsze świetną stopę udawało mi się ukręcić z mojego D6, którego wożę ze sobą zawsze. A tu teraz Subkick. I to jeszcze live. Jakie patenty stosujecie? Korekcje itd. ?
  2. Marcin Szwajcer moderator globalny

Zawód:
    wiadomo
    w live subkick to raczej pomyłka. Same systemy live mają z reguły tyle przywału w dole i zniekształceń w dole że nie problem uzyskać bardzo nisko kopnięcie o ile bębny są sensowne i mikrofon do nich pasuje. Poza tym generalnie mało kto umi kręcić wyższym dołem, jest szybszy i w rocku na przykład dużo lepiej gada, ale cóż, nie brakuje popaprańców którzy chcą flaki wyrywać za wszelką cenę. Ja z zespołem z którym jeżdżę mam to dopracowane z bębnami do ostatniego guzika. D6 MUSI leżeć w stopie luzem na dnie na gąbeczce w 2/3 głębokości przetwornikiem w mikrofonie a z korekcji trzeba jedynie zdjąć około 150Hz o góra 6dB dosć wąsko i zdjąć o około 3dB 4kHz i po sprawie. Gra jak z sampla.
  3. dred Super Moderator

Zawód:
    kucharz
    DAW:
    Logic, Pro Tools
    pomyłka czy nie jest i trzeba go wykorzystać. stąd pytanie o jakieś wskazówki. ostatnio wyciąłem mu wszystko od 300 hz powyżej, żeby tylko sobie ładnie dudnił ale nadal mi się to nie podoba i nie jest tym co chciałbym osiągnąć. więc szukam i szukam a wiadomo jak jest na plenerach nie ma czasu na dłuugie próby... więc chcę mieć kilka propozycji, żeby je szybko przetestować.

co do d6 to masz rację z tymi 150 Hz wycinasz taki karton, ale górę w okolicach 4 KHz lub wyżej zawsze podbijam dostaje ta stopka wtedy takiego fajnego uderzenia.
  4. Marcin Szwajcer moderator globalny

Zawód:
    wiadomo
    z podbiciem góry zalezy od instrumentu i upodobań. Wielu preferuje ordynarny klik na stopie który mi osobiście wywołuje odruch wymiotny, stopa nie musi być aż tak oczywista w całym paśmie. A co do Subkicka to w tym co napisałeś tkwi problem wielu ludzi, dośc znacznie polaków. To że coś masz, nie znaczy że musisz to wykożystać. Gdyby mi nie brzmiał Subkick to bym go po prsotu nie użył. Przeciętnie przy nagraniach nagrywam na wiele mikrofonów, potem używam może połowę z nich w miksie, po prostu wybieram, co lepsze. Subkick może powodować problem ze sfazowaniem z racji umiejscowienia, czego w livie nie poprawisz jeśli nie masz cyfrowej konsoli. Przycinanie powyżej 300Hz nie ma sensu za bardzo. Jeszcze bardziej tym zniekształcasz fazę sygnału a generanlie subkick'a się tylko lekko domiksowuje tak, że to co jest powyżej 100Hz nie ma już większego znaczenia bo jest bardzo ciche itak. Jesli koniecznie chcesz go wykożystać spróbowałbym najpierw ukręcić z D6 ładną stopę z całkowicie neutralnym dołem, potem próbowałbym niekorygowany subkick po trochu do tego dodawać aż wyjdzie coś ciekawego. Korekcją na dziendobry możesz sobie zrobić syf niepotrzebnie. A potem wyłącz subkick, wyzeruj D6 i przekonaj sie czy przypadkiem samo D6 nie brzmi lepiej, bo jeśli tak, to daj sobie spokój z Subkickiem.
  5. dred Super Moderator

Zawód:
    kucharz
    DAW:
    Logic, Pro Tools
    Heh, czyli tak jak ostatnio zrobiłem ;) D6 bez subkicka lepiej niż z ;) Życie ;)

dzięki.
  6. Marcin Szwajcer moderator globalny

Zawód:
    wiadomo
    Życie to sztuka wyboru ;-)

Share This Page