1. Przeglądasz zawartość archiwalną forum dzwiek.org z lat 2005-2011. Z początkiem 2012 forum w swojej formie do roku 2011 zostało zamknięte i jego treść pozostawiona tylko do odczytu. Jeśli chcesz brać udział w dyskusjach sprawdź stronę główną czy są na niej interesujące Cię działy.
  2. Niektóre funkcje forum wymagają rejestracji. Po założeniu własnego konta będziesz mógł korzystać z takich funkcji jak m.in. tworzenie własnych tematów i postów, edycja własnego profilu użytkownika wraz ze statusami, prywatne konwersacje pomiędzy innymi zarejestrowanymi użytkownikami forum.

nagrywanie bębnów - bramkowanie

Dyskusja w dziale 'Bębny - rejestracja i obróbka nagrań' rozpoczęta przez gru, 21 Październik 2005.

1. gru Guest

Temat pewnie nie raz wałkowany, ale chcem sie zapytać...
    Jeśli bramkować, to w jaki sposób:
    -Załóżmy,że wysyłamy sygnały nagrane na konsoletę , i tu podpinamy ew.bramki etc;
    -Opcja druga, robimy to sprzętowo w komputerze (używając wtyczek), jeśli nie używamy zewnętrznej konsolety do mixu oddzielnych ścieżek;
    -Czy w ogóle w cholere nie bramkujemy, dajemy sobie spokój i staramy się u źródła tak zarejestrować i zmiksować, żeby brzmiało tak jak powinno brzmieć...
    Choć oczywiście, najpierw wszystko zależy od tego , KTO gra i NA CZYM
    (bo równie dobrze w pewnych momentach lepiej sobie pójść na piwko niż sobie cztery literki zawracać) :)
    Więc, bramkować, czy nie ??? ( o samplach nawet nie ma mowy......?!)
    A może ktoś stosuje jeszcze inne rzeczy ????
  2. Mariusz Guest

Moim zdaniem,
    najpierw:
    -staramy się u źródła tak zarejestrować i zmiksować, żeby brzmiało tak jak powinno brzmieć...
    A potem:
    -Opcja druga, robimy to w komputerze używając wtyczek.

Podczas bramkowania w czasie nagrywania, a szczegolnie przy braku doswiadczenia - latwo cos zwalic, a to niestety, proces nieodwracalny... Uzywajac bramek i compresorow w kompie masz wieksza kontrole - w razie czego zawsze mozesz wrocic do materialu zrodlowego i kombinowac dalej.
    Ale oczywiscie, jesli masz odpowiedni sprzet i nie wachasz sie go uzyc :) i potrafisz, to czemu nie.
  3. Mariusz Guest

A czemu:
    ( o samplach nawet nie ma mowy......?!)

Zdziwilbys sie, ile nagranych perkusji po walce z przesluchami albo gownianym brzmieniem, konczy na samplach... Nie wszystko, ale często pojedyncze elementy jak stopa, werbel, blachy... :)
  4. gru Guest

uhmm..... No właśnie, "podrzutki" jako jedyny ratunek.No , na pewno sie nie zdziwię , co do tych sampelków :wink: ,uhm sam to robiłem...Ale ostatnio, znajomek który kombinuje w swoim studyjku, właśnie też używa często sampli, no nie z tego powodu, że nie wychodzi mu nagrywanie, ale nie może rejestrować u siebie perkusji ( za małe pomieszczonko), no i ratuje się drumagogiem... (Dostaje ślady nagrane w innym studio) A to często gęsto, no ratuje sytuację, ale wiesz..... Sam wiesz, że co nagrać ŻYWĄ PERKUSJĘ a co podkładać sample, to jednak co innego. Eeeech, ja sam gram na perkusji...... :?
  5. gru Guest

Ale oczywiście, dziękuję za wypowiedź, sam się zaczynam "popędzać", żeby nie iść na łatwiznę , a popracować ciężej...A to , co napisałeś, na pewno pomoże.
  6. gru Guest

a ha, tak ogólnie, to choć jestem przeciwnikiem używania różnego rodzaju "zabawek" , tych tańszych, i tych droższych (np.nie każdego przeca stać na chociażby ddrum, lub inne...), to produkcje , przy których wykorzystywano powyższe podobają mi się w ogólnym, finalnym brzmieniu.
  7. jacek.mixer Administrator

Zawód:
    mikser
    DAW:
    Pro Tools
    Cyfrowe bramki maja te przewage nad analogowymi, ze moga miec zerowy czas ataku. Dlatego w przypadku bramkowania zdecydowanie polecam pluginy. Albo reczna edycje - wycinanie.
  8. Hardi Aktywny Użytkownik

Masz rację, ja już słyszałem nie raz zrobione cały gary za pomocą sampli i czasami brzmiały lepiej niż nie jedne gary nagrane przez przeciętnego pałkera :) Mój znajomy gra obecnie w Budce Suflera na basie, był w USA nagrywać płytę, na której zagrał między innymi Steve Lukather, Marcus Miller itd., oczywiście miał możliwość porozmawiania z nimi, oraz z niesamowitymi realizatorami, powiedzieli, że obecnie w muzyce jakieś 20- 50% to właśnie sample, nawet Simon Philips bawi się czasami samplami.
  9. jacek.mixer Administrator

Zawód:
    mikser
    DAW:
    Pro Tools
    hmmm.... 50% to 2,5 raza (250%) więcej niż 20%... dość duźy przedział. Jeśli chodzi o temat - nagrywajcie dobrych bębniarzy grających na dobrych bębnach w dobrych pomieszczeniach. Wtedy żywe bębny brzmią naprawdę świetnie :)
  10. Ten który czeka Użytkownik

brzmienie bębnów

Wiele się mówi na różnych forach o pomieszczeniu do nagrywania bębnów. Jakie właściwie ono powinno być?. Wszyscy się zgadzają co do jednego, że duże i wysokie. A co ze ścianami, długością pogłosu itp. Ustawieniem mikrofonów ambientowych i ich udziałem w ogólnym miksie?
  11. jacek.mixer Administrator

Zawód:
    mikser
    DAW:
    Pro Tools
    fajnie brzmia drewniane i ceglane pomieszczenia
  12. birtuin Guest

may-system to system instalowania mikrofonów wewnątrz bębnów. co o tym myślicie jeśli chodzi o nagrywanie i nagłaśnianie?
  13. jacek.mixer Administrator

Zawód:
    mikser
    DAW:
    Pro Tools
    Jesli chodzi o naglasnianie to wygodna rzecz. Studio - raczej nie.
  14. birtuin Guest

czemu studio nie? nie ma przesłuchów, pałker nie przywali w mikrofon...
  15. jacek.mixer Administrator

Zawód:
    mikser
    DAW:
    Pro Tools
    Przy grze z prawidlowa dynamika i artykulacja przesluchy nie sa zadnym problemem. Jezdze czasem z zespolem, gdzie mam zamontowany na stale w srodku mikrofon Beta52. Brzmienie bez korekcji jest okropne - dominacja wysokiego srodka i gory. Podejrzewam, ze w przypadku montazu wewntarz tomu sytuacja bedzie wygladala podobnie. Naturalny sound tomu jest na zewnatrz a nie wewnatrz bebna.
  16. birtuin Guest

w sumie racja. pytam bo słyszałem ten system w obu sytuacjach (koncert i studio) i moim zdaniem daje radę pięknie. wrzucę zaraz mp3 to posłuchacie:)
  17. Pshem Początkujący

18. Marcin Szwajcer moderator globalny

Zawód:
    wiadomo
    Bo Beta52 absolutnie nie nadaje sie do 90% central do umieszczania wewnatrz stopy. Ten mikrofon akurat na prawde daje dobre brzmienie jedynie w otworze naciagu rezonansowego. Wiem ze ustawienie w otworze jest pewnym nagminnym bezmyslnym naduzyciem na naszej scenie, zwlaszcza z D112 ktory nie za cholere najczesciej nie chce brzmiec w otworze, ale wiem co mowie. Jesli chcesz miec na stale montowany w stopie mikrofon polecalbym raczej D6 (byle nie na berlo kierowany bo zabije gora) albo ND868, tyle ze ND868 jest dosc wysoka brzmiacym w dole mikrofonem, trzeba go korygowac, ale conajwyzej jednym parametrem przy dobrym instrumencie i to tez nie zawsze, a bardzo dobrze reaguje na korekcje w przeciwienstwie do Bety52. Trzeba pamietac ze producenci maja pewne zalozenia stosowania swoich mikrofonow w pewnych konfiguracjach i Beta w zalozeniu miala grac prawidlowo w otworze, zreszta widac to po jej mechanicznej konstrukcji, wiec jest tu pewna logika i konsekwencja producenta.

A co do bramek, to ReaPlugins produkcji Cockos Interactive posiada darmowa bramke, ktora na kazdym DAWie obslugujacym VST zapewnia prawidlowo dzialajaca regulowana predykcje. Mozna wybrac o ile milisekund przed atakiem ma sie otworzyc bramka, wtyczka sama wysyla prawidlowe komunikaty do kompensacji latencji. Do tego wszystkie parametry czasowe, wlacznie z parametrem RMS detekcji sygnalu, filtrami gorno i dolno przepustowymi i petla histerezy, ktorej nigdzie indziej nie widzialem we wtyczkach. Generalnie z tego co probowalem ta wtyczka bije wszystkie w przedbiegach, do tego ma banalna, wrecz drakonsko prosta oprawe graficzna.
  19. Jurek Użytkownik

Zawód:
    Software Developer
    DAW:
    Reaper
    Tak, ja też odkryłem że bramka reapera działa bez wielkiego wysiłku z mojej strony, wręcz w 90% wystarczą presety: kick, snare, tom, korekty wymaga z reguły najwyżej release. Mam w ogóle duży szacunek do jego autora ze względu na sposób, w jaki ten program jest napisany i rozwijany.
  20. Marcin Szwajcer moderator globalny

Zawód:
    wiadomo
    ooo tak, program ma ogromny potencjal ktory z miesiaca na miesiac staje sie realnymi narzedziami a juz nei tylko potencjalem. Szczerze to wszystko co moge robie w Reaperze. Silnik brzmi bardzo dobrze, narzedzia robia to co trzeba, jest wygodny, szybki, funkcjonalny i stabilny. Poprsotu solidny DAW.

Share This Page

Użytkownicy znaleźli tę stronę szukając wyrażeń:

1. bramkowanie perkusji

,
  2. bramkowac

,
  3. nagrywanoe bebnow