1. Przeglądasz zawartość archiwalną forum dzwiek.org z lat 2005-2011. Z początkiem 2012 forum w swojej formie do roku 2011 zostało zamknięte i jego treść pozostawiona tylko do odczytu. Jeśli chcesz brać udział w dyskusjach sprawdź stronę główną czy są na niej interesujące Cię działy.
  2. Niektóre funkcje forum wymagają rejestracji. Po założeniu własnego konta będziesz mógł korzystać z takich funkcji jak m.in. tworzenie własnych tematów i postów, edycja własnego profilu użytkownika wraz ze statusami, prywatne konwersacje pomiędzy innymi zarejestrowanymi użytkownikami forum.

Nagranie pieca...

Dyskusja w dziale 'Gitara - rejestracja i obróbka nagrań' rozpoczęta przez Hollowman, 15 Maj 2009.

1. Hollowman Konto zlikwidowane na zyczenie uzytkownika

Zawód:
    Wkurzanie ludzi...:)
    Dzisiaj posiedzialem chwile i na szybko nagralem maly sampel brzmienia Engla Fireballa za pomoca Shure Sm57 i Oktavy MK319.

Ponizej zamieszczam slady samego:
    1 - SM57 (nieobrobione)
    2 - Oktava MK319 (nieobrobione)
    1+2 - SM57+ Oktava MK319 (nieobrobione)
    Uczta boryny - wszystko razem zmixowane (obrobione:))

Nie jest to jeszcze ''to'' ale chyba jest lepiej niz bylo...

Dzwieki wymyslane na poczekaniu (pierwsze lepsze, co w palce wlazlo:)), wiec prosze nie oceniajcie ''kompozycji'' tylko samo brzmienie :) Wybaczcie smetna perkusje i wyciszone/bez pomyslu solo :)

Załączone Pliki:

• 1.mp3
      File size:
      798.4 KB
      Wyświetlenia:
      98
    • 2.mp3
      File size:
      798.4 KB
      Wyświetlenia:
      82
    • 1+2.mp3
      File size:
      798.4 KB
      Wyświetlenia:
      80
    • Uczta Boryny.mp3
      File size:
      2.3 MB
      Wyświetlenia:
      91
  2. kluczewp Użytkownik

Na pewno to jest sygnał z samych mikrofonów? Zauważyłem ,że te darmowe wtyczki lubią czasami strzelać (pykać). tutaj słyszę podobną sytuacje w pliku 1+2 i w pliku uczta boryny. Jest na to jakaś metoda? Ktoś znalazł rozwiązanie?
  3. sinquestsound Konto zlikwidowane na zyczenie uzytkownika

Witam,

To i ja się podepnę pod temat... Niby Hollowman to gada i nie gada, wydaje się być wszystko oki jesli chodzi o sprzęt czyli niezły wzmak, mikrofony przyzwoite itd... a jednak, co do gitar wiem ze jesteś wymagający, ale też "wiesz że i nie mnie łatwo zadowolić"... .

Sam często wykorzystuje nagrania z 2 pieców: lampa i tranzystor - ponoć się uzupełniają :D ale i tak nie brzmi to jeszcze tak jakbym oczekiwał. Poniżej dla porównania zamieszczę sample które udało mi się kiedyś nagrać i brzmią przeciętnie, ale wykorzystałem właśnie 5150 i Randalla na duble, i tylko 1 mikrofon sm57. Może to też będzie jakiś punkt odniesienia - chociaż inne riffy...

1. 5150 - tak jak się nagrało,
    2. Randall - tak się nagrało,
    3. 5150+Randall - bez edycji,
    4. 5150+Randall - "po edycji",

Pozdrawiam,

Załączone Pliki:

4. Hollowman Konto zlikwidowane na zyczenie uzytkownika

Zawód:
    Nie ma zadnych wtyczek, sam sound z pieca a strzela bo ja nie oszczedzam volume :)
    sprobuje jakis ambitniejszy mix zrobic na dniach
  5. Marcin Szwajcer moderator globalny

Zawód:
    wiadomo
    brzmi jak cyfra, brak temu "soczystości" za to jest siara i granulacja, brak w tym tej metaliczności.
  6. Hollowman Konto zlikwidowane na zyczenie uzytkownika

Zawód:
    zgadzam sie w 100%

zamieszczam porownanie gitar z Toneporta i z Engla.
    Obie obrobione (staralem sie ulepic jak najlepsze brzmienia)

jakie wrazenia?

Załączone Pliki:

7. Smiechu Stały Użytkownik

Zawód:
    Inżynier Konstruktor
    DAW:
    Sonar
    Smutne to trochę...

Tylko nie wiem w którym momencie :) i nie chce wiedzieć...
  8. sinquestsound Konto zlikwidowane na zyczenie uzytkownika

smutne to zbyt delikatne słowo !!!, nawet nie ma co porównywać ehhh tzn jest ale...

Pozdrawiam,
  9. Gitarniak Użytkownik

....1:0 dla POD-a:D .......i gratulacje za "kręcenie"....

Pozdrawiam:)
  10. sinquestsound Konto zlikwidowane na zyczenie uzytkownika

jak możesz zapodaj mi sciezki do tego fragmentu, przepuscimy jeszcze przez wtyczki hehe i zobaczymy jak wypadna w tej rozgrywce ;)

Pozdrawiam,
  11. konop_tnt Stały Użytkownik

DAW:
    Cubase
    Wrzuć czyste ślady, co prawda nie mam za bardzo czasu, ale może spróbuję przegonić to przez inny piec, bo w miare pozytywne wyniki na PODzie i wtykach to jedna sprawa, ale zacząłem się wkręcać w uzyskanie dobrzego brzmienia przez piec i mikrofon.
  12. sinquestsound Konto zlikwidowane na zyczenie uzytkownika

ja się wykręcam powoli, ale zamierzam powrócić jak mi przejdzie ;)

A z czego wypuszcasz czyste slady na piec ??? i jak to wygląda w praktyce ???

Pozdrawiam,
  13. konop_tnt Stały Użytkownik

DAW:
    Cubase
    No własnie jestem na etapie zbierania klocków do reampingu więc jestem w powijakach, ale znalazłem trochę materiałów (sporo tego jest na forum Andyego Sneapa). W podstawowej wersji pojadę przez jakiś efekt podłogowy Bossa, bo nie ma truebypassu, albo przez PODa bo tam z kolei pokaże mi cliping na wejściu. Czyli problemem jest tylko wyjście na piec, bo powrót jest już oczywisty. Zapnę to jako externalplugin i heja.

Wieczorem wrzucę jeszcze link do filmiku jak koles opowiada o różnych ustawieniach i pokazuje wpływ pozycji mikrofonu i zalezności eustawienia dwóch mikrofonów etc. Niby oczywiste rzeczy, ale...
  14. konop_tnt Stały Użytkownik

DAW:
    Cubase
  15. Hollowman Konto zlikwidowane na zyczenie uzytkownika

Zawód:
    Dzisiaj zrobilem kolejne zestawienie Engla z TP, chyba troche lepiej wyszlo...
    W wersji ENGL jest taka bezsensowna melodyjka na koncu, brzmi tragicznie ale to juz nie wina mixu czy mastera, bo na salce tez tak ''siarczyscie'' brzmi, stare struny i za mocne pickupy chyba...nie wiem, w kazdym razie wrzucilem na nia chorusy flendzery i inne bajery dla chociaz malego...zatuszowania:)

co do sladow chopoki - ja nie mam czystych sladow. w wersji TP mam slad z preampu a ENGL z mikrofonu, ale gadalem z Sinem, jak bede sie na dniach nudzic to cos wam nagram do zabawy

poki co osluchajcie sie z tym, co teraz zamieszczam

aaaaa i btw. ENGL tym razem nagrany 1 szczurem, bez oktavy.

Załączone Pliki:

16. Smiechu Stały Użytkownik

Zawód:
    Inżynier Konstruktor
    DAW:
    Sonar
    No wg mnie tym razem jest już wesoło... TP brzmi teraz na tle ENGLA sztucznie i sterylnie... coraz lepiej... teraz tylko zabrać się za bębny, bas i pisanie utworów :D
  17. Hollowman Konto zlikwidowane na zyczenie uzytkownika

Zawód:
    zrobilem jeszcze mala poprawke w englu bo chyba za duzo gory mial.
    bebny w miare zrobilem, bas sam z siebie brzmi niezle a pisanie utworow to kiedy indziej, narazie nagrywam byle co, zeby miec co mixowac :)
  18. Gitarniak Użytkownik

...na jakim englu nagrywałeś?.... ...jak dla mnie engl brzmi lepiej

Pozdrawiam:)
  19. Hollowman Konto zlikwidowane na zyczenie uzytkownika

Zawód:
    Engl Fireball
  20. Gitarniak Użytkownik

....a jaka paka i mikrofon?:)

Share This Page