1. Przeglądasz zawartość archiwalną forum dzwiek.org z lat 2005-2011. Z początkiem 2012 forum w swojej formie do roku 2011 zostało zamknięte i jego treść pozostawiona tylko do odczytu. Jeśli chcesz brać udział w dyskusjach sprawdź stronę główną czy są na niej interesujące Cię działy.
  2. Niektóre funkcje forum wymagają rejestracji. Po założeniu własnego konta będziesz mógł korzystać z takich funkcji jak m.in. tworzenie własnych tematów i postów, edycja własnego profilu użytkownika wraz ze statusami, prywatne konwersacje pomiędzy innymi zarejestrowanymi użytkownikami forum.

Nagranie perkusji, prosze o porady

Dyskusja w dziale 'Bębny - rejestracja i obróbka nagrań' rozpoczęta przez lucus00, 16 Lipiec 2010.

1. lucus00 Początkujący

Czesc!
    Zamieszczam do oceny testowy fragment nagrania perkusji, od razu zaznacze ze nie chodzi mi o ocene techniki bebniarza :)
    Perkusja to yamaha stage custom, z braku innych mozliwosci zebrana za pomoca prostego chinskiego miksera oraz 4 mikrofonow - peavey pvi2 na stopie (no comments), shure pg58 na werblu (jw) oraz para behringer c2 jako overhead. Prosze o szczere i bezposrednie oceny co ewentualnie zmienic, poprawic w takim a nie innym secie sprzetowym (nie stac nas na sm57, neumany czy akg i chcemy w miare mozliwosci nagrac demo), glownie chodzi mi o poprawki w kreceniu galkami i operowaniu programem (zasadniczo ableton live). Z gory dzieki!

Załączone Pliki:

2. Michal_Chojnacki Użytkownik

Zawód:
    uczeń
    Ja dziś nagrywałem bębny również na 4 mikrofony:
    OH - Behringer C2 (tak samo jak Ty)
    Werbel - Jakiś stage line DM-44S
    Stopa - Stagg - DM-5010
    Całość wpięta w kartę ESI ESP 1010 przez przedwzmacniacze ESI (behringery C2) i przez mikser behringer (nie pamiętam modelu.... - reszta mikrofonów)
    Są to ślady z zerową korekcją.
    Sam oceń jak to brzmi... Mi się wydaje że jak na ten setup mikrofonów to nie najgorzej... Mam zastrzeżenia co do stopy, poprostu nie podoba mi się, może to wina samego mikrofonu...
    A co do twojej perki to wydaje mi się taka dziwna... Jak byś mógł dać fotki z ustawienia mikrofonów to by można było Ci coś polecić co do ustawienia mikrofonów.
    Jutro rano posłucham dokładnie twojego nagrania i coś więcej powiem
    Pozdro

P.S. Perkusja to Ever Play (nie pamiętam modelu) z wyjątkowo ładnie brzmiącą stopą, szkoda że nie potrafię tego uchwycić w nagraniu ...

Załączone Pliki:

• drums.mp3
      File size:
      6 MB
      Wyświetlenia:
      132
  3. Michal_Chojnacki Użytkownik

Zawód:
    uczeń
    W kompie masz każdy ślad oddzielnie? Nagrałeś to wielokanałową kartą dźwiękową czy mikrofony w mikser a z niego wyjściem stereo na zintegrowaną kartę do kompa?
    Jeśli zintegrowaną do kompa, to nie wiele zdziałasz w kompie z takich śladów, one już same w sobie muszą dobrze gadać, a więc musisz pobawić się eq na mikserze i zabawa z ustawianiem mikrofonów. Ogólnie według mnie jest za głośny ride....
    Stopa to jest taki karton trochę, pewnie żeby uzyskać dość przyzwoite brzmienie wystarczy "dobrze" ustawić mikrofon (nie powiem Ci jak bo sam nie wiem :D ) i eq....
    W sumie to sam nie wiem co Ci poradzić bo sam nie bardzo się na tym znam. Może ktoś kto bardziej się oriętuje niech się wypowie ;)
    pozdro, sory że nie wiele powiedziałem
  4. lucus00 Początkujący

wszystkie 4 mikrofony mam wpiete w ten mikser, z miksera wypuszczam to na line6 toneport, wiec wychodzi jako 1 slad stereo. co do stopy masz racje, jest karton, powodem tego jest mikrofon (ten peavey to wokalowy dynamik jest) ale nie mam na stanie nic lepszego, narzucilem na centralke i mikrofon przy niej gruby koc,ale cudow nie ma. ogolnie jak tego sam slucham z perspektywy dnia nastepnego to mam wrazenie ze OH sa za glosne w stosunku do stopy i werbla.
    Ustawienie mikrofonow jest nastepujace - do stopy przy wycieciu w naciagu, do werbla od spodu na sprezyne, OH pomiedzy tomami na wysokosci ok. 180 cm, ustawione na krzyz (XY).
  5. antiol Początkujący

Te bębny nie mają żadnej selektywności. Przesadziłeś z kompresją i to zdecydowanie.
  6. Andy Aktywny Użytkownik

sama ta perka ma potencjał, ale to ze względu na model ;p jakie masz naciągi ? co to za mikser i jak ustawiałeś gałki ?

blachy są stanowczo za głośno dla mnie,
    werbel spoko w miarę, daje rade coś ukręcić z niego, jest dość suchy.
    no stopa to kuleje całkiem.
    całość faktycznie chyba trochę mało dynamiczna i selektywna.
  7. Andy Aktywny Użytkownik

dopiero teraz doczytałem, że masz opis ustawienia miców :) jeśli to perka do muzyki cięższej czyt. rock, metal i pochodne. spróbuj OH ustawić szerzej, jeśli nie masz czym ująć HH to OH po tej stronie ustaw niżej odrobinę, ze stopą pokombinuj z pg48, jest dość ciemny, nie ma tu za bardzo o czym mówić przy różnicach, ale... no i postaraj się go ustawić głębiej w centrali.
    werbel zostaw na spodzie. z edycją takiego śladu stereo rezultat nie będzie powalający, ostrożnie i delikatnie spróbuj użyć kompresji, eq i dorzuć jakiś nieduży hall lub inny efekt na całość.
    Pilnuj poziomów oh i garów juz na etapie miksera !
  8. lucus00 Początkujący

Dzieki za wsparcie wszystkim, pokombinowalismy troche dzisiaj, ale z ta stopa caly czas jest porazka, odpoczne troche od materialu i sprobuje cos wyedytowac, a nastepnie podziele sie wynikiem.
    Wniosek na bliska przyszlosc - uzbierac na mic do stopy :)
  9. Michal_Chojnacki Użytkownik

Zawód:
    uczeń
    Taka mała poprawka "uzbierać na DOBRY mic do stopy" :D ;)
  10. Marcin Szwajcer moderator globalny

Zawód:
    wiadomo
    Jakikolwiek nawet paluszkowy pojemnik (byle tani, bo te są elektretowe i wytrzymują wysokie ciśnienia) włożony do stopy zabrzmi o niebo bliżej brzmienia mikrofonu do stopy (a czasem nawet może i lepiej). Tutaj sugerowałbym ustawienie w połowie głębokości bębna.
  11. Smiechu Stały Użytkownik

Zawód:
    Inżynier Konstruktor
    DAW:
    Sonar
    Przekompresowane... i to nieprawidłowo... masakra...

...ale jest potencjał w garach i pomieszczeniu... przy ustawieniu OH pamiętaj o zachowaniu werbla w fazie... czyli odległość od werbla do obu OH musi być taka sama... no i oczywiście ustawienie AB nie inaczej... mik werblowy od góry... sprężyny wejdą z OH o ile je trochę poluźnicie żeby bardziej hałasowały...
    Stopa to nie taki wielki problem... bo bardzo łatwo można ją trigerować nawet ze śladu stereo... filtr bramka coś do podstawiania próbki i załatwione...
    Ręczne dorobienie midi pod sampler też nie jest czymś trudnym... nawet w takim przypadku moglibyście odpuścić sobie mikrofon na stopie a pozostały mikrofon użyć jako ambient który zdecydowanie by pozytywnie wpłynął na brzmienie o ile pomieszczenie jest duże...

Dalsza obróbka śladu stereo... saturacja taśmą (mocna) => dokładniejsze eq niż z miksera w celu podkreślenia poszczególnych elementów i wyklarowania brzmienia => w zależności od potrzeb kompresja równoległa można też użyć kompresji wielopasmowej=> clipping (np darmowy gClip):D
  12. myst Początkujący

Ja spróbowałbym w tej sytuacji na dwa tejki. W pierwszym podejściu hardpanning: na prawym kanale 100% kick(czemu nie poeksperymentować z dwoma mikrofonami?), a w lewym kanale 100% werbel, tzn dwa mikrofony; od góry i od dołu, po nagraniu przeciąć i otrzymane ślady (kick i werbel) dać w na środek panoramy. Drugi tejk, overheady, tym razem w klasycznym stereo.

Przesłuchałem i zdecydowanie blachy za głośno. Zgadzam się że jest za dużo kompresji. Za dużo też reverbu(tego uchwyconego mikrofonem). Chociaż jak wiadomo te rzeczy się łączą, pewnie po zdjęciu comp'a będzie ok. Ogólnie nieźle jest, jak poprawisz to, to naprawdę ładne rzeczy wyjdą.

Kick można podmienić samplami przy pomocy jakiegoś drum replacera. Może byłbyś zadowolony używając dema Addictive Drums i wykorzystując z niego kick, wyzwalając go impulsem midi z replacera? Jak nie chcesz "oszukiwać" to pozostają techniki mniej klasyczne, po pierwsze użycie kilku mikrofonów na sam kick, albo użycie basowego GŁOŚNIKA jako mikrofonu, lub już w DAW, wszelkiego rodzaju pitch shiftery, albo bramkowanie kickiem niskiej sinusoidy.

Możliwości są, tylko brać urlop i się bawić. Nawet bardziej fascynujące niż posiadanie prawdziwego mikrofonu do kicka, nie? ;-)
  13. konop_tnt Stały Użytkownik

DAW:
    Cubase
    Tejki że niby jak? Jeżeli masz an myśli nagranie dwukrotne z róźnymi ustawieniami, to moim zdaniem na całej dlugości utworu będą kwiatki, wszak bębniarz nie maszyna.

Lucus wrzuć surowy ślad, który udało Ci się nagrać, bo ztym to coś nie halo jest.
  14. Michal_Chojnacki Użytkownik

Zawód:
    uczeń
    A o moim nagraniu ktoś coś może powiedzieć? Przynajmniej pokrytykować ;)
  15. myst Początkujący

@konop, Tak mam właśnie to na myśli. Ja myślę że to zależy od tego jak wyćwiczony jest materiał. Jeśli bębniarz jest "tight", to subtelne przesunięcia czasowe dźwięków mogą wyjść tylko na dobre.

@Michał, moim zdaniem naprawdę ładnie brzmi jak na surowe, oczywiście teraz trzeba się tym odpowiednio zająć. Stopa myślę że jest poprawna ale ja tak samo lubię inną, pisałem powyżej co można z nią zrobić.
  16. Smiechu Stały Użytkownik

Zawód:
    Inżynier Konstruktor
    DAW:
    Sonar
    Nic nie wyjdzie na dobre... OH musi być ściśle związany fazowo z bliskimi mikrofonami... inaczej nie ma to żadnego sensu... z tego też powodu niedopuszczalne jest równanie osobno poszczególnych śladów perkusji, wyłącznie razem jako wspólna grupa...

Jest wiele nagrań gdzie 90% soundu idzie z OH i mam na myśli muzę rockową, dobrym przykładem jest The Darkness - permission to land... brzmią specyficznie ale w całości muzy są ok...
    Jeśli nie masz więc innego wyjścia... to idź w tym kierunku...
  17. myst Początkujący

Słyszałem że Queens of the Stone Age i Lamb of Good nagrywają osobno bębny i osobno blachy. Z pewnością chodzi o to że przy drugim podejściu perkusista nie gra na bębnach, tylko na samych blachach. Trochę dziwne ale ma swoje plusy(i minusy).

Akurat pisząc poprzedni post miałem na myśli pełne wykonanie partii w obu podejściach. Bleed mikrofonów przy bebnach można pominąć bo i tak to raczej bramkuje się, a OH potraktowałem jako mikrofony w których bębny pojawiają się tylko w charakterze drugoplanowym. Myślę że wszelkiego rodzaju podwajanie werbla i kicka nikogo nie dziwi, chociaż robimy to zwykle samplem. Takie sample ludzie uzyskują przez pojedyncze uderzenia, więc nie są one oczywiście ściśle powiązane fazowo z overheadami. Jak owe dodatkowe uderzenia pojawią się w overheadach, to będą po prostu dalsze, mniej obecne. Myślę że przy ograniczonych zasobach sprzetowych powinno się dać takim sposobom szansę.

Co do ręcznego przesuwania śladów, które zostały zarejestrowane równocześnie, to całkiem inna sprawa, bo następuje wzajemne kasowanie się dźwięków. Przy overdub'ach tego przecież nie ma(dopóki są poprawnie zmiksowane).

A ja przepraszam za niesprecyzowanie.

Jeśli gitarzysta musi zagrać dwa razy taką samą partię, w której jest np. bending, to nie jest to na pewno trudniejsze niż uderzenie wszystkich bębnów we właściwej kolejności. Wybaczcie za tą dozę uszczypliwości, perkusiści ;)
  18. BurczybasS Aktywny Użytkownik

Zawód:
    Realizator wdzięku ;)
    DAW:
    Pro Tools
  19. Michal_Chojnacki Użytkownik

Zawód:
    uczeń
    Znałem kiedyś takiego perkusiste który z braku wielokanałowej karty chcąc mieć każdy bęben na oddzielnym tracku chciał nagrywać oddzielnie każdy bęben, z tego co pamiętam udało się mu tak nagrać tylko jeden utwór, nagrywanie trwało strasznie długo i wiele razy powtarzał bo za wcześnie był np. werbel... stope i werbel jednocześnie nagrywał, później 2 tomy jednocześnie. Można spróbować jak ktoś ma ochotę i czas :)
    Pozdro
  20. lucus00 Początkujący

Sprawdzcie prosze te fragmenty, pierwszy na surowo, zdjalem kompresor, stopa ciagle po staremu, niestety ale nagrywanie na 2 podejscia nie wchodzi w gre, wiec pojemnosci musialy zostac na OH.
    Drugi fragment probowalem troche pokrecic zeby ta stope jakos podbic, niby jakistam efekt jest ale to ciagle nie to.

@myst - dzieki za konkretne porady, probowalem podmienic stope uzywajac dema drumagoga, ale cos nie idzie - pierwszy raz widze go na oczy, manual tez mi za bardzo nie pomogl, moglbys doradzic jak go ukrecic zeby podmienic sama stope?

Czekam na dalsze opinie.

Załączone Pliki:

• bebny2.mp3
      File size:
      980.4 KB
      Wyświetlenia:
      58
    • bebny.mp3
      File size:
      980.4 KB
      Wyświetlenia:
      56