1. Przeglądasz zawartość archiwalną forum dzwiek.org z lat 2005-2011. Z początkiem 2012 forum w swojej formie do roku 2011 zostało zamknięte i jego treść pozostawiona tylko do odczytu. Jeśli chcesz brać udział w dyskusjach sprawdź stronę główną czy są na niej interesujące Cię działy.
  2. Niektóre funkcje forum wymagają rejestracji. Po założeniu własnego konta będziesz mógł korzystać z takich funkcji jak m.in. tworzenie własnych tematów i postów, edycja własnego profilu użytkownika wraz ze statusami, prywatne konwersacje pomiędzy innymi zarejestrowanymi użytkownikami forum.

Nagranie klasyki

Dyskusja w dziale 'Nagrania i edycja' rozpoczęta przez iKamil, 19 Czerwiec 2011.

1. iKamil Użytkownik

Witam
    Pytanie do kolegów z doświadczeniem. Mam do dyspozycji 2 paluszki DPA 4090, 2 x Rode NT-2A i jeden Se Electronics 2200T. Mam też interfejs m-audio (FastTrack Ultra 8r) i korga mr-1000, oraz jakiś fajnie brzmiący analogowy stół PMC (wielki 24 kanałowy stary stół). Mam nagrać zespoły Fortepian + Wokal, Fortepian + skrzypce. I teraz pytanie. Jak to rozegrać. Czy wszystko omikofonować z daleka? czy dodać jakiś mik na vocal/skrzypce? Dodam, że fortepian to dość "klawesyno - brzmiący" stainway (ostry strasznie i w górze nieciekawy) więc bliskie omikrofonowanie raczej odpada. Oczywiście najchętniej nagrywałbym przez stół na korga, bo wiadomo że jakościowo dyskwalifikuje m-audio.

Z góry dziękuję
  2. SONIC LOFT STUDIO Użytkownik

Zawód:
    realizator
    DAW:
    Sonar
    Ja bym omikrofonował fortepian mimo wszystko, postawił np. AB z rode, Se 2200T dał na wokal a DPA jako główna para stereo, one są omni, ale też lekko szumią. także trzeba uważać.
    Gdy nie omikrofonujesz fortepianu może być on za daleko. Z Se electr. nie miałem styczności, więc nie wiem jak brzmi z rode również.
    Ale dzięki nim omikrofonujesz blisko voc i fort czy skrzypce, a dpa możesz dać na parę główną i złapiesz pomieszczenia trochę, albo dpa do fort. , a rode na xy czy ortf na parę główną.
    B. dużo zależy od pomieszczenia.

Spróbuj na próbie skorzystać z m-audio i z korga w połączeniu ze stołem, albo stołu z m-audio i podejmiesz decyzję.
  3. Luke Audio Aktywny Użytkownik

Zawód:
    Realizator Dzwieku
    DAW:
    Pro Tools, Pyramix
    DPA 4090 brzmią super w pianinie, SE dla wokalu i ORTF z NT2,

W drugim przypadku to samo tylko najchętniej to bym wrzucił jednego 4090 na skrypce najlepiej, nie wiem jak SE bedzie brzmiał na skrzypcach.....ale spróbuj i wybierz to co ci lepiej bedzie brzmiało.
  4. iKamil Użytkownik

ok. Dzięki wielkie
  5. iKamil Użytkownik

Jeszcze jedno pytanie. Załóżmy, że mam wokal na Se, fortepian na DPA, a plan ogólny to Rode. Stoją sobie (Rode) w odległości powiedzmy 10m od pozostałych miców no i tu pojawia się 30ms przesunięcie - >poprostu słychać powtórzenie tego samego z pewną latencją. Oczywiście w przypadku nagrania wielośladowego nie ma problemu, ale jak to obejść w sytuacji gdy nagrywam przez stół na rejestrator od razu do stereo? Powinienem zapiąć jakiś delay'e na "bliskie" mikrofony?

Z góry dziękuję
  6. BtQ Stały Użytkownik

DAW:
    Pro Tools
    Jeśli dobrze ustawisz mikrofony i proporcje pomiędzy nimi to opóźnienie nie będzie problemem bo stosunek sygnału bezpośredniego do odpowiedzi sali w mikrofonach ambientowych będzie na tyle mały, że nie pojawi się comb filtering lub pojawi się w bardzo niewielkim stopniu.Wszystko jednak zależy od muzyki, sali i wielu innych czynników. Polegaj bardziej na swoim słuchu niż na obliczeniach i teorii.
    Na Twoim miejscu jednak nagrałbym to na więcej śladów, żeby decyzję o ustawieniu proporcji śladu ambientowego i bliskiego podjąć w lepszym środowisku odsłuchowym.
  7. monsun Użytkownik

Zawód:
    Realizator studio i live
    Oczywiscie powinienes podporki opoznic, przy 30ms grzebienia nie powinno byc ale bedzie ewidetnie slychac delay chyba ze na takim efekcie ci zalezy;)

Share This Page

Użytkownicy znaleźli tę stronę szukając wyrażeń:

1. se 2200t jak brzmi

,
  2. skrzypce do nagrania audio

,
  3. jak nagrać fortepian