1. Przeglądasz zawartość archiwalną forum dzwiek.org z lat 2005-2011. Z początkiem 2012 forum w swojej formie do roku 2011 zostało zamknięte i jego treść pozostawiona tylko do odczytu. Jeśli chcesz brać udział w dyskusjach sprawdź stronę główną czy są na niej interesujące Cię działy.
  2. Niektóre funkcje forum wymagają rejestracji. Po założeniu własnego konta będziesz mógł korzystać z takich funkcji jak m.in. tworzenie własnych tematów i postów, edycja własnego profilu użytkownika wraz ze statusami, prywatne konwersacje pomiędzy innymi zarejestrowanymi użytkownikami forum.

Nagranie bandoneonu

Dyskusja w dziale 'Nagrania i edycja' rozpoczęta przez hrryniu, 20 Listopad 2011.

1. hrryniu Użytkownik

Zawód:
    student
    Witajcie.
    Niedługo będę nagrywał zespół grający tango z bandoneonem na czele. Nigdy nie miałem do czynienia z tym instrumentem. Nagrywał/ nagłaśniał kiedyś ktoś coś takiego, czym się kierować? Jak ustawić mikrofony i jakich najlepiej użyć? Z góry dziękuję i pozdrawiam :)
  2. jacek.mixer Administrator

Zawód:
    mikser
    DAW:
    Pro Tools
    Miksowalem plyte live Kasi Kowalskiej, gdzie byl taki instrument. Zapytam jak go nagrali.
  3. JoachimK moderator globalny

Uchem - naprawdę! Posłuchaj w różnych miejscach przy instrumencie, co może "słyszeć" mikrofon, i staraj się zastosować to w ustawieniu mikrofonu, mając na uwadze jego (mikrofonu) charakterystykę.
  4. hrryniu Użytkownik

Zawód:
    student
    Jacku - dziękuję i czekam z niecierpliwością
    JoachimK- dzięki i oczywiście będę szukał, ale czas mam bardzo ograniczony(zespół nie jest mały ale za to mają mało pieniędzy= mało czasu w studio) więc szukam jakiś porad, wskazówek, od czego zacząć wybór i ustawienie mikrofonu żeby było szybciej:)
  5. JoachimK moderator globalny

Podam Ci przykład, jak to u mnie wygląda: kilka dni temu nagrywałem chyba pierwszy raz z bliskiego planu dudy wielkopolskie (żeby było ciekawiej - do rockowego bandu :eek:).
    Pierwszym pytaniem (związane z wyborem obu mikrofonów na piszczałki melodyczne i burdon) jakie zadałem, było czy instrument gra jako "podkład" w aranżu czy jako solo.
    Potem ustawiłem muzyka, poprosiłem żeby cokolwiek zagrał i żeby już nie zmieniał pozycji, posłuchałem (przesuwając głowę) jak brzmi dźwięk wychodzący z obu czar w różnych miejscach w ich okolicach, ustawiłem dwa mikrofony i nagrałem próbkę (od razu do reszty obecnie nagranych śladów).
    Następnie posłuchałem solo tych mikrofonów, sprawdzając czy przesłuchy nie są zbyt dotkliwe, okazało się, że nie jestem zadowolony i troszkę skorygowałem położenie mikrofonów by (nie tracąc na brzmieniu) uzyskać lepszą separację.
    To wszystko, całość trwała nie więcej niż dwie-trzy minuty ;) Zawsze tak postępuję, nawet z instrumentami, które nagrywałem wielokrotnie (np. akordeon). Nie stosuję książkowych zasad, choć zawsze takie są pomocne jako punkt wyjścia, który później modyfikuję.
    markmix oraz hrryniu lubią to.
  6. Koltun Przyjaciel dzwiek.org

Zawód:
    inżynier dźwięku, technik backline
    DAW:
    Cubase, Pro Tools
    ZTCP dwa ATM350.
    jacek.mixer lubi to.
  7. lestek Stały Użytkownik

Zawód:
    Producent muzyczny, inżynier dźwięku
    DAW:
    Pro Tools
    Jeśli nie wiesz jak nagrać jakiś instrument, postaw parę stereo. AB, XY, ORTF. Jeśli to nie działa, to potem szukaj, szukaj, szukaj :)

Jeśli akordeon/bandoneon - to pamiętaj o tym, że lewa ręka czasem lubi się schować, bo jest "latająca", a czasem gra ważne rzeczy.

Plus bardzo dobre rady Joachima :)

Pozdrawiam!
  8. Michal_Chojnacki Użytkownik

Zawód:
    uczeń
    W bandoneonie obie ręce się ruszają. Bo są jakby dwa niezależne miechy.
    lestek lubi to.
  9. SONIC LOFT STUDIO Użytkownik

Zawód:
    realizator
    DAW:
    Sonar
    Nagłaśniałem Ariela Ramireza z kwartetem na początku roku i on przywiózł swoje ATM350. Jednego dał sobie z przodu, drugiego z tyłu. Jak chciał tak zrobił. Że nie było czasu na kombinowanie i próbę, to tak zostało. Wyszło całkiem fajnie.

Poza tym Joachimk przedstawił Ci bardzo dobre podejście do tematu.
  10. hrryniu Użytkownik

Zawód:
    student
    Dziękuję wam wszystkim za odpowiedźi :)
    porobiłem notatki i udało mi się znaleźć kilka filmów na yt ukazujące fragmenty pracy z tym instrumentem. Mam już jakiś punkt wyjścia.

Pozdrawiam :)

----
    PS. Faza!
    W końcu muzyk grający na bandoneonie zmienia wciąż odległość instrumetu od mikrofonów z obu stron.

Macie jakieś sposoby na walkę z fazą przy takim instrumencie?
  11. JoachimK moderator globalny

A co? Monofonizujesz te dwa mikrofony? Zmień (zwiększ) odległość mikrofonów od siebie, albo nagraj jednym :)
  12. ygg Aktywny Użytkownik

Zawód:
    dźwiękowiec
    DAW:
    Logic, Pro Tools, Sonar

Share This Page