1. Przeglądasz zawartość archiwalną forum dzwiek.org z lat 2005-2011. Z początkiem 2012 forum w swojej formie do roku 2011 zostało zamknięte i jego treść pozostawiona tylko do odczytu. Jeśli chcesz brać udział w dyskusjach sprawdź stronę główną czy są na niej interesujące Cię działy.
  2. Niektóre funkcje forum wymagają rejestracji. Po założeniu własnego konta będziesz mógł korzystać z takich funkcji jak m.in. tworzenie własnych tematów i postów, edycja własnego profilu użytkownika wraz ze statusami, prywatne konwersacje pomiędzy innymi zarejestrowanymi użytkownikami forum.

Nagranie bębnów metodą Glyn Johns - dobór sprzętu

Dyskusja w dziale 'Bębny - rejestracja i obróbka nagrań' rozpoczęta przez RX75, 19 Sierpień 2011.

1. RX75 Aktywny Użytkownik

DAW:
    Reaper
    Witam!
    Mam okazję wkrótce zarejestrować zespół grający "wintydżowo" co mnie bardzo cieszy :)
    Chciałbym nagrać w bardzo prosty i naturalny sposób bębny [metodą zbliżoną do Glyn Johns] i ciekawią mnie Wasze pomysły na konfigurację posiadanego przeze mnie sprzętu.
    Muszę też dokupić do tego celu jeden preamp i to kolejna prośba o pomoc w dobrze.

Chcę użyć [bo takie mam]:
    - mk319 + GAP PRE-73 [2szt. na overhead + oh/floor tom]
    - sm57 + UA 710 Twin Finity [snare]
    - e902 [kick] + no właśnie? [a może tu UA710 a na werbel coś innego?]

Wiem, że powinienm "posłuchać i sam zdecydować" ale nie takiej odpowiedzi oczekuję :).
    Chciałbym mieć jakiś punkt wyjścia do dalszych eksperymentów [na które oczywiście nie ma czasu]

Bębny to niestety tylko mapex fusion ale...trudno. Postaram się chociaż dobrze je nastroić.
    Pomieszczenie brzmi bardzo fajnie [nie jest małe] więc powinno być zadowalająco.

Zresztą może w ogóle powywalać do góry nogami tą konfigurację?
    Bardzo Państwa poproszę o sugestie.
    Pozdrawiam
  2. Lolo Stały Użytkownik

Zawód:
    pogrzebacz
    DAW:
    Reaper
    jeżeli to ma być "czysty wintydż" a nie tłusta stopa z subkicka i miotełki na werblu za 1000$ to bardziej bym poszedł w ambient i oh, olał werbel, a stopę tylko delikatnie zaznaczył
  3. RX75 Aktywny Użytkownik

DAW:
    Reaper
    Werbel jest za powiedzmy 500$ :) ale nie o tym, nie o tym
    To nie jest delikatne granie tylko normalny rokendrol yeah! :)
    A na poważnie - nie o metodę pytam tylko o środki do wybranej już przeze mnie metody.
  4. pi_ Aktywny Użytkownik

rozumiem ze bebniarz gra vintage,
    perkusja tez powinna brzmiec vintage, bylo tu troche dyskusji na ten temat, jakie membrany, patenty z filcem pod naciagiem stopy/video/,itd,
    jesli to jest ogarniete to reszta bedzie przyjemnoscia,
    jesli nie to skonczy sie na lepiej lub gorzej /sprzet, konfiguracja, umiejetnosci/ nagranych niestylowych bebnach,
  5. RX75 Aktywny Użytkownik

DAW:
    Reaper
    1. bębniarz gra w stylistyce [nawet nieźle] - proszę przyjąć takie założenie
    2. bębny są jakie są ale postaram się przygotować należycie - proszę przyjąć takie założenie
    3. przy założeniach 1 i 2 mam nadzieję, że będzie to przyjemność ale...patrz pkt. 4.

4. nie o to pytam :)
  6. yavek Użytkownik

Gdybyś podał jeszcze jaką kwotą dysponujesz na uzupełnienie zestawu to zapewne łatwiej byłoby kolegom coś doradzić. ja bym np. doradzał jakiś większy pojemnik przed perkusją.
  7. RX75 Aktywny Użytkownik

DAW:
    Reaper
    Racja yavek.
    Chciałbym wydać max do 2k. Ale to na prawdę max więc nie piszczie "dołóż stówkę....:)"
    Na ten przykład [chociaż nie chciałem uprzedzać odpowiedzi] zastanawiam nad IGS NE71.
    Muszę jednak z kolegą Igorem [przepraszam, że na "Ty" bez browara] podyskutować o cenie.
    Netto wygląda nieźle [ale i tak za dużo] - brutto już gorzej.
  8. przemak Przyjaciel dzwiek.org

Abstrahujac od sprzetu, to ja bym sie UPEWNIL, ze chodzi o to, o co chodzi. Wiem, ze to muzycy, ze doswiadczeni, ze itp, ale... slowa to sa slowa, a efekt to jest efekt. Po takim nagraniu przy zgraniu padnie propozycja "daj wiecej poglosu i gory na tomy, ale nie na hihat, a blachy troche za jasne sa" i bedziesz mial "slady nagrane vintage" ;)
    Krotko mowiac - ja oprocz tego o czym piszesz obstawilbym normalnie bebny kazdy swoim majkiem i nagral, bo doswiadczenia mam w tej materii zdecydowanie jednoznaczne, z bebnami i ze wszystkim - ZAWSZE mimo upominania i przypominania podczas nagrania, ze to, co robimy (saturacja, przester czy chocby ustawienie mikrofonu) jest nieodwracalne, przy zgraniu okazuje sie, ze chodzilo "dokladnie o to, tylko zupelnie inaczej" ;)
    lestek lubi to.
  9. RX75 Aktywny Użytkownik

DAW:
    Reaper
    Święte słowa!!!
    Aż mi się do monitora gęba śmieje jak czytam: "dokładnie o to, tylko zupełnie inaczej".
    Oczywiście że tak będzie!
    Nie mam co do tego ŻADNYCH wątpliwości.

Ale na poważnie to tak mam właśnie zamiar zrobić.
    Bębny na pewno będą omikrofonowane "klasycznie". Bliskie ujęcia + OH i ambient [mam dodatkowo tylko 8 śladów ale zestaw malutki więc powinno starczyć]
    Nie nagrywałem wcześniej na 4 mikrofony więc nie podejmę takiego ryzyka bez backupu.
    Nie chciałem o tym pisać bo zaraz by było: no to po co ci komplikacje, nie marudź, olej Glyn Johns itp.

Zadałem jednak takie pytanie bo postawiłem sobie za jakiś tam mały cel pozytywną [czyt. w miarę zadowalającą] próbę opanowania metody.
    Tęskno mi do takich brzmień i nieczęsto mam okazję tak rejestrować.
    Chciałbym więc spróbować choćby po to żeby się przekonać, że jednak "nie umiem"
    Może głupie a może się czegoś nauczę?
  10. przemak Przyjaciel dzwiek.org

Ja jak mam chwile na ustawianie i zostanie mi jakis mikrofon, to przy nagraniach bebnow cos gdzies postawie ;) i w ten sposob sobie sprawdzam, jak to brzmi. I najlepiej na razie ze wszystkich konfigracji podoba mi sie brzmienie bebnow z przodu, tak niby ambient, ale z metra-dwoch najwyzej, i przy raczej martwym studiu. Oczywiscie YMMV, ale nagrywalismy niedawno siebie na probie w ten sposob i okazalo sie, ze w zasadzie poza wokalem (ktory szedl z paczek) i gitar (ktore byly z tylu mikrofonu) jeden pojemnosciowy paluszek pod niskim sufitem skierowany z ok 2m na bebny, piec basowy, harmonijkowy i troche piec fortepianu zrobil dokladnie to, o co chodzi. Trzema sladami (stereo plus wokal) nagramy sie w ten sposob na serio ;)
  11. RX75 Aktywny Użytkownik

DAW:
    Reaper
    Hmmm....paluszka nigdy nie ustawiałem w roli "ambientu mono" ale stawiam tak mk319 [bo troszkę przyciemnia].
    Nie lubię jednak brzmienia "spod sufitu" jakoś zawsze blachy mi walą za bardzo.
    W ogóle nawet dalekie ambienty "spod sufitu" mi nie leżą - zresztą kto słucha bębnów z tej pozycji w naturze :)?
    Oktavę stawiam poniżej linii blach ok 1,5m od zestawu lekko w kierunku dużego bębna - super rzeczy z tego wychodzą, zwłaszcza jak się to mocno skompresuje doda saturację albo nawet lekki przester.
    Krish Sharma stawia tak słuchawkę od telefonu jako ambient mono :) - ale to magik jest

Ciekawy OT wyszedł ale czekam na porady ściśle dotyczące mojego pytania
  12. miuzikus Użytkownik

A gdzie jest nagranie? Jeśli można spytać?
  13. RX75 Aktywny Użytkownik

DAW:
    Reaper
    pytasz o rodzaj pomieszczenia czy GPS?
  14. miuzikus Użytkownik

Pytam o próbkę dźwiękową - jeśli wiesz z kim rozmawiasz.
  15. RX75 Aktywny Użytkownik

DAW:
    Reaper
    Dżibas - zabrzmiało gangstersko - oczywiście, że nie wiem - a powinienem?
    Kolejny OT ale niech tam:
    Jeżeli chodzi o próbki to potrzebuję kilku dni na rozpakowanie się do końca.
    Studyjko świeżo wybudowane a wykończone dopiero jedno pomieszczenie 60m2.
    Wszystko w kartonach jeszcze.
    Pierwsze nagrania będą klimatycznie - zespół, sprzęt, rejestrujący razem
    Mam nadzieję na fantastyczną atmosferę.
  16. przemak Przyjaciel dzwiek.org

Tak, pomieszalem dwie rzeczy. Ambient stawiam wlasnie tak, jak piszesz, na wysokosci piersi mniej wiecej. A nagranie proby bylo paluszkiem spod syfitu, bo tam jest na stale zamocowany ;)
  17. RX75 Aktywny Użytkownik

DAW:
    Reaper
    No to już całkiem pójdę OT bo przypomniało mi się nagranie płyty LUXTORPEDY.
    Nagranie na setkę [chciaż na filmach YT "nibylive" ze studia sm57 na werblu nie jest podłączony kablem - wstyd Panowie :)]
    Mało mikrofonów i cała płyta w 20 godzin [chociaż prywatnie uzyskane brzmienie niestety mi zupełnie nie odpowiada]
    Ale ogólnie beatelsowskie klimaty - własnie to chcę osiągnąć - taki rodzaj pracy.
    dlatego hendrixowskie trio chcę nagrać na kilka dosłownie śladów [ściągnąłem ostatnio sesję The Brew i patrzę jak na kilku śladach duch hendrixa powrócił]
    czad czad czad.

ale poproszę o odpowiedź na pytanie zanim mnie władza usunie za śmiecenie.
  18. artree Użytkownik

DAW:
    Pro Tools
    Udało Ci się ich nagrać. możesz wrzucić jakieś próbki ? :)
  19. RX75 Aktywny Użytkownik

DAW:
    Reaper
    Niestety - zespół w trakcie przygotowań......się rozpadł [bez komentarza]
    W wirze pracy trochę ciśnienie mi zeszło na nagranie glyn johns ale może jeszcze się ktoś pojawi.
  20. artree Użytkownik

DAW:
    Pro Tools
    Tak bywa.

Share This Page