1. Przeglądasz zawartość archiwalną forum dzwiek.org z lat 2005-2011. Z początkiem 2012 forum w swojej formie do roku 2011 zostało zamknięte i jego treść pozostawiona tylko do odczytu. Jeśli chcesz brać udział w dyskusjach sprawdź stronę główną czy są na niej interesujące Cię działy.
  2. Niektóre funkcje forum wymagają rejestracji. Po założeniu własnego konta będziesz mógł korzystać z takich funkcji jak m.in. tworzenie własnych tematów i postów, edycja własnego profilu użytkownika wraz ze statusami, prywatne konwersacje pomiędzy innymi zarejestrowanymi użytkownikami forum.

Nagranie 3 osobowego panelu siedzącego przy okrągłym stole

Dyskusja w dziale 'Postprodukcja i dźwięk do filmu' rozpoczęta przez Pawel Walentynski, 12 Wrzesień 2011.

1. Pawel Walentynski Użytkownik

Zawód:
    realizator dźwięku
    Witam, powiedzcie prosze czym najlepiej nagrać jw 3 osobową grupke ludzi siedzących niedaleko od siebie przy okrąglym stole. Podkreśle że mikroporty odpadają.

pozdrawiam i dziękuje
  2. Nabla Użytkownik

A musi być ładnie wizualnie? To znaczy bez kabli, dużych mikrofonów, itd?

Jeśli nie musi być ładnie to można to zrobić na przykład tak: 3x AKG C414 na statywach typu Rode PSA-1, to kablami mikrofonowymi w interfejs itd.

Jeśli to odpada, bo brzydkie, to małe konferencyjne statywy na trójnogach, na nich bezprzewody - np sm58, dalej wiadomo co i jak.

Albo można użyć powierzchniowych mikrofonów, ale z tym nie miałem do czynienia.

Jeśli jest techniczna możliwość, można zawiesić jakieś małe mikrofony na kablach - tak żeby wisiały nad mówcami - ale tutaj odbicia od stołu mogą zepsuć wszystko.
  3. przemak Przyjaciel dzwiek.org

Moze PZM? Robilismy film z egzaminu jezykowego i na komisje calkiem niezle, ale chyba lepiej normalne paluszki na kazdego, jak kiedys w dzienniku ;)
  4. Pawel Walentynski Użytkownik

Zawód:
    realizator dźwięku
    Dzieki za odpowiedzi, chodzi o to też by to wszystko wyglądało jak ekipy dzwiekowej tam poprostu nie ma:)

Zastanawiam sie żeby nie urzyć zoom H2 na trójnogu na samym środku stołu, tylko pytanie czy nie będzie słychać zbytniego dystansu..
    poustawiałbym mikrofony, powpinałbym mikroporty ale moja dźwiękówka ma tylko dwa wejścia XLR i dlatego ta opcja odpada..

pozdr
  5. Funk You Użytkownik

Zawód:
    recording/mix engineer, boom operator
    DAW:
    Logic, Pro Tools
    Najpierw pytania, które powinieneś sobie i innym zadać:

1. Mikropoty odpadają tak?
    2. Jaki to ma być kadr? Plan ogólny czy postacie grane blisko?
    3. Sprzętu ma nie być w planie (bo to np. scenka teatralna) czy może być (bo to jakiś wywiad, debata itp.)?
    4. Masz tylko 2 kanały do rejestracji? Jaki masz sprzęt? Jakie mikrofony? Masz tyczkę(i)?

Problem niestety opisałeś zbyt szeroko żeby podać Ci konkretne rozwiązanie.

a) Jeżeli masz tylko rejestrator to postaw go na środku stołu, ukryj za gustownym wazonikiem tudzież innym elementem dekoracyjnym (chyba że rejestrator nie stanowi problemu dla obrazka).
    b) W rejestracjach teatralnych zdażało się mi wieszać w punktach sceny gdzie odbywały się rozmowy mikofony dookólne (możesz też spróbować z kardioidami) na kablu nad głowami aktorów i często sprawdzało się to dobrze.
    c) Całą sytuację możesz zarejestrować mono lub parą stereo z pewnego dystansu oczywiście czułymi mikrofonami pojemnościowymi - dźwięk będzie oddalony, ale jeżeli ma dobrą akustykę to przynajmiej proporcje całej trójki będą się zgadzać - zwłaszcza jeśli to jest jakaś ekspresyjna scenka aktorska.
    d) Jeśli to jest wywiad/rozmowa itp to po dynamiku w łapę albo na statyw stołowy i w nagranie.
    e) Jeśli operujesz tyczką z mikrofonem kierunkowym, a osoby siedzą blisko siebie to dobra droga żeby słusznie zarejestrować rozmowę. Jeśli mikrofonów takich masz 2 to jednym operujesz z tyczki łapiąc dwie osoby, które są do Ciebie frontem (bokiem), a tą która jest odwrócona plecami zbierasz drugim, który trzyma kolega albo zamontowany jest na statywie.
    f) 2 kanały nie są przeszkodą - zawsze jakiś mały mikser można zorganizować - a dialogi swobodnie można zgrać do 1 kanału. Sam często rejestruję dialogi 2-ch osób na kamerę która oferuje 2 wejścia, grając tyczkę na jeden, a 2 mikroporty miksując w drugi kanał.

Odpowiedz sobie na powyższe pytania, zbierz sprzęt który masz i najlepiej zrób próbę sytuacji - posadź 2-3 osoby przy stoliku sprawdź kilka metod porównaj wyniki i wybierz najlepszą. Takie sytuacje uczą wiele.

Pozdrawiam!
    Grzesiek
    lestek oraz Pawel Walentynski lubią to.
  6. Pawel Walentynski Użytkownik

Zawód:
    realizator dźwięku
    Dzieki za Twój czas Grzesiek!!
    Otóż, będzie to nagranie w studio albo w jakimś innym zacisznym miejscu, mam nadzieje. Coś ala debata. Nic więcej mi nie wiadomo.
    Jeżeli chodzi o mój sprzęt to jestem w trakcie jego pozyskiwania. Klient znalazł mnie troche za wcześnie i staram sie to jakoś załagodzić i szukam dla niego jakiegoś rozwiązania coby na sztuke (niestety) zdało egzamin..
    Wiem że te H2'ki wiarka używa do nagrywania kapel na żywo, stawiają to na środku sali prób i dają czadu. Nie wiem jak to sie przełoży na debate gdzie ludzie nie będą sie wydzierać tylko mówić normalnie.. wiem że nie miałbym problemu z nagraniem tą techniką debaty Kaczyński v Palikot ale to inna już historyja..

pozdrawiam
  7. Luke Audio Aktywny Użytkownik

Zawód:
    Realizator Dzwieku
    DAW:
    Pro Tools, Pyramix
    Pytanie bylo czym najlepiej nagrac 3 osobowa grupe siedzaca blisko siebie przy okraglym stole.
    Pomijam juz ze sporo bardzo tworczych rozwiazan sie przeminelo...pzm bardzo fajny sposob na przyklad ale....

Podstawy, podstawy, podstawy.....co ma dzwiekowiec na planie w reku? papieros i kawa odpadaja....

Najlepiej nagrac to po prostu tyczka i dobrym mikrofonem, po prostu bedzie ciezki dzien dla ciebie i bedziesz musial byc szybki precyzyjny w ruchach tyczka. Ale jakosciowa masz o wiele wiecej szans lepiej to rozwiazac w ten sposob niz zoomem :ehhh: albo czymkolwiek innym niz mikroporty.
    Jezeli ma to byc debata to moglbyc prowadzacego i jednego z dyskutantow obrobic swoja tyczka a druga tyczke ze statywem nad drugim dyskutantem zawiesic. Z uwagi na to iz tekst prowadzacego mozna przewidziec byloby to najlatwiesze rozwiazanie z bardzo dobrym wynikiem ( oczywiscie zalezy to od tego jak dobry jestes z tyczka )

i to wszystko na 2 kanalach ;)
  8. Pawel Walentynski Użytkownik

Zawód:
    realizator dźwięku
    Dzieki za info Luke i wyczerpującą odpowiedź.
    Na dzień dzisiejszy nie mam siana na dwie tyczki dwa MKH416 o recorderach Sound Devices nie wspomne. Jest to mój docelowy zestaw. Jednak na dzień dzisiejszy:
    Może jeden Omni mic na tyczce da rade nad tą całą trójką? daleko od siebie nie siedzieli, dzisiaj miałem okazje ich nagrywać i wybacz ale zrobiłem to nieszczęsnym zoomem H2 i H1:) W szoku jestem jak niezaóważalnie auto gain correction działało bo spikerzy mówili o wiele głośniej niż gość programu. Nagranie pozostawia wiele do życzenia i szukam czegoś zamiast zoom'ów. Wyczytałem też gdzieś że ludzie jednak do pomieszczeń nie polecają shotgunów, że nie sprawdzają sie tak jak to sie dzieje na dworzu. Że hypercardioidy są do pomieszczeń najbardziej naturalnie brzmiące. Zgodzisz sie z tym Luke?
  9. Luke Audio Aktywny Użytkownik

Zawód:
    Realizator Dzwieku
    DAW:
    Pro Tools, Pyramix
    Wszyscy uczymy sie na bledach ;)

ktos kto mowi o shotgunach i hyperciardoidiach w jednym zdaniu nie wie chyba co mowi ;)

Shotguny to nazwa mikrofonow uzywanych w filmach, teatrach TV etc etc ktore maja roznego rodzaje wykresy polarne. super/hyper czasami tylko cardio.

Najbardziej naturalnie brzmiace mikrofony to takie ktorych frequency response jest jak najbardziej prosta na wykresie co ma niewatpliwie powiazanie z tym jakiego typu kierunkowosci jest kapsula ale nie w tak duzym stopniu.

W tym fachu nie ma duzo zasad, takich ze na przyklad na zewn. musisz uzywac tych i tych mikrofonow a wewnatrz tych i tych. Jedynym znawca jest twoj wlasny sluch. Sluchaj i oceniaj, jezeli cos brzmi bardzo dobrze w danej sytuacji to kogo to obchodzi jaki mikrofon zawiesiles nad talentem?

Share This Page