1. Przeglądasz zawartość archiwalną forum dzwiek.org z lat 2005-2011. Z początkiem 2012 forum w swojej formie do roku 2011 zostało zamknięte i jego treść pozostawiona tylko do odczytu. Jeśli chcesz brać udział w dyskusjach sprawdź stronę główną czy są na niej interesujące Cię działy.
  2. Niektóre funkcje forum wymagają rejestracji. Po założeniu własnego konta będziesz mógł korzystać z takich funkcji jak m.in. tworzenie własnych tematów i postów, edycja własnego profilu użytkownika wraz ze statusami, prywatne konwersacje pomiędzy innymi zarejestrowanymi użytkownikami forum.

Nagrania muzyki filmowej

Dyskusja w dziale 'Postprodukcja i dźwięk do filmu' rozpoczęta przez adamel, 8 Grudzień 2011.

1. adamel Początkujący

Witam,
    mam pytanie do osób, które miały jakąkolwiek styczność z kompozycją czy nagraniami orkiestry.
    Mianowicie mój problem wygląda tak, że stworzyłem dla klienta 20 minut muzyki orkiestrowej do krótkiego filmu. Na początku klient chciał to w postaci orkiestry z komputera jednak projekt urósł do takich rozmiarów, że nagle znalazł się większy budżet i klient chcę nagrać tę kompozycję z prawdziwą orkiestrą.
    Sam zawsze zajmowałem się głównie produkcją muzyki rockowej i elektronicznej i przyznam szczerze, że teraz nie mam pojęcia jak się do tego zabrać.
    Kawałek, o którym mowa zrobiłem całkowicie w midi, sam efekt finalny brzmi bardzo dobrze.
    Pytanie na czym polega orkiestracja? Czy ktoś po szkole muzycznej jest w stanie rozpisać wszystkie partie instrumentów na nuty słysząc tylko mix wszystkiego? Może orientuje się ktoś ile kosztuje wynajęcie orkiestry, nie zależnie w jakim miejscu kraju.
    Ogólnie nie wiem jak się teraz do wszystkiego zabrać, terminy na szczęście nie gonią.
    Dzięki z góry za odpowiedzi, pozdrawiam
    Adam
  2. SONIC LOFT STUDIO Użytkownik

Zawód:
    realizator
    DAW:
    Sonar
    jak masz midi, to i masz nuty. Tylko musisz otworzyć plik midi w sekwencerze, który pokazuje zapis nutowy.
    Przenosisz zgodnie z prawidłami, które możesz znaleźć w pierwszej lepszej książce o instrumentacji i wsio
  3. adamel Początkujący

Kwestia taka, że używam trochę skryptów w kontakcie robiących różne pochody czy akordy z jednego dźwięku midi, takich rzeczy pisać nutowo nie umiem, nigdy nie miałem takiej potrzeby dlatego wolałbym aby zajął się tym jakiś profesjonalista.
  4. SONIC LOFT STUDIO Użytkownik

Zawód:
    realizator
    DAW:
    Sonar
    Dobra orkiestra będzie kosztować w zależności od składu do długości nagrania.
    Z tego co wiem, czasami muzykowi trzeba zapłacić około 300-600zł za nagranie, pomnóż to razy ilość muzyków.
    Lepiej spisać nuty z osobnych ścieżek, które przecież możesz wyeksportować, z całego miksu zajmuje to więcej czasu i jest trochę droższe.
  5. kamilbiedrzycki Aktywny Użytkownik

DAW:
    Pro Tools, Reaper
    Idź do dobrego studenta kompozycji na jakiejś Akademii Muzycznej i niech Ci to profesjonalnie zorkiestruje. Najgorsze co może być to muzycy, którzy się będą Ciebie pytali co i jak zagrać no i oczywiście konfrontacje z dyrygentem. Potrzebujesz dobrze rozpisanych partii na instrumety uwzględniając calą dynamikę, smyczkowanie, artykułowanie itd. itp. Z midi samemu tego raqczej nie zrobisz. Co do budżetu to może on być dość spory, jak napisano w poprzednim poście koszt samej orkiestry może być duży a do tego wynajęcie sali, kogoś kto Ci to nagra.
  6. ygg Aktywny Użytkownik

Zawód:
    dźwiękowiec
    DAW:
    Logic, Pro Tools, Sonar
    Jeśli masz do czynienia z orkiestracją, polecam Sibelius. Inne softy są często mało dokłądne w zapisach nutowych, ten jest podobno bardzo dobry. Mój znajomy jest dyrygentem orkiestry i bardzo sobie chwali tego softa.
    Też zajmuję się aranżacjami orkiestralnymi i wiem jaki przy tym powstaje bałagan. Nie wiem jaką Ty masz strategię, ale ja od ponad roku zbieram się, żeby posprzątać w projektach i zrobić zapisy nutowe dla orkiestry. Przede wszystkim musisz zwracać uwagę na to, co przedstawia w danej chwili pięciolinia - nie wiem jakie masz sample, ale ja często jestem zmuszona robić zlepki staccato i legato, żeby osiągnąc różne stopnie ekspresji. W zapisie nutowym w software będzie to traktowane jako 2 nuty, natomiast do zapisu dla orkiestry potrzebujesz jednej - miej więc na oku takie rzeczy ;)
  7. Luke Audio Aktywny Użytkownik

Zawód:
    Realizator Dzwieku
    DAW:
    Pro Tools, Pyramix
    W Polsce polecam Alvernia Studios do nagrania orkiestry. Jezeli oczywiscie budzetowo mozna.
    Za granica mam tez pare kontaktow ewentualnie.

Share This Page

Użytkownicy znaleźli tę stronę szukając wyrażeń:

1. midi jak sie masz

,
  2. jak otworzyc plik midi w sibelius 5