1. Przeglądasz zawartość archiwalną forum dzwiek.org z lat 2005-2011. Z początkiem 2012 forum w swojej formie do roku 2011 zostało zamknięte i jego treść pozostawiona tylko do odczytu. Jeśli chcesz brać udział w dyskusjach sprawdź stronę główną czy są na niej interesujące Cię działy.
  2. Niektóre funkcje forum wymagają rejestracji. Po założeniu własnego konta będziesz mógł korzystać z takich funkcji jak m.in. tworzenie własnych tematów i postów, edycja własnego profilu użytkownika wraz ze statusami, prywatne konwersacje pomiędzy innymi zarejestrowanymi użytkownikami forum.

Montaż dźwięku, a różne wersje montażu obrazu

Dyskusja w dziale 'Postprodukcja i dźwięk do filmu' rozpoczęta przez Suwczynsky, 8 Kwiecień 2010.

1. Suwczynsky Użytkownik

Hej,
    podczas robienie przeze mnie udźwiękowienie do filmu napotkałem pewien problem techniczny, który podejrzewam jest rozwiązany. Chodzi o to, że mając dźwięk do jednej wersji, gdzie wszystko jest zsynchronizowane dostaję poprawiony montaż obrazu, który różni się w jakimś miejscu kilkoma klatkami (chyba zdarza się to dość często w produkcji filmowej). Po wgraniu nowego obrazka do Pro Toolsa większość się rzecz jasna rozjeżdża. Czy jest jakiś sposób, żeby temu zaradzić? Jakiś dodatkowy kod, lista, czy coś w tym stylu? Tak na przyszłość chcę wiedzieć.

pozdrawiam
    Suwczynsky
  2. medyk303 Użytkownik

Slodka Virtualna Kejti to robi http://www.virtualkaty.com/ choc ponoc soundtrack pro pod final cut'em ma podobne urzadzenie defoltowo. Katy jest bardzo sprytna, ale nie tania. Wrzucasz stare OMFs lub AAFs (supportuje tez EDLs i Avid Change Notes) przed reedycja, potem te nowe z poprawkami i potem katy mowi pro toolsowi gdzie powycinac i poprzeklejac i robi to szybko i sprawnie.
  3. Suwczynsky Użytkownik

Dzięki! Fajny plugin. Jak na moją głowę - wydaje mi się, że nie powinno być problemu, żeby to rozkminić np. po EDL i myślałem, że coś takiego jest w PT standardowo, tylko się nie dokopałem do tego.
  4. lukasz.blasinski Przyjaciel dzwiek.org

Przy rejestracji audio do obrazu zapisuje sie time code jako kolejny slad rejestracji dzwieku. Ten slad jest wtedy na stale " przyklejony" do sesji, dzeiku temu zawsze mozna pokleic dzwiek z obrazem.
  5. Suwczynsky Użytkownik

Chyba mnie nie do końca zrozumiałeś albo ja do końca nie wiem co to jest time code. Time code przecież służy do synchronizacji - to zwykły sygnał dyskretny, przebieg prostokątny w czasie i tyle. Wykorzystuje się go do synchronizacji urządzeń np. kamery z rekorderem i oba urządzenia zapisują kod czasowy pochodzący z jednego generatora, po to żeby np. siedemnasta sekunda w rekorderze była tą samą siedemnastą sekundą w zapisie obrazu. To jest w zasadzie problem metrologiczny :) hehe. Bo po prostu dwa urządzenia nigdy nie będą działać idealnie tak samo, więc jak każde będzie miało swój kod czasowy, to błąd może być na tyle duży, że jak potem to złożysz razem to właśnie te konkretne sekundy (które powinny być tymi samymi sekundami, a nie są) będą różne i będzie się rozjeżdżać.

A mi chodzi o coś zupełnie innego - dostajesz montaż obrazu - robisz dźwięk - dostajesz drugi montaż, który np. gdzieś w środku ma dołożone kilka sekund przebitki i kilka sekund z tytułem gdzieś tam - w efekcie wszystko przez to się rozsuwa, to jest jasne. I teraz chodzi o to, żeby program ogarnął gdzie są te dodatkowe sekundy i zostawił Ci tam miejsce wolne, a reszta żeby się zgadzała tak jak się zgadzała. Bo taki manewr z poprawką montażu dokłada Ci dodatkowej, bezsensownej pracy - musisz sobie to wszystko przesunąć RĘCZNIE. I nie jest to problem techniczny, żeby to zrobić AUTOMATYCZNIE (bo w końcu po to są te komputery), bo choćby tylko w tej chwili przychodzi mi kilka sposobów jak można to zrealizować i zapewne dałoby się do tego wykorzystać nawet i time code, tylko standardowo w PT i chyba w innych DAW nie ma takiego narzędzia - właśnie takiego jak ten plugin. Bo time code daje Ci w tym momencie tylko tyle, że właśnie konkretny moment w zapisie obrazu jest tym samym momentem w zapisie dźwięku.
  6. medyk303 Użytkownik

TC nie ma z tym temtem nic wspolnego .
  7. mihuzzaki Początkujący

Zawód:
    realizator dźwięku, sound designer
    zasady zasady zasady

montaz, ktory dostajesz do dzwieku, musi miec ostateczna postac... ostateczna! wygodna i prosta zasada stosowana przez wielu profesjonalistow na calym swiecie. Oczywiscie, mozna sobie poradzic jak tak nie jest, wtyczkami tego typu co powyzej w postach, ale po co.... dostajesz ostateczny montaz, robisz dzwieki... oni wtedy robia sobie korekcje barwne itp itd co nie ma wplywu na dlugosc filmu, dlugosc ujec, ilosc ujec itd.
    pomocny tez jest w takich przypadkach: Titan firmy SynchroArts ... oczywiscie platny :)

pzdr
  8. medyk303 Użytkownik

:D Tia, a klijenci to fogle to sa tacy ludzie co od poczatku wiedza co chca i nigdy nie zmieniaja zdania i zawsze mysla o biednych dzwiekowcach zeby im nie utrudnic zycia ;] Nie wiem o jakich profesjonalistach mowisz, ale zadko w praktyce sie zdaza, aby otrzymac locked edit i pracowac z nim od poczatku do konca bez nanoszenia poprawek w obrazie (nawet drobnych) przez klijenterie. Pracowalem przy filmach ktore dochodzily do edit nr 25 w trakcie robienia dzwieku (filmy z takich wytworni jak Universal np wiec niby pro) i bez takiego urzadzenia jak wirtualna kejti to masakra jakas ogolna.
  9. Suwczynsky Użytkownik

No właśnie, zamknięty montaż to się chyba nigdy nie zdarza.
    Apropo rozwiązania to ogarnąłem firmę, który robi taką poprawkę automatycznie przez sieć. Nie pamiętam jak się nazywa, ale myślę, że nie będzie trudno znaleźć. Ogarniam teraz taką książkę - "Dialog editing for motion pictures" i tam jest cały rozdział poświęcony takim poprawkom po zmianach w montażu. Po angielsku nawet mają jedno słowo na to :p - "conformations"
  10. Baggins Początkujący

Ja powiem inaczej - rzadko się*zdarza, żeby to, co dostaję*do udźwiękowienia nie było zamkniętym obrazem. Ewentualne poprawki są raczej minimalne (typu dołożenie establishingu). Inna sprawa, że terminy tak gonią, że nie ma zbytnio miejsca na rozważania na temat zaakceptowanej wersji montażu.
    A książeczka bardzo dobra, polecam każdemu.
  11. jarojanu Początkujący

Dokładnie. Zmiany montażowe zdarzają się nawet już po zgraniu i po premierze filmu. Ostatnio tak miałem z jednym filmem. Film po premierze pojechał na festiwale a producent zażyczył sobię zmian. Film telewizyjny. Trzeba się z tym liczyć chociaż korzyść jest taka , że można jeszcze coś poprawić.
  12. Luke Audio Aktywny Użytkownik

Zawód:
    Realizator Dzwieku
    DAW:
    Pro Tools, Pyramix
    Spytaj sie edytora zeby ci liste EDL przygotowal, jezeli zmian jest ponizej powiedzmy 10 to sam mozesz na podstawie EDLa przesunac spory w PT, naprawde duzo ci to nie zajmie czasu. Jezeli jest tego wiecej to tylko VK bo inaczej to tak jak wspomniana Katy (asystent edytora dzwieku dla LOTR ) bedziesz siedzial dniami i nocami i przesuwal spory ;)

Share This Page

Użytkownicy znaleźli tę stronę szukając wyrażeń:

1. montaż dźwięku

,
  2. montowanie dzwieku

,
  3. montaż dzwięku i obrazu