1. Przeglądasz zawartość archiwalną forum dzwiek.org z lat 2005-2011. Z początkiem 2012 forum w swojej formie do roku 2011 zostało zamknięte i jego treść pozostawiona tylko do odczytu. Jeśli chcesz brać udział w dyskusjach sprawdź stronę główną czy są na niej interesujące Cię działy.
  2. Niektóre funkcje forum wymagają rejestracji. Po założeniu własnego konta będziesz mógł korzystać z takich funkcji jak m.in. tworzenie własnych tematów i postów, edycja własnego profilu użytkownika wraz ze statusami, prywatne konwersacje pomiędzy innymi zarejestrowanymi użytkownikami forum.

Miks Mix-Off z gearslutz

Dyskusja w dziale 'Miks i mastering' rozpoczęta przez fdd, 17 Luty 2010.

1. jaca Stały Użytkownik

Dzięki. No wydobyłeś wszystko z niego co tylko możliwe :) Piękny jest :)

Chciałbym z tego miejsca poprosić Babciusia o zajrzenie i powiedzenie ;)

Tak pytam o te panoramy, bo mam wrażenie takiego umiejscowienia po środku, od 50 L do 50 R. Nie "rozlany' tylko taki konkretny w swoim obszarze. Zero przypadkowości.

Edit. A czy często monofonizujesz ślad room w swoich miksach lub zwężasz OH ?
  2. jacek.mixer Administrator

Zawód:
    mikser
    DAW:
    Pro Tools
    tak, ale to sie roznic z miksu na miks - sa rozne nagrania, niektore sa zbyt waskie, inne zbyt szerokie - nie mam presetu panoramy na te elementy
  3. jaca Stały Użytkownik

Dzięki
  4. Marchewa Użytkownik

Zawód:
    Realizator dźwięku
    Jacek, co rozumiesz przez "jęknięcie" ? Mozesz troche jasniej o co kaman ? No i jak ustawiasz (przykladowo) parametry kompresora aby owo jekniecie uwypuklic/uzyskac ?
  5. babcius Użytkownik

DAW:
    Pro Tools
    Jak pojawię się w studio na trochę dłużej (mam nadzieję, że w poniedziałek), to sprawdzę:)
  6. jaca Stały Użytkownik

:)

7. jacek.mixer Administrator

Zawód:
    mikser
    DAW:
    Pro Tools
    jekniecie, czyli wydobycie tonu z werbla
  8. lethan Początkujący

Zawód:
    mcdonalds crew member
    Czesc.
    To drugi mix nad którym pracuje (po lady gadze do konkursu) o którym nie bede wspominał :). W każdym razie pisze post zeby pare rzeczy sobie wyjaśnić. Po raz kolejny miks robi mi sie dosc jasny, i po mimo ze mi sie to wlascwie podoba to nie wiem czy nieswiadomie mocno przekraczam granice i moze to by wlascwie juz tylko nieprzyjemne dla ucha:) A może porostu cala koncepcja jezt zla i zle do tego wlascwie podchodzę. Na razie tylko stopa , snare, bass 2 gitary i wokal. Pod tym kontem robie ten miks. Wokal narazie w mono(z lekkim reverbem) , szukam na niego miejsca. Facet sie drze, naprawdę ostro hehe, wlasnie nie wiem czy nie przesądziłem. Szukam na niego dobrego reverbu zeby fajnie sie rozlewal po gitarach. Lepiej siedzial. Korekty robilem spore. Byc moze za duze i wszystko stracilo naturalnosc, ale byc moze zyskalo jakis ciekawy charakter. Właśnie to sobie chciałbym sobie wyjaśnić, czy to przypadkiem wogole nie dupa. Na codzien miksuje swoj materiał i glownie to elektronika.A te konkursy są wlascwie swietnym miejscem do ćwiczenia umiejętności.
    Nie jest glosno, na sumie warmer od psp, korektor z ogolna eq na hard rock (w zakresach do2/3db). koompresor , -2db reduction. Moze przeginam warmerem? No dobra, dzieki za posluchanie i krytyke. Sie przyda.

Załączone Pliki:

9. jaca Stały Użytkownik

ogarnij podstawy(podmien na przyciety plik), przestan sie tlumaczyc- tu raczej kazdy slyszy co robiles;) wylecz sie z elektroniki;), poczytaj i posluchaj forum :)

nic tu sie nie zgadza, próbujesz rocka zlozyc jak elektronike-nic z tego nie bedzie.
    wez miks ktory Ci sie najbardziej podoba z konkursowych i scisz do poziomu na jakim masz swoj miks w danym momencie... po kolei...mozolnie... jak realizator ospale... zblizaj sie do wzorca.
    życze sukcesu;)
  10. carrtmann Użytkownik

Fajny numer, właśnie znalazłem ten temat i też sobie pomiksowałem:) (miks na słuchawkach Koss Porta-Pro:)

Załączone Pliki:

11. Smiechu Stały Użytkownik

Zawód:
    Inżynier Konstruktor
    DAW:
    Sonar
    Robiąc ostatnio porządki na dysku... też natrafiłem na ten numer :D
    Mój dzisiejszy miks... w oderwaniu od stylu i wojny głośności jaką napędzili Jacek i Jaca :p Swoją drogą... ciekawe jak Jaca i Jacek by to dzisiaj zmiksowali... po prawie 2 latach?? :D

Załączone Pliki:

12. jaca Stały Użytkownik

13. dominik.wieczorek Przyjaciel dzwiek.org

Zawód:
    Realizator Dżwięku
    i kolejny co nie daje jak czlowiek zalacznika tylko sciagac trzeba ;/ za cicho jest :p
  14. Smiechu Stały Użytkownik

Zawód:
    Inżynier Konstruktor
    DAW:
    Sonar
    Jak byś nie zauważył to od aktualizacji... playery nie działają...

Share This Page