1. Przeglądasz zawartość archiwalną forum dzwiek.org z lat 2005-2011. Z początkiem 2012 forum w swojej formie do roku 2011 zostało zamknięte i jego treść pozostawiona tylko do odczytu. Jeśli chcesz brać udział w dyskusjach sprawdź stronę główną czy są na niej interesujące Cię działy.
  2. Niektóre funkcje forum wymagają rejestracji. Po założeniu własnego konta będziesz mógł korzystać z takich funkcji jak m.in. tworzenie własnych tematów i postów, edycja własnego profilu użytkownika wraz ze statusami, prywatne konwersacje pomiędzy innymi zarejestrowanymi użytkownikami forum.

Miks Mix-Off z gearslutz

Dyskusja w dziale 'Miks i mastering' rozpoczęta przez fdd, 17 Luty 2010.

1. fdd Początkujący

Krótkie powitanko :hello: i do sedna:

Ot co mi wyszło z śladów które są udostępnione w tym temacie na gearslutz ->

http://www.gearslutz.com/board/work...65385-who-wants-participate-rock-mix-off.html

Jakie macie uwagi, co zmienić poprawić, co jest w miarę okej, a co nie do przyjęcia :)

Załączone Pliki:

AKYSZ lubi to.
  2. jacek.mixer Administrator

Zawód:
    mikser
    DAW:
    Pro Tools
    przester na wokalu jest brzydki, to pierwsza rzecz ktora mozna poprawic
    druga bylby atak bebnow, powienien byc wiekszy
  3. dominik.wieczorek Przyjaciel dzwiek.org

Zawód:
    Realizator Dżwięku
    dobra tez o tym przesterze na wokalu myslalem, ale nie bylem pewien bo sluchalem na laptopie
  4. jacek.mixer Administrator

Zawód:
    mikser
    DAW:
    Pro Tools
    w wolnej chwili wrzuce swoja wersje
  5. jacek.mixer Administrator

Zawód:
    mikser
    DAW:
    Pro Tools
    Ta sesja jest wzorem przygotowania materialu do miksu.
    Doskonale zagrane, rozsadna ilosc sladow, ktore dobrze brzmia.
    Taki material sam sie miksuje...
    Oto moj przyklad. [edit: zeby nie robic zamieszania, wrzucilem tylko ostatnia wersje]

Załączone Pliki:

6. dr_After Początkujący

@jacek: IMO gary są przewalone, calosc zaś niemiłosiernie sprasowana - niby nowoczesnie, ale ciężko tego słuchać. Wokal walczy z gitarami o pierwszenstwo cały czas i trudno się połapać, który z tych elementów realizator chciał dać na front. Wrażenia z odsłuchu na Alesis M1Mk2.
  7. jacek.mixer Administrator

Zawód:
    mikser
    DAW:
    Pro Tools
    ja chyba ogolnie taki mam styl miksowania, ale niewykluczone, ze nowy dzien przyniesie nowe fajne poprawki :)
  8. dr_After Początkujący

No moim zdaniem to klienci na taką muzę na pewno temu miksowi przyklasną, bo w końcu loudness war nie zaczęli realizatorzy, tylko muzycy rockowi i metalowi, którzy (prawie) zawsze chcą "głosniej i mocniej" :) Ale z wlasnego doswiadczenia wiem, że ciężej mi się później sięga po taki materiał. Wolę jednak cichsze zgranie, ale z proporcjami. Lubię to, jak została zgrana plyta QOTSA "Rated R" - wokale wyraznie do przodu i wspaniale wyprodukowane, gary ani nie za głosno ani nie za cicho, gitary jak trzeba dają power, ale nigdy nie przeslaniają wokalu. Choć gdyby puscić nagranie QOTSA na zmianę z Twoim miksem to pewnie by przegralo u "standardowego" sluchacza, bo jest cichsze.
  9. dominik.wieczorek Przyjaciel dzwiek.org

Zawód:
    Realizator Dżwięku
    jacek wstaje rano i myslu jak jeszcze zrobic glosniej bo nadal jest zacicho :)

jak dla mnie jacka zgranie brzmi bardziej naturalnie niz zgranie pierwszego kolegi.
  10. dr_After Początkujący

Moim zdaniem jest lepsze, "ale" ;)
  11. Szoszo Guest

Jacka miks jak najbardziej w porządku, porządna robota. Jedyna rzecz jaka mi nie siedzi to blachy - troszkę za cicho i za chudo.
  12. Szoszo Guest

U fdd, trochę się całość nie klei.
  13. konop_tnt Stały Użytkownik

DAW:
    Cubase
    Jak robisz takie jebnięcie na werblu i ogólnie na bębnach? Wynika to z obróbki całego materiału czy wyciągasz transjenty?
  14. jacek.mixer Administrator

Zawód:
    mikser
    DAW:
    Pro Tools
    minimalnie podbijam transjenty, ale to nie robi wielkiej roznicy
    sekret tkwi w super mocnej kompresji
    posluchalem teraz tego w domu na laptopie i zdecydowanie przesadzilem z roznica glosnosci poszczegolnych czesci
  15. Tasiorowski Stały Użytkownik

a mógłbym tylko wiedzieć, czy reverb na werbel nakładasz przez czy po kompresji ?? :d
  16. jacek.mixer Administrator

Zawód:
    mikser
    DAW:
    Pro Tools
    procesory dzwieku (np. kompresory) sa insertami, poglos zazwyczaj jeden lub dwa w sesji jako wysylki
  17. jaca Stały Użytkownik

Pozwolę sobie dołączyć sie do zabawy.
    Podpowiedzcie proszę dobrzy ludzie, czemu mi to tak beznadziejnie wychodzi?

Załączone Pliki:

18. Marcin Szwajcer moderator globalny

Zawód:
    wiadomo
    No to i ja przystąpię :)

Załączone Pliki:

19. jaca Stały Użytkownik

Ten pierwszy pomyłka, czy idę w dobrą stronę?

Załączone Pliki:

20. jaca Stały Użytkownik

podniosłem sobie głośność jak umiałem ;) i mnie miks Marcina zmiótł :) . Co prawda nie kopało jak Jacka , ale pasmowo mistrzostwo świata, dla mnie oczywiście ;)
    Bardzo mi się podoba.

Share This Page