1. Przeglądasz zawartość archiwalną forum dzwiek.org z lat 2005-2011. Z początkiem 2012 forum w swojej formie do roku 2011 zostało zamknięte i jego treść pozostawiona tylko do odczytu. Jeśli chcesz brać udział w dyskusjach sprawdź stronę główną czy są na niej interesujące Cię działy.
  2. Niektóre funkcje forum wymagają rejestracji. Po założeniu własnego konta będziesz mógł korzystać z takich funkcji jak m.in. tworzenie własnych tematów i postów, edycja własnego profilu użytkownika wraz ze statusami, prywatne konwersacje pomiędzy innymi zarejestrowanymi użytkownikami forum.

Mix gitary klasycznej, prośba o pomoc :)

Dyskusja w dziale 'Gitara - rejestracja i obróbka nagrań' rozpoczęta przez vorio, 21 Grudzień 2010.

1. vorio Początkujący

Witam,

otoz, mam nagranie gitary klasycznej, w moim wykonaniu (calkiem porządne, chcialbym, potem dodac jakis obrazek i wstawic na youtube). Troche pomixowalem, jednak nie jestem w tym specjalnie biegly, z tego co ustawilem to reverb na sumie (nie za wielki), a takze maly kompresor. Ktos moglby mi doradzic, co jeszzce z tym moge zrobic?

ewentualnie moze ktos podjal by sie w calosci mixu? Moge oczywiscie udostepnic wszystkie tracki
    pozdrawiam i czekam na rady

vorio

Załączone Pliki:

2. aldi Guest

Piękna muzyczka.
    Można by lekko rozsunąć w panoramie te gitary albo zrobić jakąś lecitką przestrzeń L<->R.
    Lekka kosmetyka na EQ ze środkiem i górą wskazana.
    Niech mnie ktoś poprawi, ale czy nie za duża kompresja?
    Może lepiej kompresję pasmową tutaj uskutecznić, ale taką leciutką.
  3. vorio Początkujący

co konkretnie zrobic ze srodkiem i gora? Zbyt jasne jest brzmienie?
    Kompresor moze faktycznie minimalnie zbyt wiele robil, jednak wydaje mi sie ze glowym powodem Twojego zauwazenia tego jest fakt ze to jednak jest mp3 :) W kazdym razie troche ja zmniejsze.

Dzieki za rady.

pozdrawiam
    vorio
  4. aldi Guest

No możesz wstawić wava zamiast mp3 albo mp3 w jakości insane 320kbps.
    Trochę środka standardowo na jakichś 300Hz około 2dB słyszałem do ścięcia.
    Wyższej góry podbić trochę.
    No i bez kompresji wstaw na nowo - zobaczymy czy jest różnica.
    Pozdro.
  5. Sempoo Stały Użytkownik

Zawód:
    zealirator wdzięku
    DAW:
    Adobe Audition, Reaper
    Ja chętny do zmiksowania!
  6. przemak Przyjaciel dzwiek.org

Przychodzi chlopczyk do sklepu i mowi:
    - Poprosze cukierkow mieszanych za 20 groszy.
    Sprzedawca mysli, daje mu... dwa cukierki i mowi:
    - Masz, zmieszaj sobie.

Co tu miksowac? Do miksu to dwa slady sa potrzebne ;)
  7. aldi Guest

No vario wstaw czyste wavy - pobawimy się ;)
  8. vorio Początkujący

Hola Hola, tych sladow wcale nie jest tak malo. Wszystko spakowalem zeby bylo w jednym pliku, i umiejscilem na sendspace:
    http://www.speedyshare.com/files/25836655/Mix.rar

Przepraszam z gory, ale dodawanie kazdego tracku przy moim internecie, potrwaloby pol dnia, a i tak nie mialbym pewnosci czy wszystko sie dobrze doda tutaj na forum.
    Ciesze sie, ze jest zainteresowanie z Waszej strony, i bardzo chetnie poslucham rezultatow :)

Sama gitara nie jest rewelacyjnej jakosci, niestety, musimy walczyc z tym co mamy.
    Chcialbym jeszcze tylko dodac, ze ja poprawialem dynamike automatyka. Nie byly to jakies duze ruchy tlumikami ale jednak byly- tak zebyscie nie zdziwili sie slyszac troche slabsza dynamike :)

Pozdrawiam
    Wiktor Wilczak
  9. racuch Użytkownik

Ja również się dołączam do zabawy :D
  10. Sempoo Stały Użytkownik

Zawód:
    zealirator wdzięku
    DAW:
    Adobe Audition, Reaper
    Mój miks:

Załączone Pliki:

11. Witek Użytkownik

Jak dla mnie za bardzo słychać to szuranie palców po strunach(powyższy mix), wydaje mi się również że reverbu jest trochę za dużo, zwłaszcza jeśli chodzi o wyższe częstotliwości.
  12. Księciunio II Aktywny Użytkownik

DAW:
    Pro Tools
    Mógłbyś jeszcze raz wstawić te ślady na forum. Ciekawi mnie, jak to brzmi u źródła :)

Share This Page