1. Przeglądasz zawartość archiwalną forum dzwiek.org z lat 2005-2011. Z początkiem 2012 forum w swojej formie do roku 2011 zostało zamknięte i jego treść pozostawiona tylko do odczytu. Jeśli chcesz brać udział w dyskusjach sprawdź stronę główną czy są na niej interesujące Cię działy.
  2. Niektóre funkcje forum wymagają rejestracji. Po założeniu własnego konta będziesz mógł korzystać z takich funkcji jak m.in. tworzenie własnych tematów i postów, edycja własnego profilu użytkownika wraz ze statusami, prywatne konwersacje pomiędzy innymi zarejestrowanymi użytkownikami forum.

Miks mity na temat tajemnych tricków

Dyskusja w dziale 'Miks i mastering' rozpoczęta przez jacek.mixer, 13 Maj 2011.

1. RollingTapes Użytkownik

Zawód:
    Mixer
    Z tym niestrojem w gitarze to bardzo znana sprawa..

Jacku .. swięte słowa..

Halo forumowicze!
    Ubieracie w technikę rzeczy które w/g mnie są po prostu SŁYSZALNE.
    Ja nie potrzebuje to tego spektogramów czy analizotorów widma.
    Jeżeli wziąć pod uwagę teorie akustyki, pasma, widma, psychoakustykę itd to to wszystko można pomierzyć ..

Ale to jest sport dla sportu.

To jest istotne np wtedy, gdy taki JoahimK buduje plugin czy go tam programuje. On sobie wtedy musi to pomierzyć, zbudować algorytmy czy inne.. nie znam się. ... ale dla niego te wszystkie cyferki i wartości są ważnym parametrem.
    Jest muzykiem ale także jest inżynierem z wiedzą techniczną. Wtedy to jest niezbędne.

Ja jestem tylko muzykiem.
    Widziałem setki urządzen z doskonałymi parametrami z Chin, które są centralnie do dupy.
    Ważne jest, czy coś mi pasuje brzmieniowo (nie parametrowo). Spec chart mam gdzieś.
    Nawet szum też może mi pasować. Może ..? Może.

Błagam, nie czepiajcie się mnie z powodu tego, że napisalem MHZ a nie Mhz.. bo często bedę robił wieksze byki.. o istote mi chodzi, a nie o przecinek.
    Błagam..

Swedien mawiał świętą formułe, którą warto sobie zapamiętać : LISTEN FIRST!

oczywiście że tak!!

Co do 40 Khz w paśmie przenoszenia, to oczywiście jest to bez sensu ..
    Chodzi mi o istote w dyskusji pt. OBCIĘTE PASMO. A akurat taśma przenośi znacznie więcej góry niż cyfra.
    Jednak inny parametr jest tu istotny:
    Jak jakiś inny wprawny tutaj, zauważył w 18 Khz mamy 5 sampli to tu problem jest bardziej dla takiego Lipińskiego.
    Dla mnie problem jest w wartościach poniżej, czyli przy 10KHZ mamy zaledwie 10 sampli a to jest wcąż trzy razy za mało i to po prostu słychać. Na tym polega ten problem.
    Chrzanię co to są za wartości, po prostu słyszę inaczej dane żródło.
    Mimo iż teoretycznie mam studio dobry sprzęt to to co słyszę gdy nagrywam tylko na Logica poprzez SSL, jest innym światem w porównaniu do tego co słyszę podczas nagrania ze stołu a nie z przetworników.

Dopiero niedawno w ogóle się dowiedziałem dlaczego tak jest, bo szczerze nie interesuje mnie cała ta arytmetyka. :)
    Powiem wam, iż mnóstwo znakomitych realizatorów wogóle te sprawy mają gdzieś.
    Taki RIck Rubin to chce mieć 3 gałki na krzyż i resztę chrzani. Buduje sound kręcąc, a nie patrzy na wartośći.

JoachimK > A propos szumów.. ze starych nagrań. Wiele z tych starych nagrań ma szumy, które są wynikiem nie tyle samego sprzętu co niedbałości o detale nagrań. Kiedyś nagrywano całą płytę w 2 godziny! Do tego mikrofony wstęgowe wtedy stosowane często (bardzo popularne np. RCA 44) szumiały już na wejściu niemiłośiernie.. Zresztą C12 też jest maskakrą pod tym względem (dlatego wole reedycję VR).
    Jest cała rzesza stołow które szumią jak Helios ale to nie ma większego znaczenia.

Anegdota o brzmieniu:
    Co do brzmienia i technicznych parametrów jeszcze, to doslownie 3 dni temu miałem następującą sytuację.
    Dałem do naprawy preamp MonoGama. Ten preamp ma wspaniała cechę, polegającą na zmianie brzmienia na wejsciu. Są trzy opcje nikiel, steel i discreet i są za to odpowiedzialne trzy układy. Pan elektronik, który mi serwisuje wszystko w studio, to człowiek z gigantycznym doświadczeniem (20 lat w Studerze) - naczelny technik w TVP.
    Naprawił Monogama bez problemu (ziadlo zasilanie) ale dla ciekawości, zaintrygowany tymi transformatorami (steel, nickel itd) je pomierzyl, calą rzesza swoich dziwnych urządzeń. Pomierzył i stwierdził że na wyjściu to dziwne bo wartośći matematyczne na spektogramach i oscyloskopach są identyczne i nie rozumie po co ktoś zrobił 3 układy w jednym preampiei wyjściowo sound jest ten sam.
    Nie podłaczał tego do audio, pomierzył tylko.
    A sound jest kompletnie inny. Nie jest to niuans, tylko to jest tak jakby przełaczyć w gitarze humbuckera na singecoila. To jest przepaść.
    To tak a propos matematyki, kontra ucho. I to wcale nie wprawne.

aha i jeszcze:
    nie rozumiem tego komentarza? Ja wiem co to jest słuch absolutny. De Trzy - też wiem co to jest. Nie potrzebuje tłumaczenia. Powiedziałem że Lipiński ma ten niefartowny słuch, a oprócz tego "wyjątkowo szczegółówo" slyszy, co potwierdziły różne badania. Mimo wieku, detal i precyzja jego słuchu jest ponoć niewiarygodna. Nie chodzi o same wysokie tony. Jedno nie wyklucza drugiego, więc nie wiem co autor miał na myśli..

Jak mawiano na przekór w znanym filmie "MiŚ" - Ważne aby te wady nie przysłoniły nam zalet! :)
    Jest jakieś urządzenie elektryczne co nie wprowadza zniekształcenia sygnału?
    Wibrator? .. albo może atomowa wirówka neutronów? :eek:

pozdrawiam.
    marko
  2. prusiewicz.marcin Przyjaciel dzwiek.org

Zawód:
    inżynier dźwięku, producent
    DAW:
    Pro Tools
    cyt.''Dopiero niedawno w ogóle się dowiedziałem dlaczego tak jest, bo szczerze nie interesuje mnie cała ta arytmetyka. :)
    Powiem wam iż mnóstwo znakomitych realizatorów wogóle te sprawy mają gdzieś.
    Taki RIck Rubin to chce mieć 3 gałki na krzyż i resztę chrzani. Buduje sound kręcąc a nie patrzy na wartośći.'''

:top:
    i o to wlasnie kurde chodzi:)
    rowniez mam w dupie cala te zero jedynkowa pierdolanine:) przetwornik gra fajnie lub nie , konstrukcja i dzialanie mnie gowno obchodzi:)
    jest duzo wiecej wazniejszych rzeczy do ogarniecia.. glownie z samym soba!
  3. Smiechu Stały Użytkownik

Zawód:
    Inżynier Konstruktor
    DAW:
    Sonar
    MHz... :aetsch:
  4. prusiewicz.marcin Przyjaciel dzwiek.org

Zawód:
    DAW:
    Pro Tools
  5. prusiewicz.marcin Przyjaciel dzwiek.org

Zawód:
    DAW:
    Pro Tools
    masz za fajne studio:) i jeszcze pracowales z super ludzmi ,mysle ze niektorym moze to dzialac na nerwy, stad pewne komenty takie a nie inne.
  6. RollingTapes Użytkownik

Zawód:
    Mixer
    Spoko, Młodośc spędziłem na wojnie w Bośni..
    Przeżyje i to forum. :)
  7. Smiechu Stały Użytkownik

Zawód:
    Inżynier Konstruktor
    DAW:
    Sonar
    Widać dziś niektórzy na żartach się nie znają... :p
  8. prusiewicz.marcin Przyjaciel dzwiek.org

Zawód:
    DAW:
    Pro Tools
    znaja znaja:) widac cos masz na sumieniu skoro sadzisz ze pije do ciebie:);)
  9. JoachimK moderator globalny

Jako niepolifoniczne źródła powinno im być łatwiej :D :p
    BTW zauważyłem ostatnio, że waltorniści (różni) stroją lepiej, niż kiedyś... albo mam takie szczęście w ostatnich paru latach do tych muzyków
  10. Smiechu Stały Użytkownik

Zawód:
    Inżynier Konstruktor
    DAW:
    Sonar
    Masz mnie...
    Im dluzszy weekend tym gorszy poniedzialek po nim :-/

Sent using Forum Runner
  11. JoachimK moderator globalny

A ja jakoś go olewam (VR) od długiego już czasu. Mamy dwie sztuki i kiedyś brałem chętniej, teraz jakoś mniej. Co do szumów - fakt, ma trochę, sygnał nie za duży (tak samo jak np. C800G).

Taaa, tam jest z tego co pamiętam 2N3055, który pada, w Quad Gama mieliśmy to samo.

eee... bo źle mierzył. Facet ma myślenie jak przy naprawie wzmacniacza, który z zasady nie ma zniekształcać i ma dopuszczalny poziom sygnału na wejściu itd. - tu się nie sprawdzi klasyczne myślenie i zwykły pomiar statycznym sinusem itp.

Aczkolwiek aż tak bym tego nie porównał ;)
  12. Sempoo Stały Użytkownik

Zawód:
    zealirator wdzięku
    DAW:
    Adobe Audition, Reaper
    Tak może aby zakończyć tę miłą kłótnię [bo miało być o 'mitologicznych trickach], to przypomnę, że nie sprzęt się liczy - ważna jest muzyka, którą miksujemy, aby brzmiała jak najlepiej :) Niech zatem każdy używa tego, z czym mu wygodnie i dba o efekt finalny!
  13. jaca Stały Użytkownik

nie przeszkadzaj i nie mituj ;)

Share This Page