1. Przeglądasz zawartość archiwalną forum dzwiek.org z lat 2005-2011. Z początkiem 2012 forum w swojej formie do roku 2011 zostało zamknięte i jego treść pozostawiona tylko do odczytu. Jeśli chcesz brać udział w dyskusjach sprawdź stronę główną czy są na niej interesujące Cię działy.
  2. Niektóre funkcje forum wymagają rejestracji. Po założeniu własnego konta będziesz mógł korzystać z takich funkcji jak m.in. tworzenie własnych tematów i postów, edycja własnego profilu użytkownika wraz ze statusami, prywatne konwersacje pomiędzy innymi zarejestrowanymi użytkownikami forum.

Miks Miks na samplach orkiestrowych - oceniajcie

Dyskusja w dziale 'Miks i mastering' rozpoczęta przez stickpl, 28 Czerwiec 2011.

1. stickpl Początkujący

WItam
    Tak jak w temacie prezentuje utwór który skomponowałem i zrealizowałem sam. Chętnie zapoznam się z waszą opinią na temat dźwięku w tym kawałku. Jak podoba się miks i co waszym zdaniem należało by poprawić.
    Wrzucam link do youtuba. Jeżeli będzie potrzeba to załaduje mp3 lub wav.
    Jeżeli ktoś byłby chętny do remixu to mogę udostępnić ślady.

Z góry dzięki za ocenę i sugestie.
  2. slavedriver Użytkownik

Bardzo ładnie :] Nie mam zbyt dużego doświadczenia, więc cokolwiek bym nie powiedział to i tak może być mało znaczące, ale wg mnie nic nie ruszaj, nic nie poprawiaj, zostaw jak jest, bo jest bardzo ładnie ;)

Pozdrawiam!
  3. Smiechu Stały Użytkownik

Zawód:
    Inżynier Konstruktor
    DAW:
    Sonar
    Hmmm...

Generalnie bardzo fajnie... większych zarzutów nie mam...

Jedyne czego mi brakuje to głębi... Brak mi łącznika pomiędzy pierwszym planem a drugim...
  4. Księciunio II Aktywny Użytkownik

DAW:
    Pro Tools
    Ktoś coś tu ponarzekać musi :) (bo jak by mogło być inaczej) więc chyba na mnie padło :D Może więc zacznę o tak :)

Jak na początek to jest nieźle. Całe tuziny tuzinów młodzieży siedzą właśnie w hardwarowych sterownikach i szukają tam brzmienia, którego zapomnieli dokupić do swojego zestawu Prostudyjnego. Ale to szczegół :)

A ty już tu jakąś muzykę tworzysz :)
    Instrumenty wybrałeś ciekawe, nawet są nastrojone :) Muzyka też nie tak całkiem niczego sobie, ale tutaj widzę u ciebie małą lukę w wiedzy zwaną niewiedzą :)

Żywa orkiestra to tuziny ludzi, którzy grają na pojedyczych instrumentach i starają się jak najbardziej trafiać dokładnie w takt muzyki, co niestety nie wszystkim udaje się idealnie w tym samym czasie. Dlatego też słychać w muzyce orkiestrowej jak ten dźwięk rośnie w czasie. Rośnie w sile i głośności. Ta muzyka nie jest odtwarzana przez zaprogramowane roboty, więc się troszeczkę rozmija z czasem na zegarze atomowym, i dzięki temu jest taka melodyczniejsza.

U ciebie słychać, że sporo z tych twoich skomponowanych dźwięków wyzwolił robot. Są idealnie o czasie i co do nanosekundy na swoim miejscu. W muzyce aż taka przesadna dokładność jest niepożądana. Słychać ją bardzo wyrażnie i nie daje ona autorowi prawa do bicia mu gromkich braw.

Musisz starać się uczłowieczać swoją muzykę. Grać w niej jak najwięcej z ręki, a jak najmniej z automatów. Wtedy będzie ona o wiele przyjemniejsza w odbiorze i łatwiejsza do ewentualnej aprobaty znawców tej sztuki.

Co do samej kompozycji. Podrażniłeś żołądek garstką Chipsów i co dalej ? :)
    Coś się tam zaczyna, później to rośnie. Czekasz na jakąś akcję :) a tu ? The End
    Nie wiadomo, czy Pan Już zaczął, czy też Pan już Kończy :)

Szczegółów oceny samej muzyki ci nie podam, bo jakość YT wiele rzeczy przekręca i nawet u ciebie wiele rzeczy mógłbym odczytać nieprawidłowo. Jak sam wspomiałeś Mp3 to minimum do tego, aby coś tam posłuchać w wersji warsztatowej :D
  5. stickpl Początkujący

Postaram się później wrzucić wave to będzie bardziej dokładna ocena. A co do tej "robotyki" to w sumie masz racje popracuje nad tym. Osobom które poświęciły troszkę czasu i wyraziły swoją opinie bardzo dziękuje.
  6. stickpl Początkujący

7. MrRammFire Użytkownik

Zawód:
    muzyk
    Zdecydowanie za krótko,zaczęło się rozkręcać,spodziewałem się jakiejś kulminacji w utworze,a tu lipa-koniec,odczucia jak wyżej u Księciunia II.
  8. Księciunio II Aktywny Użytkownik

DAW:
    Pro Tools
    Ja myślę :) że najlepsze co mogę ci tutaj polecić, to posłuchanie troszkę muzyki poważnej. Zwróć uwagę, jaka tam jest głębia. Jakie plany, i jak wygląda rozmieszczenie w przestrzeni stereo. Jak załapiesz o co tam chodzi :) to juz zawsze twoja muzyka będzie tylko lepsza :)
  9. stickpl Początkujący

spokojnie słucham, ponieważ często mam okazje rejestrować koncerty w filharmonii wrocławskiej. A jeżeli chodzi o głębie itp to zgodzę się ponieważ działając na samplach komp mi strasznie zamula i nie umożliwiło mi to dalszą obróbkę. Zgram to teraz na osobne ścieżki i popracuje na śladach to już będzie ok. Drugi minus, nie miałem dostępu do monitorów i działałem na sprzęcie konsumenckim tak więc nastąpiło na pewno wiele przekłamań. Ale postaram się wszystko naprawić.
  10. Miketyson Użytkownik

dla mnie zajebiscie.
    jesli sie czepiac - druga czesc (bebny z tla) brzmia troche dziwnie,. nie wolalbys wsadzic takich typowych mocno spogosowanych orkiestralnych bebnow?
  11. stickpl Początkujący

Czy bym nie wolał ? To już kwestia gustu... Oczywiście można się pobawić i podmienić bębny. Tak jak pisałem wcześniej moge udostępnić ślady jakby ktoś chciał się pobawić

Share This Page