1. Przeglądasz zawartość archiwalną forum dzwiek.org z lat 2005-2011. Z początkiem 2012 forum w swojej formie do roku 2011 zostało zamknięte i jego treść pozostawiona tylko do odczytu. Jeśli chcesz brać udział w dyskusjach sprawdź stronę główną czy są na niej interesujące Cię działy.
  2. Niektóre funkcje forum wymagają rejestracji. Po założeniu własnego konta będziesz mógł korzystać z takich funkcji jak m.in. tworzenie własnych tematów i postów, edycja własnego profilu użytkownika wraz ze statusami, prywatne konwersacje pomiędzy innymi zarejestrowanymi użytkownikami forum.

Mastering Miks/mastering do TV

Dyskusja w dziale 'Miks i mastering' rozpoczęta przez Kamil Sołdacki, 17 Listopad 2011.

1. Kamil Sołdacki Użytkownik

Zawód:
    sound engineer
    DAW:
    Logic, Pro Tools
    Dostaje ostatnio zapytania, czy zrealizuję miks/mastering teklamy, jingla, lektor do telewizji. Przyznam się szczerze, że nigdy nie miałem z tym do czynienia...

Chciałbym dowiedzieć się, jak Wy z doświadczenia podchodzicie do takich zleceń, specyfikacji stacji, jakich używacie narzędzi itd.

Ciężko zadać mi konkretne pytanie ponieważ nigdy nie podjąłem się takiego zlecenia. Z drugiej strony bardzo mnie to interesuje i chciałbym zgłębić ten temat.
  2. JoachimK moderator globalny

W reklamie czy jinglu do TV ma być wysoki RMS. Jeśli tego nie zrobisz, nagranie zginie pośród innych. Poziom wyjściowy nie do cyfrowego zera, a do nie więcej niż -10 dbFS, bo na takich poziomach pracują (da się minimalnie wyżej, ale mogą marudzić, że przewala).
  3. przemak Przyjaciel dzwiek.org

Jak pisza, ze -12dBFS, to spokojnie do -10 mozna dac zawsze, a sprobowac do -9, tez sie uda ;)
  4. Sempoo Stały Użytkownik

Zawód:
    zealirator wdzięku
    DAW:
    Adobe Audition, Reaper
    Standardowo większość łyka -10dB. Ja robię tak:
    - czyszczę nagrany ślad lektora [oddechy!], kompresuję wstępnie w Audition w 'edit' Waves RComp - 2:1, GR=6dB, wszystkie guziczki niebieskie, atak minimum, rel=2000ms
    - dalej w trybie edit bramka i sejwuję, lektor niech ma tak na oko -10dB peak
    - muzę od razu ściszam do -10dB
    - teraz w multitracku na muzę zakładam kompresor z sidechain, i kluczuję lektorem, aby subtelnie przyciszał muzykę
    - na lektorze kompresor pasmowy, pasma na 2:1, spore GR wszędzie i podbijam mocno gain pasma górnego
    - na sumie znów pasmowy, ale tylko pasmo górne - aby mi nie skwierczało za bardzo górą, potem dopalam limiterem do oporu, puki nie słyszę jego pracy - no ale wiadomo, znacznie bardziej na luzie podchodzę do brzmienia, niż w muzyce - TV i radio to syf brzmienowy co byś nie zrobił ;)
    jaca oraz AKYSZ lubią to.
  5. przemak Przyjaciel dzwiek.org

To raczej dluzsze formy produkujesz, bo z rel 2 sekundy to moze big bena sie kompresuje, ale lektora w reklamie? ;)
  6. Sempoo Stały Użytkownik

Zawód:
    zealirator wdzięku
    DAW:
    Adobe Audition, Reaper
    A żeś przyuważył! ;)
    To jest właśnie magia tego kompresora [według mnie] - z wszystkimi niebieskimi guziczkami działa on tak, że czasy jak gdyby zależały od głębokości GR w danej chwili. Poza tym tak samo kompresuję wstępnie lektorów do filmów dwugodzinnych - fala po tej kompresji wygląda równiutko a kompresji nie słychać nawet przy 3:1. Dlatego używam go też do miksów i to zwykle dwie instancje jedna po drugiej - magic! ;)
  7. przemak Przyjaciel dzwiek.org

Ja tez bardzo lubie RenComp, i w trybie emulacji opto (chyba wtedy sa niebieskie, nie mam teraz przed soba) faktycznie powrot zalezy od glebokosci komrpesji, jak w prawdziwym panelu luminescencyjnym i fotorezystorze, ale nadal 2 sek to sporo ;)
    jaca lubi to.
  8. Kamil Sołdacki Użytkownik

Zawód:
    sound engineer
    DAW:
    Logic, Pro Tools
    Dzięki chłopaki, od razu jaśniej :)

Czy dobrze rozumiem, że -12dBFS to ograniczenie peaków do -12dB, np. limiterem?
  9. JoachimK moderator globalny

Tak. Jeśli masz PSP Xenon, to spójrz na jego presety "telewizyjne".
  10. Kamil Sołdacki Użytkownik

Zawód:
    sound engineer
    DAW:
    Logic, Pro Tools
    Jasne, K-System :) Dziękuję!

Jeśli chodzi o samą skalę dBFS, to na tym obrazku jest to skala cyfrowa, tak?
  11. przemak Przyjaciel dzwiek.org

Na tym obrazku jest skala cyfrowa dla poziomu -18dBFS
  12. glukash Użytkownik

Z góry przepraszam jeżeli pytanie jest głupie.
    Jeżeli TV potrzebuje -12dBFS nie można zmiksować "normalnie" do 0dbFS i obniżyć master fader (po limiterze/clipperze) o 12dB przy renderingu? Czy to nie to samo?
  13. JoachimK moderator globalny

Na jedno wyjdzie.

Share This Page

Użytkownicy znaleźli tę stronę szukając wyrażeń:

1. miks tv

,
  2. Skala dzwieku RMS

,
  3. miks do telewizji

,
  4. mastering dźwięku lektor