1. Przeglądasz zawartość archiwalną forum dzwiek.org z lat 2005-2011. Z początkiem 2012 forum w swojej formie do roku 2011 zostało zamknięte i jego treść pozostawiona tylko do odczytu. Jeśli chcesz brać udział w dyskusjach sprawdź stronę główną czy są na niej interesujące Cię działy.
  2. Niektóre funkcje forum wymagają rejestracji. Po założeniu własnego konta będziesz mógł korzystać z takich funkcji jak m.in. tworzenie własnych tematów i postów, edycja własnego profilu użytkownika wraz ze statusami, prywatne konwersacje pomiędzy innymi zarejestrowanymi użytkownikami forum.

Miks Miks/Edycja - Drums --- pytania...

Dyskusja w dziale 'Miks i mastering' rozpoczęta przez Kamil Kucharczyk, 8 Październik 2011.

1. Kamil Kucharczyk Użytkownik

Material - pop/jazz (bez sampli) 12 sladow (mono)
    [3 - kick; 2 - werbel; Tom1; Tom2; Hihat, Ride; Crash, Over Ride, Over Crash]

Pytania/Problemy.:

1)
    • Przesuniecia Fazowe/Zgodnosc faz. (wrazenia sluchowe są dobre, chociaz na trackach werbla oczami widzę sa dwa rozne wykresy, pomimo ze sa rozne, to sczyty w 1 zbiegaja sie z dolkami w 2 ( czy powinienem odwrocic faze, jednego z nich ?
    • Overheady graja elegancko, wykresy w tym przypadku są raczej ok (mikrofony byly ze soba sparowane), nie wiem jak ocenić ponieważ się różnią i nie są, tak bardzo podobne...
    2)

• Czy Overheady powinienem przesunąć(cofnąć) ? Tak aby ich fala zaczynala sie blizej fali zaczynajacej sie na blizszych ujeciach? Typu mikrofn OVERCRASH do mikrofonu CRASH itd. Czy zostawić jak jest? Jeżeli zostawić to jaka jest dopuszczalna wartość aby wyszło to w miarę naturalnie. Pytam o dobre praktyki, nie o eksperymenty...
    3)

• Panorama - Overhead Hard LEFT/HARD RIGHT -a co z resztą... ? - nagranie pomimo, żę stylistyką zachacza o jazz, to nie chciałbym robić oldschool... (i dawać na jedną stronę większości ma brzmieć nowocześnie). Po Skandynawsku.

• Czy coś oproócz stopy która jak rozumiem powinna być centralnie, powinno jeszcze grać w środku?Jakiś konkretny zakres panoramy na tomy dajecie? (są tylko dwa) - ile cali nie wiem, (mam wrażenie ze wysoki i średni).
    Na obecną chwile tyle pytań podstawowych, ale jakże istotnychdla mnie. Oczywiście punkt 3 jest pewno ciężko powiedzieć bez znajomości materia, ale pytam w kontekście dobrych praktyk...
  2. miuzikus Użytkownik

ad.1 Werbel - jeśli drugi mikrofon zbierał dół (sprężyny) to należy odwrócić fazę. Podobnie ze stopą - w zależności od tego jak były ustawione mikrofony.
    ad.2. Overheady robią przestrzeń, więc powinno się je ustawiać przy nagrywaniu. Ale jeśli chcesz próbować przesuwać - to najlepiej to robić na słuch używając jakiejś wtyczki (w Sonarze Channel Tools). Według mnie niedobre jest - jeśli dochodzi do tego, że np. werbel jest słyszalny z OH z lekkim delayem względem bliskiego ujęcia. Z tego co swego czasu było pisane na forum to nie ma tu jednej reguły - czyli trzeba to robić na słuch.
    ad.3. Najczęściej bębny realizuje się "od strony słuchacza". Tzn. tom H bardziej na prawo, tom M lekko na lewo, kocioł bardziej skrajnie na lewo. Jeśli masz dwa to możesz je ustawić podobnie w panoramie - jeden na lewo, drugi na prawo. A jakie wartości to już zależy jak to wszystko gra w panoramie z innymi instrumentami.
    Werbel centralnie, ale z OH powinien się ładnie prezentować w przestrzeni.
  3. lestek Stały Użytkownik

Zawód:
    Producent muzyczny, inżynier dźwięku
    DAW:
    Pro Tools
    Nic dodać, nic ująć. Wszystko zależy od tego co poza tymi bębnami jest.

Mikrofon od spodu werbla można odwrócić w fazie, jeśli dzięki temu werbel zaczyna brzmieć lepiej. Ale nie ma takiej konieczności :)

Co to znaczy po skandynawsku?

Pozdrawiam!
  4. JoachimK moderator globalny

Ja to zawsze sprawdzam, ale ciekawe, bo w większości przypadków przez nie musiałem obracać fazy. Zależy więc od werbla. Ze stopą już może być różnie, mikrofon stojący parędziesiąt cm przed nią zbiera niezły dół, anomalie fazowe mogą nieźle namieszać, ale to wcale nie chodzi o odwrócenie o 180 ale o dobranie odległości wybierając mniejsze zło brzmienia ;) ewentualnie można przesunąć później ślad.

Ja tam zawsze się staram od razu tak rozstawić OH, by dawały prawidłowy obraz stereo same z siebie oraz w połączeniu z werblem, przy jednoczesnym prawidłowym brzmieniu blach (znwou kompromisy). Akurat jeśli chodzi o OH, jakoś nie wyobrażam sobie manipulacji z fazami (tzn. przesuwania śladów o parę sampli w lewo czy w prawo). To nic dobrego nie wróży.
    p.s. Pamiętam nawet przypadek, gdy przed laty nagrywałem jakieś ślady Tomkowi Bonarowskiemu i poprosił, żeby na wszelki wypadek nagrać OH jako plik stereo, by mu się coś nie ruszyło potem w miksie ;)
  5. miuzikus Użytkownik

A jak dużo dajesz śladu tego z dołu w stosunku do górnego mikrofonu - tzn. dużo ciszej, czy nie dużo? A, że od werbla zależy to wiadomo.

No tak - jeśli mikrofon jest dalej to można próbować przesuwać. Chociaż pamiętam z konkursu Immaculate, że były tam dwa ślady stopy i bez przesunięcia brzmiało to świetnie - ale oni już to mieli wyczajone, tak samo jak room - nic nie trzeba było przesuwać, a brzmiało świetnie.

Ale mówisz o bliskich OH - czy dalekich - tzn. jaką mniej więcej ustawiasz odległość nad werblem?
  6. JoachimK moderator globalny

No na ucho ;) Tak, żeby było dobrze. Raz więcej, raz mniej. Albo i wcale ;)

Widocznie ustawili mikrofony od razu tak, żeby dobrze brzmiało. Wiadomo, że przesuwanie śladów to ostateczność (pomijam, że możliwe w cyfrze, bo przecież na Studerze to nie bardzo ;)

Bliskich, ale to nie ma znaczenia. Staram się tak rozstawić mikrofony OH, że - jeśli werbel ma być tradycyjnie w środku - to na samych OH chcę usłyszeć też werbel w środku i jednocześnie nie rozlazły w stereo.
  7. Artur(m) Aktywny Użytkownik

Zastanawiałem się kiedyś nad tym, bo odległość mikrofonów liczy się od źródła dźwięku (membrana) ale górny mik bierze od głównej a dolny od dolnej, bo dolna jest też niejako wtórnym źródłem dźwięku przesuniętym i to pewnie opóźnionym, więc chyba dlatego nie jest to takie jednoznaczne. Podczas (niewielu) prób nie znalazłem "zwykłej" i prostej metody.
  8. przemak Przyjaciel dzwiek.org

Ja standardowo juz w czasie nagrania odwracam faze dolnego mikrofonu. W 90% przypadkow sie sprawdza, zawsze jednak sprawdzam przy zgraniu, czy nie lepiej odwrotnie ;)
  9. jaca Stały Użytkownik

Do tego zasada 1/3 i mierzenie sznurkiem?;) To mozliwe tak to wszystko ładnie ustawic?;)
  10. dominik.wieczorek Przyjaciel dzwiek.org

Zawód:
    Realizator Dżwięku
    zwykla i prosta metoda to obracasz faze jak jest lepiej to zostawiasz jak nie to wracasz do pkt wyjscia:)
  11. miuzikus Użytkownik

Zbieranie z dołu werbla jest po to by uchwycić sprężyny. No odległość mikrofonu zawsze ma znaczenie, można też liczyć grubość werbla - czyli pewne przesunięcie wynikające z prędkości poruszania się powietrza ;)
    Mi omikrofonowanie werbla z dołu nie brzmi totalnie - więc jeśli mam go wstawiać - to w jakichś -15dB w miksie plus duży HPF - żeby tylko efekt sprężyn trochę dodać.

Ale jeśli chodzi o odwracanie fazy (a nie opóźnienia) - to trzeba myśleć od strony uderzania membrany przez perkusistę. Wszystkie ślady zbierane z tyłu centrali lub spod werbla są w przeciwfazie (nie licząc głębokości bębna ;) )
  12. JoachimK moderator globalny

Mi też ;)
    Teoretycznie tak. W praktyce - nie. To nie prąd elektryczny w kablu, gdzie ruch elektronu na jednym końcu powoduje natychmiastową reakcję elektronów na drugim końcu, choćby kabel miał miliony kilometrów :) Tu nie tylko głębokość bębna ma wpływ ale po prostu podatność całości, reakcja całego instrumentu na uderzenie na górze. Nigdy nie będzie równo odzwierciedlone to na dole, ale też szukanie idealności jest błędem, bo przecież akustycznie też obie strony idealnie równo nie grają. Trzeba ustawić na ucho i już. A wcale nie powiedziane, że jedna z faz da lepszy efekt, może się równie dobrze trafić, że będzie inaczej brzmieć, ale nie koniecznie gorzej czy lepiej.
  13. JoachimK moderator globalny

Sznurka nie mam zwykle przy sobie, przeważnie biorę kabel XLR, który akurat czeka na swoją kolej do podłączenia ;) Koryguję wcześniejsze ustawienie, potem słucham w reżyserce co wyszło, koryguję całość w sensie np. zmiany odległości ustawienia mikrofonów OH i ponownie "dostrajam" odległości "na sznurek" (na kabel)... itd. :D Nie wiem, czy dobrze robię, ale kiedyś sobie wymyśliłem taką metodę i tak robię do dzisiaj :hmmmm2:
  14. dominik.wieczorek Przyjaciel dzwiek.org

Zawód:
    Realizator Dżwięku
    ???
  15. JoachimK moderator globalny

He? ;)
    Nie bardzo rozumiem, czego nie rozumiesz ;)
  16. dominik.wieczorek Przyjaciel dzwiek.org

Zawód:
    Realizator Dżwięku
    calosci wypowiedzi najpierw ze sznurkiem a potem xlr ?
  17. JoachimK moderator globalny

niepotrzebnie namotałem ;) cały czas chodzi o pomiar sznurkiem, tyle że sznurka zazwyczaj nie mam przy sobie w kieszeni ;) więc zamiast niego korzystam z wolnego w danej chwili przewodu
  18. dominik.wieczorek Przyjaciel dzwiek.org

Zawód:
    Realizator Dżwięku
  19. JoachimK moderator globalny

Pomiar odległości mikrofonów OH względem wybranego punktu, np. werbla ;)
  20. jaca Stały Użytkownik

Dzieki Joachim:) czyli 1/3 samo wychodzi?;) Z praktyki oka i ucha niejako?;) Pytam bo nie napisałeś czy to też mierzysz?

Share This Page