1. Przeglądasz zawartość archiwalną forum dzwiek.org z lat 2005-2011. Z początkiem 2012 forum w swojej formie do roku 2011 zostało zamknięte i jego treść pozostawiona tylko do odczytu. Jeśli chcesz brać udział w dyskusjach sprawdź stronę główną czy są na niej interesujące Cię działy.
  2. Niektóre funkcje forum wymagają rejestracji. Po założeniu własnego konta będziesz mógł korzystać z takich funkcji jak m.in. tworzenie własnych tematów i postów, edycja własnego profilu użytkownika wraz ze statusami, prywatne konwersacje pomiędzy innymi zarejestrowanymi użytkownikami forum.

Mikroporty bez tajemnic

Dyskusja w dziale 'Postprodukcja i dźwięk do filmu' rozpoczęta przez Funk You, 8 Grudzień 2011.

1. Funk You Użytkownik

Zawód:
    recording/mix engineer, boom operator
    DAW:
    Logic, Pro Tools
    Pewien okres czasu już mam odczynienia z mikroportami: pracowałem kiedyś w teatrze, teraz na planach, ale raczej nie wysokobudżetowych. Były różne modele MiPro, Shura wreszcie Sennheiser EW100. Spinałem stroiłem i przeważnie było ok, ale... Chętnie dowiedziałbym się coś więcej o tym jakie macie doświadczenia z tego typu urządzeniami, czym (poza ceną) kierujecie się podczas zakupu tego typu urządzeń itp. i co jest standardem w nagraniach poziomu realizacji dla TV i wyżej: czyli tam gdzie jakość (barwa) dzwięku transmitowanego ma już spore znaczenie.

Żeby skonkretyzować:
    1. Wybór pasma( D, G itp.)?
    2. Jakie parametry nadajników/odbiorników mają wpływ na jakość dźwieku transmitowanego bezprzewodowo?
    3. Szukanie wolnych czętotliwości w paśmie, uwagi co do strojenia nadajnik/odbiornik?
    4. Radzenie sobie z zakłóceniami, utratą zasięgu?
    5. Polecane przez Was zestawy, zestawy zarówno do studia telewizyjnego jak i na plan (powyżej serii EW100 sennheisera)?
    6. Anteny, splitery gdzie i kiedy?
    7. Akcesoria ułatwiające pracę z mikroportami (aplikacje, programy komputerowe)?
    8. Konfiguracja tyczki bezprzewodowej: transmiter przed czy po preampie? Inne spostrzeżenia?
    9. Wszystkie inne uwagi jakie macie w temacie?

Będe wdzieczny za informacje i Wasze spostrzeżenia.
  2. Artur(m) Aktywny Użytkownik

Nie mam pojęcia w sprawie o której piszesz, ale cokolwiek robisz z dźwiękiem to przed przesyłem staraj się (o ile to możliwe) o jak największy jego poziom. Pk4. robiłbym zawsze po preampie, choć wiadomo, że tyczka to specyficzne narzędzie w której istotną sprawą jest -waga.

Share This Page

Użytkownicy znaleźli tę stronę szukając wyrażeń:

1. mikroport

,
  2. mikroporty

,
  3. sennheiser mikroport

,
  4. mikroporty do filmu,
  5. akcesoria do mikroportów,
  6. mkroporty