1. Przeglądasz zawartość archiwalną forum dzwiek.org z lat 2005-2011. Z początkiem 2012 forum w swojej formie do roku 2011 zostało zamknięte i jego treść pozostawiona tylko do odczytu. Jeśli chcesz brać udział w dyskusjach sprawdź stronę główną czy są na niej interesujące Cię działy.
  2. Niektóre funkcje forum wymagają rejestracji. Po założeniu własnego konta będziesz mógł korzystać z takich funkcji jak m.in. tworzenie własnych tematów i postów, edycja własnego profilu użytkownika wraz ze statusami, prywatne konwersacje pomiędzy innymi zarejestrowanymi użytkownikami forum.

Mikrofony i... reszta

Dyskusja w dziale 'Q&A - Marcin Bors (zakończone)' rozpoczęta przez kamilbiedrzycki, 7 Grudzień 2010.

1. kamilbiedrzycki Aktywny Użytkownik

DAW:
    Pro Tools, Reaper
    Czy wybór urządzeń Chandler Limited to Twój w pełni świadomy i pozwalający na uzyskiwanie różnych brzmień, wybór? :)
    Co przekonało Cię do mikrofonów firmy AEA i jak po krótce możesz opisać brzmienie legendarnych Coles 4038 oraz AEA 77DX (bardzo chciałbym je sprawdzić do nagrań orkiestry)
  2. marcin.bors gość specjalny

Witaj!

Tak, to moj swiadomy wybor.

Byc moze nie sa to skrajnie rozne barwy, ale na pewno moge zaliczyc je do swoich ulubionych.

Opisanie brzmienia nie jest prosta rzecza, jednak jezeli jestes zainteresowany nagraniami klasycznymi, wydaje mi sie ze lepszym pomyslem beda aktywne Royery (np 122, 122V, czy stereofoniczne SF 24 i SF24V).

Klasyczne mikrofony wstegowe w moim odczuciu nie sa najlepszym pomyslem do klasyki (np. plan ogolny) ze wzgledu na zbyt malo zadawalajacy stosunek szumu do sygnalu.

Jednak Colesy czy RCA moga byc doskonalym pomyslem do nagran bliskich ujec instrumentow perkusyjnych i detych.

M
    Dzidzia lubi to.
  3. kamilbiedrzycki Aktywny Użytkownik

DAW:
    Pro Tools, Reaper
    Wiele razy na sesjach widziałem 77DX jako Blumlein przed orkiestrą i Coles'y. Dlatego ciekawi mnie co "wielcy" od filmówki tym uzyskują.
  4. marcin.bors gość specjalny

Na pewno cieplo i realistyczne perfekcyjne stereo.

Jednak postawilbym w takiej sytuacji i postawilem na Royera SF24V.
    Dzidzia lubi to.

Share This Page