1. Przeglądasz zawartość archiwalną forum dzwiek.org z lat 2005-2011. Z początkiem 2012 forum w swojej formie do roku 2011 zostało zamknięte i jego treść pozostawiona tylko do odczytu. Jeśli chcesz brać udział w dyskusjach sprawdź stronę główną czy są na niej interesujące Cię działy.
  2. Niektóre funkcje forum wymagają rejestracji. Po założeniu własnego konta będziesz mógł korzystać z takich funkcji jak m.in. tworzenie własnych tematów i postów, edycja własnego profilu użytkownika wraz ze statusami, prywatne konwersacje pomiędzy innymi zarejestrowanymi użytkownikami forum.

mikrofony do gitar / techniki nagrywania

Dyskusja w dziale 'Gitara - rejestracja i obróbka nagrań' rozpoczęta przez Hardi, 20 Październik 2005.

1. Hardi Aktywny Użytkownik

SM57 to wiem, to podstawa ;) Ale jakie jeszcze polecacie mikrofony do nagrywania gitary elektrycznej oraz basowej z pieca, no i akustycznej? Podzielcie się również technikami nagrywania gitar, na ile mikrofonów, w jakiej odległości pod jakim kątem itd. :)
  2. jacek.mixer Administrator

Zawód:
    mikser
    DAW:
    Pro Tools
    Nie ma jedengo mikrofonu, jednego patentu.
    Piszesz: "SM57 to wiem". Co wiesz na temat mikrofonu SM57? Nagraj cos, poprobuj roznych mikrofonow, roznych "technik". Podstawowa technika jest eksperymentowanie. Ja osobiscie bardzo rzadko uzywam SM57, praktycznie w ogole. Sprawdz sam, jakie ustawienie Ci pasuje. Nie ustawiaj mikrofonow z ksiazka, a tymbardziej wg. opinii z forum dyskusyjnego.
  3. Hardi Aktywny Użytkownik

a czego używasz?
  4. Hardi Aktywny Użytkownik

??

nikt nie nagrywa gitar? czy może nikt nie chce podzielić się wiedzą i doświadczeniami? :(
  5. Michał Guest

Ja gitarki z pieca jade tylko sm57 - bo z mojej kolekcji miców sprawdził się najlepiej do tego celu. Jesli chodzi o ustawienie to trzeba tylko wiedzieć że przesunięcie mikrofonu od osi powoduje utrate góry. Odpowiednie ustawienie mikrofonu to wyważenie proporcji miedzy górą a dołem pasma właśnie przesuwając mikrofon bądź to w kirunku kopułki głosnika lub bardziej ku brzegowi :D . Zostaje jeszcze odchylenie kątowe mikrofonu względem głośnika. Tu biorąc instrukcje obsługi mikrofonu można natknąć sie na wykres przenoszenia częstotliwości w stosunku do kąta padania sygnału :) .Z językiem technicznym zapanbrat. :D . Co doakustyków to umnie kruluje octava mkl2500. Do basu z reguły biore beta52a i linia.
  6. ibook Początkujący

Ostatnio gitary nagrywalem z 3 zrodel, ale byly to mocne eksparymenty. Z przodu Shure SM57 (ktory tak prawde mowiac nie podszedl mi do konca), przy drugim glosniku AKG D112, a lekko z boku i z tylu pieca lampowa pojemnosciowka Studio Projects TB1..moral z tego taki ze pozniej w miksie mozesz sie bawic i eksperymentowac brzmieniem jak tyl o chcesz zarowno mieszajac sygnaly jak i rozstawiajac je odpowiednio w panoramie. Teraz mam Audix i5, w drugiej polowie listopada wyprobuje go na gitarach. Ciekawostka bylo to, ze jesli chodzi o mocne gitary przesterowane przy miskowaniu slady zebrane z SM57wyrzucilem...kombinacja pojemnika z AKG D112 zabrzmiala najlepiej..
  7. Jamick Użytkownik

Moze to cos pomoze ? Ja nie nagrywam gitar wiec pomoc niemoge..ale zawsze to jakies wiadomosci :)
  8. all510 Guest

Taka ciekawostka,(nie mogłem się powstrzymać) cytuję z książki "Cyfrowe przetwarzanie dźwięku”, Russ Haines

"Jedno z najciekawszych, najpotężniejszych brzmień gitarowych według jednego z dziennikarzy zostało zarejestrowane na płycie Franka Zappy.Dziennikarz był tak nim urzeczony, że odnalazł realizatora tego nagrania i zapytał, w jaki sposób uzyskano taki efekt.Okazało się,że gitara była podłączona wprost do wzmacniacza Pig Noise,stojącego na podłodze. Pig Noise zasilany jest z baterii, ma wymiary mniejsze niż książka i wyposażony jest w 3-calowy głośnik Instrument brzmiał dobrze, a zatem zdecydowano się na takie właśnie rozwiązanie.
    Rozmiary to nie wszystko,jeśli chodzi o nagrywanie dźwięku."

koniec cytatu :wink:
  9. fusionx Początkujący

10. robert Guest

Odp: mikrofony do gitar / techniki nagrywania

Jeśli gitara z paczki to najlepiej spróbować mikrofonu wstęgowego! Np. Peluso R14 - znakomity! Royer R121 to klasyka ale cena nie na polskie warunki.
  11. FREUD Użytkownik

Polecam Sennheisera MD421 lub MD 421-2 jak się raz tego użyje to wszystkie SM57 lądują na Allegro :)
  12. jaca Stały Użytkownik

A przyznam że w symulacjach też korzystam głównie z 421,a nie z 57, jeśli to coś wnosi do tematu :)
  13. Wesoły Guest

Ja najczęściej używam trzech mikrofonów do nagrywania gitar z paczek.
    Dwa dynamiki SM 57 i sennheiser e604 oraz jakas pojemność wielkomembranową.
    Pojemnościówke najczęściej odsuwam od paczki w nieznacznej odległowśc, tylko trzeba
    pamiętać poźniej o fazie , żeby to miało ręce i nogi. A tak wogóle to ilu realizatorów
    tyle jest technik nagrywania , każdy ma swoją jakąś sprawdzoną , a najlepiej jest
    eksperymentować cały czas

Pozdr
    Wes
  14. sinquestsound Konto zlikwidowane na zyczenie uzytkownika

Witam, a ja mimo wszelkich "standardow" ze sm 57 to podstawa zaminilem go na sm 58 ;) i gitarki brzmia bardziej przestrzennie nie sa takie siarczyste, nagrywam ciezko brzmiace kapele i jakos sie udaje czasami dostawiam oktave 319, chociaz nie powiem ze z brzmienia jestem zadowolony, gdzies spotkalem sie z opinia ze do ciezkich gitar najlepsze sa mikrofony wstegowe...
  15. BtQ Stały Użytkownik

DAW:
    Pro Tools
    Różnica w brzmieniu to prawdopodobnie zasługa Grilla, który nie pozwala Ci zbyt blisko podstawić mikrofonu i ewentualnie gąbki, która w arcminimalnym stopniu tłumi wysokie częstotliwości. Wkładka w SM58 jest identyczna jak ta w 57

Ja jakoś zawsze preferowalem 58 ze zdjetym grillem do gitary... :)
  16. sinquestsound Konto zlikwidowane na zyczenie uzytkownika

napisał: BtQ
    A co mozesz poradzic do nagrywania ciezkich gitar (glowa TripleXXX, Mesa, paczka 4x12), mam do dyspozycji: shure sm57,sm58,oktava mk 319, akg 112 d, jakas konfiguracja w ustawieniu 1 czy paru mikrofonow ???
    tu nagrywalem gitarki wlasnie na TripleXXX http://edumac.hopto.org/gregor/sample/3_To_My_Own_Former_Kind.mp3 , ale brzmienie odbiega daleko od idealu pomijam mix i moj niby master ;)
  17. BtQ Stały Użytkownik

DAW:
    Pro Tools
    Nie będe oryginalny i wiem, że się powtarzam: eksperymentuj! i ucz sie sam!

Nie będe też się rozpisywał o technikach nagrywania gitary i obróbki w miksie bo sporo madrzejszych ode mnie ludzi już napisało bardzo wiele na ten temat:

przestrzeń w mixie a gity. - DZWIEK.ORG - tutaj
    GITARY PRZESTEROWANE MUSZA KOPAC!!!!!!! - DZWIEK.ORG - tutaj
    Nagrywanie gitar w studiu - sposoby i ich efekty. - DZWIEK.ORG - tutaj
    sztandarowe mikrofony - DZWIEK.ORG - tutaj
    sposoby nagrywania gitar przy uzyciu sm57 - DZWIEK.ORG - oraz tutaj

Więcej informacji znajdziesz w kategoriach głównych forum, do których naprawde nie trudno dotrzeć....
    Trzeba tylko chcieć a nie bezmyślnie pytać.

Również w TYM wątku masz mase odpowiedzi na swoje pytanie tylko musisz go dokładnie przeczytać.
  18. majal Początkujący

A co sądzicie o akg c 214 właśnie mam zamier zainwestować w ten mikrofon z przeznaczeniem do nagrywania git akustycznych.
  19. jacek.mixer Administrator

Zawód:
    mikser
    DAW:
    Pro Tools
    a ja zmieniam zdanie i juz lubie sm57 :)
  20. Jurek Użytkownik

Zawód:
    Software Developer
    DAW:
    Reaper
    Hehe! Gitara elektryczna w studio to wyzwanie przede wszystkim dla gitarzysty. U mnie SM57 sprawdza się zawsze kiedy fajnie zagram :D Czasem stawiam go bliżej paczki, czasem dalej, zależy od aranżu, pozostałych brzmień w piosence. Czasem bardzo fajnie wychodzi miks z mikrofonu bliskiego i pojemnościówki ambiensowej a czasem to nie brzmi. Po prostu trzeba słuchać co się dzieje, ale warunek podstawowy: gitarzysta musi zagrać fajnie. Wtedy te parę centymetrów bliżej czy dalej albo czy to 57 czy Audix niewiele znaczy w całości. Mam wrażenie że często gitarzystom wydaje się, że inny mikrofon zdziała cuda. Nigdy jeszcze nie widziałem żeby zdziałał.

Jedynie jeśli chodzi o realizację gitar, to cały czas mam w głowie daaawno temu przeczytany cytat Page'a: "distance makes depth". Dlatego często próbuję ustawić mikrofon nieco dalej. Chociaż i tak nie słyszę powalającej różnicy. Dlatego zdecydowanie wolę pokręcić gałkami na wzmacniaczu, szukając TEGO brzmienia.

Share This Page

Użytkownicy znaleźli tę stronę szukając wyrażeń:

1. mikrofon do gitary

,
  2. mikrofon do nagrywania gitary

,
  3. jaki mikrofon do gitary

,
  4. jaki mikrofon do nagrywania gitary,
  5. mikrofony do gitary,
  6. nagrywanie gitary mikrofonem,
  7. nagrywanie gitary mikrofon,