1. Przeglądasz zawartość archiwalną forum dzwiek.org z lat 2005-2011. Z początkiem 2012 forum w swojej formie do roku 2011 zostało zamknięte i jego treść pozostawiona tylko do odczytu. Jeśli chcesz brać udział w dyskusjach sprawdź stronę główną czy są na niej interesujące Cię działy.
  2. Niektóre funkcje forum wymagają rejestracji. Po założeniu własnego konta będziesz mógł korzystać z takich funkcji jak m.in. tworzenie własnych tematów i postów, edycja własnego profilu użytkownika wraz ze statusami, prywatne konwersacje pomiędzy innymi zarejestrowanymi użytkownikami forum.

mikrofon stereo

Dyskusja w dziale 'Postprodukcja i dźwięk do filmu' rozpoczęta przez Krzych Ridan, 25 Kwiecień 2011.

1. Krzych Ridan Początkujący

Poszukuję dobrego mikrofonu stereofonicznego kierunkowego (pojemnościowego) do nagrywania efektów dźwiękowych do filmów w plenerze i we wnętrzach. Może ktoś mógłby cos polecić. Przymierzam sie do kupna Audio Technica BP4025, czy ktoś z was używał tego mikrofonu?
  2. Luke Audio Aktywny Użytkownik

Zawód:
    Realizator Dzwieku
    DAW:
    Pro Tools, Pyramix
    Audio technicy nie znaju ;-) co moge polecić to: shoeps ósemki w połączeniu z mono rurką tworzące M/S. To najpopularniejszy sposób nagrywania na planie. Oprócz tego spotkałem sie z neumannem stereo typu AB (chyba, jakiś czas temu jakaś reklamówka robiłem z takim ustrojstwem, ciężki ze ja piernicze ale fajne rzeczy mozna z nim robić)
  3. Krzych Ridan Początkujący

4. Funk You Użytkownik

Zawód:
    recording/mix engineer, boom operator
    DAW:
    Logic, Pro Tools
    A M/S z mikrofonem kierunkowym (shotgun) sprawdza się? Zastanawiałem się nad M/S postaci DPA 4017/Schoeps CMIT5U + Schoeps Colette Mk8 lub Neumann KM 120. Chodzi o zebranie tła z lokacji z jednoczesną rejestracją dialogu. Niestety najczęściej nie mam czasu żeby zarejestrować atmosfere przed czy po setce. Dotąd stawiałem rejestrator z wbudowanymi mikrofonami XY i zbierałem atmosfery, ale wymaga to więcej pracy pózniej. Czy stereo z takiego ujęcia jest później zdatne do użycia w postprodukcji i czy warto wydać pieniadze na mikrofon z charakterystyka "8" - zwłaszcza gdy budżety są sktomne...
  5. Luke Audio Aktywny Użytkownik

Zawód:
    Realizator Dzwieku
    DAW:
    Pro Tools, Pyramix
    Uzywam CMIta z 8mka. Sprawdza sie super tylko w pewnych sytuacjach, na przyklad jezeli cokolwiek dzieje sie we tle co moze ladnie w stereo brzmiec np. przejezdzajace samochody, jakas laska w szpilkach przechodzaca przez kadr itp. W wiekszosci wypadkow jednak zbieram tlo zaraz po zakonczeniu sceny ( set noise ).

Jezeli pracujesz w dosc halasliwych lokacjach to taki zestaw napewno sie przyda. Polecam jednak bardzo dobre zawieszenie pod M/S, polecam firme CINELA i jej produkty, sporo kosztuja ale tzw. handling noise ktory przy M/S bardzo sie zwieksza dzieki tym rozwiazaniom jest prawie nie rejestrowany.

Share This Page

Użytkownicy znaleźli tę stronę szukając wyrażeń:

1. mikrofon stereo

,
  2. mikrofony stereo

,
  3. mikrofon do atmosfer