1. Przeglądasz zawartość archiwalną forum dzwiek.org z lat 2005-2011. Z początkiem 2012 forum w swojej formie do roku 2011 zostało zamknięte i jego treść pozostawiona tylko do odczytu. Jeśli chcesz brać udział w dyskusjach sprawdź stronę główną czy są na niej interesujące Cię działy.
  2. Niektóre funkcje forum wymagają rejestracji. Po założeniu własnego konta będziesz mógł korzystać z takich funkcji jak m.in. tworzenie własnych tematów i postów, edycja własnego profilu użytkownika wraz ze statusami, prywatne konwersacje pomiędzy innymi zarejestrowanymi użytkownikami forum.

Mikrofon kierunkowy

Dyskusja w dziale 'Postprodukcja i dźwięk do filmu' rozpoczęta przez dred, 8 Październik 2009.

1. dred Super Moderator

Zawód:
    kucharz
    DAW:
    Logic, Pro Tools
    http://www.cyfrowe.pl/kamery/sennheiser-me-66-mikrofon.html
    http://www.cyfrowe.pl/kamery/sennheiser-me-67-mikrofon.html

http://www.cyfrowe.pl/kamery/rode-ntg-2-mikrofon-kierunkowy.html

Generalnie chodzi o mikrofon kierunowy do nagrywania mowy - tzn dialogow rozmow itp do tyczki w zastosowaniach filmowych.Chodzi tez o to zeby nie za blisko go przykladac do zrodla dzwieku. no i zeby nie zbieral za duzo z tla - bo nam nie chodzi o nagrywanie tla tylko tego w co celujemy :)
    oczywiscie wiadomo ze sa drozsze mikrofony ale chodzi mi o kwote powiedzmy do 1500 zl. Może znacie jakies inne dobre a duzo lepsze majki do tego?
  2. dred Super Moderator

Zawód:
    kucharz
    DAW:
    Logic, Pro Tools
    Nikt nic nie wie?
  3. laszlo20 Początkujący

moge się z Tobą podzielić swoją skromną wiedzą.
    Na tym ME66 pracowałem, jak dla mnie jest trochę "przyduszony" i jak na moje nie ma takich dobrych właściwości kierunkowych. Lepsze jednak to jak tłuczek :) Nie pracowałem na tym drugim sennheiserze, ale myśle że jest poprostu trochę bardziej kierunkowy.
    Generalnie wiadomo, zasada jest taka, im droższy sprzęt tym lepszy.

Zdarzylo mi się pracować na audiotechnice at897, wg mnie to dobry mikrofon i chyba kosztuje coś koło 1500zł. Tylko czy jest sens oszczędzać.

Znajomy dźwiękowiec którego zapytałem kiedyś przed zakupem swojego NTG-3 o mikrofon do polecenia powiedzial: "ja wiem że mkh416 jest droga, ale to jedyny dobry mikrofon na polskie warunki. Wszystkie AKG, Shure są dobre ale jak grasz coś w zimnie lub w porze wiosenno jesiennej na plenerze.W takich warunkach nienagannie pracuje tylko mkh416". Pracowałem trochę z tym mikrofonem i jest naprawdę dobry, tylko że drogi..

Nie znam scheopsów neumannow i DPA...

Ja kupilem sobie Rode NTG-3 i jestem jak na razie bardzo zadowolony. (tamten dźwiękowiec - ekspert to stary gość i tego mikrofonu nie znał :)) Dobre wlaściwości kierunkowe, gram szepty z jakiegoś metra... do tego ładnie brzmi, jestem zadowolony. Cena mniejsza jak za 416 a wg mnie ta ssama jakość.

Share This Page

Użytkownicy znaleźli tę stronę szukając wyrażeń:

1. mikrofon filmowy

,
  2. mikrofon kierunkowy

,
  3. tłuczek mikrofon

,
  4. mikrofon.kierunkowy,
  5. mikrofon kierukowy do kamery katowice,
  6. tani mikrofon do dialogów,
  7. mokrofon filmowy