1. Przeglądasz zawartość archiwalną forum dzwiek.org z lat 2005-2011. Z początkiem 2012 forum w swojej formie do roku 2011 zostało zamknięte i jego treść pozostawiona tylko do odczytu. Jeśli chcesz brać udział w dyskusjach sprawdź stronę główną czy są na niej interesujące Cię działy.
  2. Niektóre funkcje forum wymagają rejestracji. Po założeniu własnego konta będziesz mógł korzystać z takich funkcji jak m.in. tworzenie własnych tematów i postów, edycja własnego profilu użytkownika wraz ze statusami, prywatne konwersacje pomiędzy innymi zarejestrowanymi użytkownikami forum.

Metronom VST

Dyskusja w dziale 'Pluginy' rozpoczęta przez Tasiorowski, 25 Kwiecień 2010.

1. Tasiorowski Stały Użytkownik

Witam panowie. Czy ktoś z was zna darmową/płatną wtyczkę która jest metronomem ?? Chodzi mi o zapięcie metronomu na track audio jako efekt/vsti tak, jak można to zrobić w PT. Trochę mnie click Cubasowy zaczyna wkurzać, a co najważniejsze, w mojej lekko ściętej wersji Essential, trochę problematyczna jest jego obsługa - nie można wywalić akcentu, zmienić Clicka na inny. Nie są to jakieś dramatyczne niedogodności, ale możliwość zgrania clicka na track audio i ustawianie go muzykom tak jak chcą byłoby fajną opcją. Szukałem w googlach i nie mogłem nic sensownego ustrzelić.:creep:
  2. konop_tnt Stały Użytkownik

DAW:
    Cubase
  3. jacek.mixer Administrator

Zawód:
    mikser
    DAW:
    Pro Tools
    jesli cubase umozliwia zrobienie sciezki audio, ktora bedzie reagowala na zmiany tempa, to mozesz zrobic sobie recznie taki slad metoronomu
    jesli nie audio, to mozesz tez mozesz zrobic slad midi, ktory bedzie kontrolowal jakis lekki sampler lub syntezator
  4. Tasiorowski Stały Użytkownik

5. Tasiorowski Stały Użytkownik

Można tak zrobić, ale dodatkowe problemy + obciążenie procka, nawet w stopniu minimalnym. Chodziło mi plugin o takiej wygodzie działania, jak w Pt. Tworzysz nową sesję, ileś tam tracków audio + 1 dla metronomu, klikasz wtyczkę w liście pluginów i jest.
  6. Koltun Przyjaciel dzwiek.org

Zawód:
    inżynier dźwięku, technik backline
    DAW:
    Cubase, Pro Tools
    Najprościej będzie zapiąć jakikolwiek sampler perkusyjny (mogą być nawet te pokładowe wynalazki). Jako dźwięk podstawowy dobrze mi się sprawdza side-stick.
  7. konop_tnt Stały Użytkownik

DAW:
    Cubase
    A tak wogóle jakie masz problemy z metronomem Cubasowym? Czy to kwestia ograniczeń wersji essential czy ogólnie obsługi? mi sprawuje się bardzo dobrze, ale mam pełną wersję.
  8. Tasiorowski Stały Użytkownik

Problemy mam głównie takie:
    - niemożność usunięcia akcentu z pierwszego uderzenia.
    - brak suwaka audition jak w pełnym Cubasie, czyli jak klik za głośno to transport - metronome setup- suwak. I operacja w kółko wojtku
    - brak możliwości zmiany klika w sensie brzmienia.

Oczywiście klik wysyła sygnały midi i można go podpiąć zarówno pod zewnętrzne urządzenie jak i jakiś sampler. Tylko że ja używam samplerów głównie z FL STUDIO i Reasona, więc musiałbym je odpalać w trybie rewire i w ogóle robić kosmos żeby sobie posłuchać dobrego clicka :D

Teraz sytuacja - dogrywamy jakieś ******ły, pewne wstępne sprawy są już owtyczkowane, bufor ustawiony na malutki i w tym wszystkim, na mojej nie-kosmicznej maszynie odpalam jeszcze potężne VSTki żeby mieć clicka. No niestety nie najlepszy pomysł. A jak jest w pełnym Kubusiu teraz ?? Ma dalej suwak od samego clicka w mikserze, możesz mu poustalać gdzie ma kłaść akcent i wybrać próbkę audio ??
  9. przemak Przyjaciel dzwiek.org

A nie mozesz wstawic rimshota czy czegokolwiek na slad audio i zdupilikowac? Ile to potrwa, mniej niz minute, i pozamiatane...
  10. Koltun Przyjaciel dzwiek.org

Zawód:
    inżynier dźwięku, technik backline
    DAW:
    Cubase, Pro Tools
    Po co potężne. Pokładowe Lm-7 czy jak mu tam waży pewnie nic albo jeszcze mniej. Ciągnąłem duże sesje z zapiętą częścią pluginów (np podmixowane bębny z basem) i była konieczność użycia metronomu, odpalałem bez żadnych problemów Haliona. Na nie najmocniejszym Core2Duo.
  11. Mnie również się wydaje, że mógłbyś zakładać ścieżkę midi i tam wstukać nutki to wybranego brzmienia i po krzyku. Masz przecież w cubase jakieś podstawowe instrumenty vsti które nie są pamięciożerne.
  12. Tasiorowski Stały Użytkownik

w wersji Essential nie ma LM-7, jest Halion ONE który ma zamkniętą bibliotekę.:D No ja wiem że to wszystko się da, ale w ferworze walki jest to spowalniacz w stosunku do zapięcia pluginu dedykowanego. W zasadzie to jest to chyba pole to popisu jakiegoś drobnego producenta softu na zasadzie freeware. Jestem przekonany o popularności takiego pluginu ( chociażby zerżniętego w 100 % z PT )
  13. krystiankania Użytkownik

Zawód:
    realizator dzwieku
    Tu rozwiazanie moze mniej typowe :)

Share This Page

Użytkownicy znaleźli tę stronę szukając wyrażeń:

1. metronom vst

,
  2. dzwiek metronomu

,
  3. metronome vst

,