1. Przeglądasz zawartość archiwalną forum dzwiek.org z lat 2005-2011. Z początkiem 2012 forum w swojej formie do roku 2011 zostało zamknięte i jego treść pozostawiona tylko do odczytu. Jeśli chcesz brać udział w dyskusjach sprawdź stronę główną czy są na niej interesujące Cię działy.
  2. Niektóre funkcje forum wymagają rejestracji. Po założeniu własnego konta będziesz mógł korzystać z takich funkcji jak m.in. tworzenie własnych tematów i postów, edycja własnego profilu użytkownika wraz ze statusami, prywatne konwersacje pomiędzy innymi zarejestrowanymi użytkownikami forum.

Mesa Recording Preamp

Dyskusja w dziale 'Kącik Gitarzysty - dyskusje o gitarach, efektach i' rozpoczęta przez jarektoifl, 21 Maj 2009.

1. jarektoifl Stały Użytkownik

DAW:
    Pro Tools
    Mam pytanie,czy trzeszczenie po odkreceniu w tym preampie potencjometra RecordingOUT lub Master to efekt zuzycia lamp?Od jakiegos czasu przester zrobil sie taki za gruby,nie mam ataku,sustain jest ale brzmi jakbym mial wlaczonego singla pod gryfem,albo bardziej jakbym zakrecil barwe tonu w gitarze.Druga rzecz.czy jest jakis zamiennik na przyszlosc do tych mesowych 12AX7A,bo na Sovtek 12AX7WA ten preamp w ogole nie gra.Ponoc lampy z koncowka LPS nadaja sie do mesy.Narazie zamowilem sobie SPAX7,ponoc to jest lepsza wersja 12AX7A,zobaczymy jak z trwaloscia,te fabryczne wytrzymaly mi dwa lata nawet nie intensywnego grania,to chyba troche malo?
  2. Smiechu Stały Użytkownik

Zawód:
    Inżynier Konstruktor
    DAW:
    Sonar
    Ja slyszałem że powinno się wymieniać co pół roku przy intensywnym graniu więc... chyba wszystko ok w twoim przypadku...
  3. Hardi Aktywny Użytkownik

no bez jaj... lampy preampu powinny wytrzymać znaaaaacznie dłużej
  4. jarektoifl Stały Użytkownik

DAW:
    Pro Tools
    No a czy w tym preampie potencjometr MASTER na kanale czy RECORDING OUT sa juz po lampach czy przed?Jesli przed to by wyjasnialo trzeszczenie przy mocniejszym odkreceniu,jesli za lampami tzn ze cos sie zdu....lo!!!
  5. Hardi Aktywny Użytkownik

Naprawdę nie wiem... Ale w Katowicach-Piotrowicach niedaleko uczelni jest super fachowiec od lampiaków itd. nazywa się Karzełek, pogadaj może z nim, jego nr tel. 602-622-663
  6. jarektoifl Stały Użytkownik

DAW:
    Pro Tools
    Bylem u tego fachowca i wlasnie on mi sprzedal 12AX7WA,ktore sa do przyslowiowej d....nie nadaja sie do mesy bo sie slabo przesterowuja,dziwie mu sie tyle lat pracuje ze wzmakami lampowymi,a nie wie jaka jest roznica miedzy 12aX7A a ta sama z koncowka WA.
  7. Hollowman Konto zlikwidowane na zyczenie uzytkownika

Zawód:
    Wkurzanie ludzi...:)
    rozne legendy kraza o Panu Karzelku, jedni polecaja inni nie, wzmacniacz ktory byl u niego na przewinieciu sie wysypal po jakims czasie ale mniejsza o to...

a jestes pewien ze to wina tej czesci wzmacniacza? moze cos innego sie szwankuje. nie jestem pewien ale raczej trzeszczenie potow nie powinno byc wywolane przez (w miare) swieze lampy.

ja jakis czas temu wymienialem lampy w englu blackmorze i dla sprawdzenia wzialem sovteki 12ax7wa i przester byl ok.
    zapytam ziomka jakie sovteki kupuje do swojej mesy (dr), bo cos dzisiaj pytal czy nie mam czasem :)
  8. jarektoifl Stały Użytkownik

DAW:
    Pro Tools
    Zauwaz,ze mam Rectifier Recording Preamp,a nie wzmak,po drugie Engl ma pewnie inny ustawiany prad podkladu do lamp niz mesa i dlatego moze tak byc ze w ENGL-u 12AX7WA graja.Ponoc w tylko w Mesa nie mozna tego pradu regulowac.Ale spytaj kumpla na jakich Sovtekach jego mesa dziala,bo preampy sa te same.Dzieki.
  9. Hardi Aktywny Użytkownik

wątpię aby preamp był inny niż w hedach

Share This Page

Użytkownicy znaleźli tę stronę szukając wyrażeń:

1. lampy do mesa recording preamp