1. Przeglądasz zawartość archiwalną forum dzwiek.org z lat 2005-2011. Z początkiem 2012 forum w swojej formie do roku 2011 zostało zamknięte i jego treść pozostawiona tylko do odczytu. Jeśli chcesz brać udział w dyskusjach sprawdź stronę główną czy są na niej interesujące Cię działy.
  2. Niektóre funkcje forum wymagają rejestracji. Po założeniu własnego konta będziesz mógł korzystać z takich funkcji jak m.in. tworzenie własnych tematów i postów, edycja własnego profilu użytkownika wraz ze statusami, prywatne konwersacje pomiędzy innymi zarejestrowanymi użytkownikami forum.

MESA BOOGIE

Dyskusja w dziale 'Kącik Gitarzysty - dyskusje o gitarach, efektach i' rozpoczęta przez Gitarniak, 13 Kwiecień 2011.

1. MrRammFire Użytkownik

Zawód:
    muzyk
    No rzeczywiście u nas w Koszalinku ciężko jest,żeby dorwać parę fajnych ampów i porównać,ale jak już się na któryś zdecyduję to możemy się spotkać i porównać swoje piece-to tak do kolegi Ofczi,który widzę też jest z Koszalina
  2. Gitarniak Użytkownik

Problem ogrania dobrego sprzętu jest chyba dość, powszechny... pozostają znajomi i znajomi znajomych....z drugiej strony nie dziwie się sklepom, że nie chcą trzymać sprzętu na stanie bo i tak większość kupuje na allegro lub ebay.
  3. Gitarniak Użytkownik

Kupuj mese szybciej sprzedaż i kupisz sobie potem VHT:)
  4. Ofczi Użytkownik

Zawód:
    Amator- ale chłonie wiedzę w każdej ilości
    nie ma problemu, jestem zawsze chętny do tego typu eksperymentów
  5. lestek Stały Użytkownik

Zawód:
    Producent muzyczny, inżynier dźwięku
    DAW:
    Pro Tools
    A to się tak da? Chyba podstawka jest zupełnie inna, EL84 to nie EL34!! 6L6 i EL84 to zupełnie inne lampy. Wzmacniacze na EL84 w 90 % pracują w klasie A (wszystkie, które spotkałem, Dyna Watt z Mesy, który masz Ty i który mam ja w Subway'u to też klasa A, z tego, co się doczytałem, tam są jakoś użyte kondensatory do zabezpieczenia większej mocy szczytowej dla lepszej reprodukcji transjentów - ale ja nie jestem elektronikiem, nie wiem jak to działa dokładnie), za to nie spotkałem się ze wzmacniaczem w klasie A na lampach 6L6 NIGDY. To są różne konstrukcje, tak, jakbyś chciał zrobić z DC-2 zupełnie inny wzmacniacz. Jak ma za mało mocy, to kup jakiś mocniejszy. Proste :D Jest milion wzmacniaczy na świecie, na bank dobierzesz coś dla siebie :D

Dla mnie ta operacja śmierdzi absolutną destrukcją zasilacza w Twoim ampie. Ale jak już chcesz wszystko przerabiać, to raczej pomyślałbym o wymianie na 6V6 i zrobieniu konstrukcji końcówki na zasadzie Fendera Deluxe Reverb. Ale czy to są sensowne zabiegi we wzmacniaczu kosztującym 3000 zł? Jakby kosztował 500, to możnaby się bawić. Jakby kosztował 20000 to pewnie też by było można pomyśleć co tu przerobić i usprawnić. Ale tutaj? Jak chcesz coś na 6L6, to znaczy, że chcesz zupełnie inną konstrukcję i zupełnie inne brzmienie...

Pozdrawiam!
  6. Gitarniak Użytkownik

palnąłem gafe....6V6 oczywiście....:)
  7. Gitarniak Użytkownik

natomiast na pewno nie będę grzebać sam....mam znajomego elektronika:)
  8. lestek Stały Użytkownik

Zawód:
    DAW:
    Pro Tools
    Ja tam bym nie grzebał :D Klasa A na EL84 to najlepsze, co wymyślono :D

Pozdrawiam!
  9. Gitarniak Użytkownik

jeszcze bardziej poprawiłeś tym tekstem moje zadowolenie po zakupie:p
  10. lestek Stały Użytkownik

Zawód:
    DAW:
    Pro Tools
    Np. we wzmacniaczach VOX :p:p:p A w zasadzie we wszystkich starych konstrukcjach. Pierwszy amp w klasie AB to chyba Marshall, nie?

Pozdrawiam!
  11. Gitarniak Użytkownik

Share This Page