1. Przeglądasz zawartość archiwalną forum dzwiek.org z lat 2005-2011. Z początkiem 2012 forum w swojej formie do roku 2011 zostało zamknięte i jego treść pozostawiona tylko do odczytu. Jeśli chcesz brać udział w dyskusjach sprawdź stronę główną czy są na niej interesujące Cię działy.
  2. Niektóre funkcje forum wymagają rejestracji. Po założeniu własnego konta będziesz mógł korzystać z takich funkcji jak m.in. tworzenie własnych tematów i postów, edycja własnego profilu użytkownika wraz ze statusami, prywatne konwersacje pomiędzy innymi zarejestrowanymi użytkownikami forum.

MEGA TEST MIKROFONÓW i WZMACNIACZY GITAROWYCH

Dyskusja w dziale 'Gitara - rejestracja i obróbka nagrań' rozpoczęta przez sinquestsound, 5 Wrzesień 2009.

1. sinquestsound Konto zlikwidowane na zyczenie uzytkownika

Witam,

Nooo to teraz będzie się działo. Kolejne podejście do nagrywania gitar !!!. Tym razem postanowiłem wykorzystać tylko to co zarejestruje mikrofon bez reampingu preampów i impulsów. Wiele razy słyszałem ejj no stary podstawa to super gitarzysta super gitara wzmacniacz i paczka oraz mikrofony. No to proszę bardzo myślę że te punkty udało mi się załatwić ( proszę nie marudzcie ze ta glowa slaba czy paczka i ze gitara nie bardzo czy slaby mikrofon itd... - to staje się już nudne :D).

CO WYKORZYSTAŁEM :

MIKROFONY (FOTO 1, MIKROFONY OD LEWEJ)

- SM57,
    - AUDIX I5,
    - SM 58,
    - SENNHEISER E906,
    - DYNAMIK SUPERLUXA,
    - 2 MIKI DO UJĘĆ AMBIENTOWYCH SUPERLUX I OKTAVA MK 319,

INTERFEJS I PREAMPY
    (FOTO 2)

- Presonus Firestudio, Ultragain Pro, Presonus Studio Channel,

- Dynamik Superluxa aby dać mu szansę w potyczce z innymi mikrofonami poszedł najpierw do preampu PSC a potem w firestudio,

- Mikrofony ambientowe Superlux i Oktava > Ultragain Pro > firestudio.

- Pozostałe mikrofony wpięte bezpośrednio w firestudio.

Cała sesja zgrana w 24 bit/44.1 KHz

Gitarra (FOTO 3)

- Mayones Setius + przystawki MERLIN,

HEAD (FOTO 4 i 5)

Nagrałem 2 głowy - bo takie byo założenie:

- Tranzystor RANDALL RH 100
    - LAMPA Peavey Triple XXX

Na obu fotkach widać ustawienie obu wzmacniaczy.

PACZKA

-
    Marschall 1960A 4x12 Angled Cabinet

USTAWIENIE MIKROFONÓW AMBIENTOWYCH (FOTO 6)

- Dwie pojemnościówki Superluxa i Oktava mk 319 w odległości jakieś 2 m od paczki dosyć nisko na wysokości dolnego głośnika po obu stronach paczki.

USTAWIENIE MIKROFONÓW PRZY PACZCE (FOTO 7)

Starałem się dobrać jak najlepszą kombinację mikrofonów jeszcze przed rejestracją śladów !!!

Górny lewy głośnik - sm57 i sm 58,
    Górny prawy głośnik - dynamik Superluxa,
    Dolny prawy głośnik e906 i audix i5

W sumie zarejestrowałem 28 śladów z ambientami w tym 14 z Triple XXX (2 partie gitar) i 14 z Randalla RH 100 (duble).

KOMBINACJI JEST MNÓSTWO JEŻELI KTOŚ JEST ZAINTERESOWANY TEMATEM PROSZĘ O PROPOZYCJE KONFIGURACJI MIC.

NP:
    - SAME ŚLADY Z SM57 (RANDALL I PEAVEY),
    - E906 Z RANDALLA SM58 Z TRIPLE XXX,
    - AUDIX I 5 RANDALL I PEAVEY + AMBIENT Z OKTAVY RANDALL I PEAVEY,

ITD,ITP..... NIE JEST TO PROBLEM ;)

Na dniach zrobie sample z poszczególnych mikrofonów z obu wzmacniaczy obaczymy jak obstawicie ;).
    Test ten zrobiłem bo walczę z gitarami już sporooooooo czasu i niestety dalej nie jest to czego oczekuje, myślę że 90 % amatorów z forum takich jak ja temat powinien zainteresować gdyż zapewne sami nagrywają w podobnych warunkach z wykorzystaniem tych samych mikrofonów i preampów oraz interfejsów.

Czekam na wasze opinie !!!

P.S.

Zanim powiesz "stary nagrać gite z pieca to noooo problem" zamieść swoje megawypasione ślady i napisz proszę jak żeś tego dokonał !!!

Pozdrawiam,

Załączone Pliki:

2. sinquestsound Konto zlikwidowane na zyczenie uzytkownika

Witam,

Na początek próbki z poszczególnych mikrofonów - każda próbka to 1 mikrofon i 4 ślady 2 z Triple xxx i 2 z Randalla - panorama |R100|R80|L80|L100| - zero eq i edycji tak jak się nagrało !!!. Czekam na wasze typy :D

Tak jak pisałem powyżej jeśli macie propozycje konfiguracji mikrofonów - czekam i zrzucę odpowiednie sample. Mam do tego numeru gary w midi i bas także na dniach ukręcę jakiś szybki mix aby można było posłuchać jak brzmią te konfiguracje w miksie.

Z ambientem sobie poradzicie które to sample, ale który z jakiego mikrofonu ???

Pozdrawiam,

Załączone Pliki:

• s1.mp3
      File size:
      631.7 KB
      Wyświetlenia:
      105
    • s2.mp3
      File size:
      631.7 KB
      Wyświetlenia:
      104
    • s3.mp3
      File size:
      631.7 KB
      Wyświetlenia:
      85
    • s4.mp3
      File size:
      378.9 KB
      Wyświetlenia:
      86
    • s5.mp3
      File size:
      631.1 KB
      Wyświetlenia:
      82
    • s6.mp3
      File size:
      631.7 KB
      Wyświetlenia:
      76
    • s7.mp3
      File size:
      631.7 KB
      Wyświetlenia:
      76
  3. lestek Stały Użytkownik

Zawód:
    Producent muzyczny, inżynier dźwięku
    DAW:
    Pro Tools
    O. Fajnie :)

Zrobiłeś jednak ten sam błąd, który ja zrobiłem kiedyś pisząc pracę licencjacką, mianowicie ustawiłeś mikrofony RÓŻNIE, pod różnym kątem, w różnych odległościach od środka etc. Z tego powodu trudno nazwać taki test porównaniem.

Z drugiej strony, zależy co rozumiesz przez "super mega wypasione ślady". Dla każdego jest to coś innego. Wiesz, nie chcę teraz szpanować i pozować i w ogóle, nie o to mi chodzi!!!! Po prostu - mam w studio kilka topowych wzmaków (Diezel VH4, Mesa Roadster, Krank Revolution, VHT Pitbull, Rivera Knucklehead, Hellstone Prodigy), dobre mikrofony, porządne preampy, a od niedawna też rewelacyjną gitarę Suhr i nie mam większych problemów z tym, żeby nagrać tak brzmiącą gitarę, jaką muzyk chce ją słyszeć, pod warunkiem, że nie ma to być brzmienie wzmaka małej mocy pracującego w klasie A (jak Vox). I tyle ;)

Najważniejsze pytanie w tej zabawie brzmi: Czy Ty i muzyk jesteście zadowoleni ze śladów, które nagraliście? Jeśli tak, to OK, jeśli nie - cóż, trzeba szukać dalej ;)

Pozdrawiam!

PS: A teraz zabieram się za słuchanie :D
  4. dominik.wieczorek Przyjaciel dzwiek.org

Zawód:
    Realizator Dżwięku
    hmm, z tymi probkami to malo pomocne jak dla mnie. cos sie rozjezdza momentami. jak wroce do domu to moze wynajde w sesjach jakas dobrze zagrana gitare i wrzuce tu sampla
  5. dominik.wieczorek Przyjaciel dzwiek.org

Zawód:
    Realizator Dżwięku
    druga sprawa jest taka, ze piszesz, zebysmy nie pisali, ze gitara zla, wzmacniacz zly, slabe preampy i mikrofony itd. dobre zrodlo to podstawa w realizacji dzwieku. jak asystowalem kiedys przy sesjach nieraz widzialem, jak realizatorzy prosili gitarzyste zeby popracowal nad brzmieniem, bo lepiej mikrofonu nie ustawi. w studio, z ktorym wspolpracuje jest kilkanascie preampow, stricte mikrofonowych i kilka gitarowych od mesy, engl, marshalla itd. mimo tego, ze dajemy muzykom do reki topowe modele gibsona, fendera - glowy i paczki z historia itd, gitary potrafia nie zabrzmiec swiatowo. dlaczego ? bo ksztaltowanie soundu kapeli zaczyna juz w sali prob podczas pisania numerow. fajnie ze zrobiles takie porownanie, ale nie ma tam klasowych mikrofonow takich jak c414 :)
  6. sinquestsound Konto zlikwidowane na zyczenie uzytkownika

zgadzam się, ale powiedz ile jest kombinacji ustawienia e906 ??? :D

chodzi mi o riffy zbliżone do tego które zamieściłem w tym poście jakieś tłumienia "sieczka w 240 na strunie E" - coś co można by zaliczyć do cięższych riffów - poważnie jestem poprostu ciekaw jak powinny brzmieć suche ślady gitar bez edycji które świetnie leżą potem w miksie.

Pozdrawiam,
  7. lestek Stały Użytkownik

Zawód:
    DAW:
    Pro Tools
    No to obstawiam - zaznaczam, mikrofony stoją w bardzo różny sposób względem głośników, i można to nasze zgadywanie co najwyżej w formie zabawy potraktować. Przesunięcie mikrofonu o centymetr potrafi naprawdę dużo zmienić ;)

1 e906
    2 i5
    3 SM57
    4 Superlux
    5 SM58

6 i 7 to ambienty, nie widzę ich na zdjęciach, nie wiem jak są ustawione, więc nie będę mówił*który to który ;)

Pozdrawiam
  8. sinquestsound Konto zlikwidowane na zyczenie uzytkownika

Pozdrawiam,
  9. sinquestsound Konto zlikwidowane na zyczenie uzytkownika

fotka nr 6, faktycznie mało wyraźne szukaj po prawej stronie czerwonego kółeczka hehehe ;)

Pozdrawiam,
  10. lestek Stały Użytkownik

Zawód:
    DAW:
    Pro Tools
    Ile kombinacji ustawienia e906? Pewnie ze 30.

Inna sprawa to to, że moim zdaniem żadne z ustawień, które zaproponowałeś nie pokrywa się z "moim najlepszym" ustawieniem. Najbliżej jest chyba właśnie Sennheiser. Osobiście zawsze ustawiam mikrofony PRZY TYM SAMYM! głośniku tak, żeby patrzyły prostopadle do materiału przykrywającego paczkę jak najdokładniej na łączenie kopułki z membraną. Warto zwrócić uwagę, że to nie grille mikrofonów mają być w tej samej odległości od źródła, a ich MEMBRANY.

Dlaczego to wszystko jest takie ważne? Dlatego, że jeśli w miksie używasz jednego sygnału, to nie ma problemu. Za to ma to kluczowe znaczenie w przypadku MIKSOWANIA SYGNAŁÓW Z RÓŻNYCH MIKROFONÓW!, kiedy zaczynają się problemy z fazą. A przy dokładnym ustawieniu czasem wystarczy obrócić fazę na jednym z mikrofonów, żeby problemy zniknęły (np. na zestawie e906, i5, MD421 najczęściej taki zabieg robię na Audixie, dwa Sennheisery zazwyczaj miksują się ze sobą bez żadnych problemów).

Takie moje przemyślenia...

Pozdrawiam
  11. lestek Stały Użytkownik

Zawód:
    DAW:
    Pro Tools
    6 - Superlux
    7 - Oktava

Aaaa, jakie ja mam szczęście, że nie muszę szatanów nagrywać :D:D:D

Pozdrawiam
  12. sinquestsound Konto zlikwidowane na zyczenie uzytkownika

tez nie musze ja chce :D !!! co do twoich typow wkrotce zamieszcze "rozwiazanie"

pozdrawiam,
  13. lestek Stały Użytkownik

Zawód:
    DAW:
    Pro Tools
    Dajmy jeszcze komuś szansę ;)

Pewnie i tak się walnąłem mocno dość :D

Pozdrawiam
  14. Rafaell Użytkownik

Mój subiektywny typ

Jak na razie najmiodniejsza dla mnie była 4 próbka w niej czuje muzykę :)

W sumie to jednak pasowało by dać szansę innym mikrofonom i wstawić je DOKŁADNIE w to samo miejsce-kłaniają się pomiary charakterystyki kierunkowej głośnika.
  15. Smiechu Stały Użytkownik

Zawód:
    Inżynier Konstruktor
    DAW:
    Sonar
    No dla mnie to na wszystkich próbkach jest ten sam jeden problem...

Chamskie ciągnące się dudnienie w niskim paśmie pochodzące z pomieszczenia... da się to wyciąć za pomocą eq... ale w tym momencie wycinasz całe mięso i całą moc... a punktowy krótki bas w ciężkich gitarkach to jest to o co chodzi... dlatego z własnego doświadczenia wiem że nagrywanie gitar w niezaadaptowanym pomieszczeniu, bez patentów typu grube kołdry i koce zarzucone na pakę i mikrofony + obstawienie paki jakimiś meblami które mogły by działać jako absorbery, jest z góry skazane na porażke... tak samo stawianie mikrofonów blisko podłogi to zły pomysł...

Ostatnio wrzuciłem ślady bębenków i pisałem że będą dogrywane gitary do tego... i że smutnym będzie że te nagrane z mików będą gorsze od tych z symulacji :)... na co Marcinszwajcer odpisał że najważniejsze to znaleźć odpowiedni punkt na głośniku... no i szukałem... prawie 2 godziny... i znalazłem... tyle że stwierdziłem że "a może jeszcze kapke i będzie lepiej"... przesunąłem dosłownie o centymetr i była juz kupa... a jeszcze gorsze jest to... że potem nie udało mi się wrócić do tego dobrego ustawienia które znalazłem :/ abyło na nim wszystko co trzeba... klarowne mięsko w dole i nie wiejąca siarą góra... może dziś wrzuce dla porównania... te ślady... chociaż też idealne nie są...

P.S. Sin!! do cholery "Marshall" a nie "Marschall" i "Mesa" a nie "Messa" :D
  16. sinquestsound Konto zlikwidowane na zyczenie uzytkownika

aaa jeden chu...., wszystko ta sama kupa :D aha i sorrry ;)

Pozdrawiam,
  17. Rafaell Użytkownik

Zmieniłem słuchawkowe monitory z jednych na inne i dalej 4 zapis ale trochę zaczyna się podobać 3 i tu jak widać nie tylko mikrofony walczą ale i odsłuchy. Może też od razu pisać na czym słuchane jak najlepiej dana próbka brzmi :)
  18. lestek Stały Użytkownik

Zawód:
    DAW:
    Pro Tools
    4? Łomatko, toż to najsłabsza próbka, zamulona, bulgocząca, bez punchu...

Pozdrawiam
  19. Rafaell Użytkownik

20. Rafaell Użytkownik

To czemu sie boisz łomatko podać swój typ? i na czym odsłuchujesz

Share This Page

Użytkownicy znaleźli tę stronę szukając wyrażeń:

1. testowanie mikrofonu online