1. Przeglądasz zawartość archiwalną forum dzwiek.org z lat 2005-2011. Z początkiem 2012 forum w swojej formie do roku 2011 zostało zamknięte i jego treść pozostawiona tylko do odczytu. Jeśli chcesz brać udział w dyskusjach sprawdź stronę główną czy są na niej interesujące Cię działy.
  2. Niektóre funkcje forum wymagają rejestracji. Po założeniu własnego konta będziesz mógł korzystać z takich funkcji jak m.in. tworzenie własnych tematów i postów, edycja własnego profilu użytkownika wraz ze statusami, prywatne konwersacje pomiędzy innymi zarejestrowanymi użytkownikami forum.

McDSP Analog Channel 1 & 2

Dyskusja w dziale 'Pluginy' rozpoczęta przez jacko, 9 Wrzesień 2010.

1. jacek.mixer Administrator

Zawód:
    mikser
    DAW:
    Pro Tools
    Jestem ogromnie zaskoczony, że nikt nigdy nie przytoczył na forum McDSP AC1 & AC2. To niesamowite pluginy. AC2 wylądował u mnie przy testowaniu na basie, stopie, wokalach, overheadach, na sumie i już tam zostaje!

http://www.mcdsp.com/index.php?option=com_content&task=view&id=40
  2. przemak Przyjaciel dzwiek.org

Bo nie robi na winde. Na maku uzywalem ;)
  3. lestek Stały Użytkownik

Zawód:
    Producent muzyczny, inżynier dźwięku
    DAW:
    Pro Tools
    Fajne, też lubię :) Raczej AC1, niż AC2.

Pozdrawiam
  4. BtQ Stały Użytkownik

DAW:
    Pro Tools
  5. BtQ Stały Użytkownik

DAW:
    Pro Tools
    Moim zdaniem bardzo fajne pluginy. Narazie jeszcze nie mam w pełni wyrobionego zdania o nich ale mam jeszcze pare dni testowania, kupie je chyba w bundlu z Compressorbank (który też testuje). To również świetne zerolatencyjne i lekkie dla procesora wtyczki do ProTools LE/HD.
    PS: Analog channel jak i Compressorbank działają bezproblemowo pod PT na PC.
  6. Marc The Drummer Aktywny Użytkownik

Zawód:
    Logistyk - SAP operator
    A jak się spisuje AC2 w porównaniu z innymi wtyczkami emulujacymi taśmę?
  7. stopi Użytkownik

Zawód:
    elektronik
    McDSP Project Studio Bundle LE (które nabyłem ostatnio za śmieszne pieniądze 89$ (~250zł) na eBayu, bo McDSP robiło promocję do 15 października) działa pod Windows 7 i to w dodatku 64-bit (a producent pisze na stronie, że nie działa). Wyskakuje jakiś kiks przy instalacji (mam wersję ang. Win), ale potem z iLokiem nic nie wywala. Wszycho działa jak należy. Używam "siódemki" od roku już z Pro Tools LE 8.0 i wszystko śmiga jak należy. Fakt, że wszystko co mam mam legalne, zero cracków itp. AC2 spisuje się bardzo dobrze, ale np. bardzo lubię Tape Head Massey. Niestety wersja demo nie zapisuje ustawień, ale to bardzo prosty w obsłudze wtyk. Jednak nadaje się raczej do innych rzeczy niż AC2 i działa bardziej "drastycznie". Nie mam właśnie AC1, a przydałoby się, bo słyszałem jak działa. Ale mam w sumie za 250zł wersje LE: CompressorBank, Synth One (tutaj szału nie ma), AC2, ML4000, ChromeTone, Revolver (to mi dużo mocy kurde zżera) i FilterBank (rewelacyjnie brzmiące filtry, ale procesożerne, jak porównuję to np. do Vintage Filter z ProTools, to niestety VF wypada blado). Nie miałem okazji przetestować jeszcze nic z Waves, ale muszę wciągnąć w końcu jakieś demko i zobaczyć jak wypada AC2 w porównaniu np. do produktów Waves.
  8. jacek.mixer Administrator

Zawód:
    mikser
    DAW:
    Pro Tools
    Filterbank to przede wszystkim zestaw EQ. Używałem przez długi czas, ale zrezygnowałem na rzecz innych.
  9. stopi Użytkownik

Zawód:
    elektronik
    Przede wszystkim EQ, ale ja używam głównie tego, który ma suwaczek częstotliwości i rezonans :) A jakich EQ głównie używasz? Może jakiś Pultec, Sonnox Oxford, URS, SPL a może Rennaissance EQ...? Trafiłem w któryś?
  10. jacek.mixer Administrator

Zawód:
    mikser
    DAW:
    Pro Tools
    sonnox, waves ssl, digi eq :)

wracają do AC2 - czasami bardzo przydatna rzecza jest hpf z opcja bump - ktora jednoczesnie podbija czestotliwosci w okolicach odciecia i tnie pasmo troszeczke powyzej
  11. BtQ Stały Użytkownik

DAW:
    Pro Tools
    Nie porównywałem bezpośrenio z niczym bo po prostu się nie da. Działa napewno mniej intensywnie niż np mix saturator PSP - tak na pierwszy rzut ucha, ale za to ma dużo więcej możliwości kreacji brzmienia od delikatnych ruchów po fajnie brzmiący skrajny przester. Funkcja Bump, o której wspomniał Jacek to bardzo fajny pomysł. Sam przyłapałem się na tym, że czasem używam tego typu korekcji na śladach - teraz zamiast korektora używam do tego "bumpowania" AC2.
    AC1 to coś zupełnie innego. Charles Dye w "Mix it like a record" używa go na sumie bo twierdzi, że dzięki temu PT zachowuje się bardziej jak analogowy stół a to wpływa na jego decyzje podczas miksu. Chyba coś w tym jest choć sam w ten sposób nie osiągnąłem żadnych zadowalających efektów (trzeba też przyznać, że nie próbowałem zbyt intensywnie) Jeszcze nie znalazłem dla niego konkretnego zastosowania ale bardzo podoba mi się jego działanie na niektórych instrumentach.
    CompressorBank używam wszędzie tam gdzie potrzebuje "prostej" kompresji. Brzmi nieźle i sprawdza się w wielu sytuacjach bo ma masę możliwości kreacji brzmienia za cenę niewielkiego zużycia CPU.
  12. Igor Aktywny Użytkownik

Zawód:
    trener, realizator
    DAW:
    Pro Tools
    AC1 siedzi od dawna u mnie na sumie. Lepszego kleju, póki co nie znalazłem. Parametrów w AC2 jest z kolei tyle, że można sobie zaprojektować własną taśmę...
    To jedna z lepszych wtyczek McDSP
  13. stopi Użytkownik

Zawód:
    elektronik
    No ja właśnie nie mam AC1, ale też czytam co jakiś czas opinie, że to bardzo dobry plugin. P.S. Też mam ten tutorial video pana C. Dye :) Świetna rzecz.
    Igor lubi to.
  14. Igor Aktywny Użytkownik

Zawód:
    trener, realizator
    DAW:
    Pro Tools
    W rzeczy samej. Miło go wspominam.
  15. nano Użytkownik

Czy może ktoś udostępnić instalatora AC pod winde? Pobieram ze strony i przy wypakowywaniu krzyczy mi że archiwum jest nie poprawne.
  16. d.b Aktywny Użytkownik

Zawód:
    obibok
    DAW:
    Pro Tools
    bo nie ma jeszcze wersji v5 pod windows :D
  17. nano Użytkownik

Tak, racja. Ale w takim układzie powinni to poprawić, bo klika sie i pobiera niby pod Windows.
  18. miszmiszkov Początkujący

Zawód:
    realizator live
    Jak to się ma do Crane Song Phoenix?
  19. jacek.mixer Administrator

Zawód:
    mikser
    DAW:
    Pro Tools
    kompletnie coś innego

Phoenix to jedyny plugin, który nie brzmi jak plugin
  20. stopi Użytkownik

Zawód:
    elektronik
    Też miałem problemy z pobraniem tego. Zastanawia mnie czemu piszą, że wspiera Windows 7, skoro przy instalacji wyskakuje mi nadal ten sam kiks, który wyskakiwał przy wcześniejszych wersjach.. Owszem, pluginy działają, jak działały, ale kiks jest jak był. Po prostu klikałem "ok" i się zainstalowało. Nie napisali tylko czy chodzi im o Win x64 czy x32, bo może mają na myśli x32 tylko (a ja instalowałem pod x64)

Share This Page

Użytkownicy znaleźli tę stronę szukając wyrażeń:

1. mcdsp ac1

,
  2. analog chanel 1