1. Przeglądasz zawartość archiwalną forum dzwiek.org z lat 2005-2011. Z początkiem 2012 forum w swojej formie do roku 2011 zostało zamknięte i jego treść pozostawiona tylko do odczytu. Jeśli chcesz brać udział w dyskusjach sprawdź stronę główną czy są na niej interesujące Cię działy.
  2. Niektóre funkcje forum wymagają rejestracji. Po założeniu własnego konta będziesz mógł korzystać z takich funkcji jak m.in. tworzenie własnych tematów i postów, edycja własnego profilu użytkownika wraz ze statusami, prywatne konwersacje pomiędzy innymi zarejestrowanymi użytkownikami forum.

Maximizer,Leveler, Limiter, Compresor - i... -prosba o pomoc

Dyskusja w dziale 'Nagrania i edycja' rozpoczęta przez Kamil Kucharczyk, 13 Kwiecień 2010.

1. Kamil Kucharczyk Użytkownik

Czy ktoś mogłby mi to w prosty sposób wytłumaczyć, raz jeszcze... ? Bo mam mały mętlik w głowie.
    Szczególnie chodzi mi o leveler i Maximizer.

Kompresji i Limitera używam mniej lub bardziej na codzień.
    Leveler i Maximizer - o co w tym chodzi ?

Limiter rozumiem w zastosowaniu bardziej ochorny szczytów
    Compresor by ograniczyć rozpietość dynamiki sygnału, lub by uzyskać "specyficzne brzmienie" czyli dla kreacji brzmienia.
    I tych dwóch używam w miare świadomie...

O tyle nie rozumiem o co chodzi w Maximizerze i levelerze...
  2. Marcin Szwajcer moderator globalny

Zawód:
    wiadomo
    maximizer to taki limiter, który podczas obniżania progu limitowania podwyższa jednocześnie głośność wyjściową do zadanego progu, np. -0,1dBFS (FS - Full Scale). Załóżmy że twój miks na sumę wchodzi ze szczytowym poziomem -6dBFS. Wrzucasz maximizer, ustawiasz próg limitacji na przykład na -0,1dBFS żeby Ci nie przesterowało sumy a suwakiem treshold podnosisz głośność wyjściową. Przykładem maximizera jest Waves L2.

Lveler to z kolei taki kompresor, który ma bardzo szybką detekcję, ale sam działa dość powoli. Chodzi o to że ujednolica on poziom głośności na przestrzeni dłuższej niż powiedzmy sekunda, czyli sprawia że zwrotka i refren może mieć tą samą głośność, albo że poszczególne wersy wokalu mają takową. Zasadniczo jest to kompresor, tylko chodzi o róznicę w sterowaniu jego działaniem. W kompresorze ustawia się treshold, w levelerze ustawia się z reguły oprócz tresholda (jeśli jest regulowany a nie zafiksowany na stałe) poziom wejściowy. To taki maximizer, ale oparty o kompresor a nie o limiter. O ile definicja maximizera jest dość prosta, to leveler już jest nieco bardziej złożony.
  3. jacek.mixer Administrator

Zawód:
    mikser
    DAW:
    Pro Tools
    Czy to nie jest tak, ze idea levelera jest nieustanne dazenie do okreslonego poziomu rms?
  4. Marcin Szwajcer moderator globalny

Zawód:
    wiadomo
    Ano to by się chyba zgadzało. Tylko to bardzo trudno jest tak zrobić urządzenie, żeby trzymało RMS równo w czasie rzeczywistym dla wszystkich typów sygnałów. We wtyczce powinno to być łatwiejsze. Mój Orban 424A jest gain levelerem, ale zakres regulacji jest tak szeroki że moze równie dobrze działać jak szybki kompresor, nie ze wszystkim sobie tak samo dobrze radzi jako leveler zapewne właśnie dlatego, że trzymanie równo RMSu nie jest takie proste dla róznych sygnałow.
  5. nextaz Początkujący

Witam

Troche offtopic ale trafilem tu bo sam zainteresowany jestem Orbanem 424a - jak sie sprawdza? jakie wrazenia?

nextaz

Share This Page

Użytkownicy znaleźli tę stronę szukając wyrażeń:

1. maximizer forum