1. Przeglądasz zawartość archiwalną forum dzwiek.org z lat 2005-2011. Z początkiem 2012 forum w swojej formie do roku 2011 zostało zamknięte i jego treść pozostawiona tylko do odczytu. Jeśli chcesz brać udział w dyskusjach sprawdź stronę główną czy są na niej interesujące Cię działy.
  2. Niektóre funkcje forum wymagają rejestracji. Po założeniu własnego konta będziesz mógł korzystać z takich funkcji jak m.in. tworzenie własnych tematów i postów, edycja własnego profilu użytkownika wraz ze statusami, prywatne konwersacje pomiędzy innymi zarejestrowanymi użytkownikami forum.

Mastering Mastering po renderingu ?

Dyskusja w dziale 'Miks i mastering' rozpoczęta przez rodent, 25 Listopad 2011.

1. rodent Początkujący

Zawód:
    Grafik
    Cześć wszystkim.

Mam takie pytanie. Czy można robić zabiegi związane z Masteringiem na sumie stereo out (na przykładzie programu Cubase) Czy kawałek koniecznie trzeba renderować do .wav i dopiero w pustej sesji to robić ?
    Pytam ponieważ zacząłem się bawić trochę swoimi kawałkami i chciałem robić Mastering w całym miksie na jego sumie. Przyczyna jest prosta, dużo czasu by mi pochłonęło ciągłe renderowanie kawałka do .wav po jakiś poprawkach.
    Drugie pytanie jest powiązane z pierwszym. Czy wolno tak robić, czy efekty moim "leniwym sposobem" będą takie jak bym to robił na kawałku już wyrenderowanym.

ps. nie wiem czy użyłem dobrego słowa "renderowanie" :) A może poprostu mixdown ?
  2. jacek.mixer Administrator

Zawód:
    mikser
    DAW:
    Pro Tools
    ja robię dokładnie w ten sposób
  3. jaca Stały Użytkownik

Z tą malutką róznicą Jacek ze Ty dokładnie wiesz co robisz;)

Do autora wątku. Oczywiście że mozna na sumie zapinac w trakcie miksu rózne "bajery" ale nie przesadzaj. Jak bedziesz juz w okolicach tego co chcesz i zostanie Ci tylko zabawa na sumie to wtedy mixdown i na pliku stereo wykończysz dzieło, nie zaprzątając sobie głowy niedoskonałościami miksu ;)
  4. Sempoo Stały Użytkownik

Zawód:
    zealirator wdzięku
    DAW:
    Adobe Audition, Reaper
    Gdy miksuję kilka utworów, które mają się znaleźć na jednej płycie - to już podczas miksu staram się uzyskać kohezję brzmień, ale zapinam sobie pluginy na mastera, jakby dla tymczasowego, poglądowego 'sfinalizowania' brzmienia - następnie eksportuję wszystkie utwory bez tych efektów, ale wracam do nich na etapie masteringu, dostosowując ich ustawienia w ten sposób, aby zachować spójność albumu.

Share This Page

Użytkownicy znaleźli tę stronę szukając wyrażeń:

1. renderowanie masteringu

,
  2. jak zrobić mastering w cubase