1. Przeglądasz zawartość archiwalną forum dzwiek.org z lat 2005-2011. Z początkiem 2012 forum w swojej formie do roku 2011 zostało zamknięte i jego treść pozostawiona tylko do odczytu. Jeśli chcesz brać udział w dyskusjach sprawdź stronę główną czy są na niej interesujące Cię działy.
  2. Niektóre funkcje forum wymagają rejestracji. Po założeniu własnego konta będziesz mógł korzystać z takich funkcji jak m.in. tworzenie własnych tematów i postów, edycja własnego profilu użytkownika wraz ze statusami, prywatne konwersacje pomiędzy innymi zarejestrowanymi użytkownikami forum.

Marshall JCM 900 wymiana lamp i potencjometrów.

Dyskusja w dziale 'Gitara - rejestracja i obróbka nagrań' rozpoczęta przez rodent, 2 Czerwiec 2010.

1. rodent Początkujący

Zawód:
    Grafik
    Cześć.

Chciałbym zrobić przegląd mojego wzmacniacza, wymienić potencjometry (trzeszczą), oraz lampy. Czy ktoś z Was mógłby mi polecić człowieka z krakowa albo jakąś firmę która nie spartaczy tej roboty ? Wybaczcie za taki dziwny ton, ale mam niezły uraz po naprawach mojego wcześniejszego wzmacniacza. Pozdrawiam.
  2. artree Użytkownik

DAW:
    Pro Tools
    Lampy wymienisz sam, to kwestia zakupu takich jak masz, lub innego producenta, aby zgadzał się model. Kupujesz sparowane, wyjmujesz stare i wymieniasz na nowe, proste. Przed odkręceniem tylnego panelu i wyjąć wtyczkę oraz rozładować kondensatory przez włączenie go bez zasilania. Są one naładowane dużym ładunkiem. Wystarczy odszukać dobrą ofertę cenową. Same potencjometry to kwestia ich wylutowania i wymiany na nowe. Kiedyś miałem JCM900 i miałem to samo po wielu latach grania. Szukałem sprzedawcy oryginalnych potencjometrów na którego sam kiedyś trafiłem, ale nie widzę w net. Regeneracja przez spryskanie preparatem jest tymczasowa i nie warta zachodu.
  3. rodent Początkujący

Zawód:
    Grafik
    A czy ktoś z was sam ustawiał w takiej głowie prąd spoczynkowy ? Wiem że jest to konieczność po wymianie lamp.
  4. rodent Początkujący

Zawód:
    Grafik
    Rozumiem że dwa komplety sparowanych EL34 kupię, a co wprzypadku 12Ax7 których są 3 sztuki w tej głowie. Kupuję jedną parę i dodatkowo jedną sztukę ?
  5. d.b Aktywny Użytkownik

Zawód:
    obibok
    DAW:
    Pro Tools
    12Ax7 nie muszą być parowane to są lampy przedwzmacniacza i inwertera, tylko lampy z końcówki mocy powinny być parowane.
  6. rodent Początkujący

Zawód:
    Grafik
    Jaką markę wybrać ? Wertuje internet od paru dni i nie mogę się zdecydować.

Przeczytałem że decydujące w brzmieniu są lampy preampa. Ja chcę wymienić wszystkie bo head grany przezemnie 2 lata a poprzedni wlasciciel tez gral 2 lata bez interowania w lampy. Ogólnie bardzo pogorszyło się brzmienie, bardzo dużo szumów (potencjomentry zużyte też robią swoje). Mogę wydać 500z. lub więcej aby przywrócić go do życia :) Gram na tym punk rocka.

Przeczytałem na forum www.magazyngitarzysta.pl, że polecane na preamp są lampy JJ ecc83s, chociaż zdanie ludzie mają podzielone. Jedni bardzo chwalą inni twierdzą że to najgorsze lampy. Na koncówkę mocy chciałem wybrać lampy EL34 Svetlane w wersji Winged C (podobno najlepsze produkowane EL34). Wiem że lampy można kupić dobierane w kwadry, czy powinienem takie wybrać ?

Mój head to Marshall JCM 900 MK3 2100. Ma on możliwość pracy w trybie 50/100W i jeśli się dobrze orientuję to prawdopodobnie na połowie mocy korzysta tylko z dwóch lamp EL34.

Znalazłem taką stronę i chciałbym tam u nich kupić te lampy na koncówkę mocy i jeszcze jakieś na przedwzmacniacz.
    http://www.sklep.lampyelektronowe.pl/index.php?31,el34-svetlana-(c)

Nie jestem tylko pewien które lampy wybrać na przedwzmacniacz. Doradzicie coś ? :banghead:
  7. artree Użytkownik

DAW:
    Pro Tools
    Ja miałem JCM900, ale model 4100 i na preampie siedziały pierwotnie jesli dobrze pamietam ECC83 i nie wymieniałem ich przez ponad 5 lat zupełnie, jak nie dłużej, a na koncówce wymieniłem na Electro Harmonix EL34, bo stara mi jedna padała i zaczęły się szumy i przerwania. Jest jedna ważna jeśli nie ważniejsza rzecz, to paczka. Ja mam do dziś JCM800 i jest to zupełnie inna paka niż 900ka, co oczywiście wpływa bardzo na brzmienie. 800ma ma więcej dołu i mniej góry, 900 odwrotnie. Każda z nich ma swoje zalety, ale jeśli chcesz trochę poprawić brzmienie wraz z wymianą lamp, to pomyśl o odpowiedniej paczce. Nie wiem jaką masz ?:)
  8. rodent Początkujący

Zawód:
    Grafik
    O zmianie paczki też myślałem ale nie byłem pewien czy będzie to konieczność. W tym momencie używam paczki KUSTOM która jest na 4 głośnikach Celestion G12N-65 (rozebrałem żeby sprawdzić). W paczce Marshall JCM900 1960 A siedzą głośniki G12T-75.

Szukałem czegoś w sieci o tych "moich" głośnikach i tylko na jednego posta trafiłem gdzie ktoś te głośniki G12N-65 zaliczył jako wadę przy opsie jakiejś tam konstrukcji.

Narazie tylko raz miałem okazję grać na moim headzie na paczce marshalla na koncercie i naprawdę świetnie to brzmiało. Wówczas myślałem sobie że to nie o paczkę może chodzić (zdawałem sobie sprawę że w KUSTOMIE mam Celestiony) tylko o akustykę pomieszczenia.
    A tutaj taką paczkę znalazłem. Warto ją brać ?
    http://allegro.pl/kolumna-marshall-jcm900-1960-a-4x12-igla-i1286414596.html
  9. artree Użytkownik

DAW:
    Pro Tools
  10. rodent Początkujący

Zawód:
    Grafik
    Zdecydowałem się jednak na dedykowaną pakę do niego. Różnica jest DUŻA. Nie mogłem się nadziwić. Nie mogę się doczekać testów nagrań.

Wracając do lamp, chciałbym zarzucić parę przydatnych linków.

http://forum.sevenstring.pl/wzmacniacze-i-kolumny/electron-tubes-grand-topic/

http://gitara.pl/lampy.html

http://www.tube-town.net/info/doc/tt-tubemap.pdf

http://thetubestore.com/accessories.html

A tutaj test popularnej lampy

http://www.highfidelity.pl/artykuly/0511/jj.html

Piszcie coś jak macie jakieś doświadczenia w używaniu różnych marek.
  11. artree Użytkownik

DAW:
    Pro Tools
    Czyli jaką kupiłeś ?
  12. rodent Początkujący

Zawód:
    Grafik
    Kupiłem JCM 900 Lead - 1960 A. Jak dla mnie jest dużo jaśniejsza od tego co do tej pory używałem, ma piękną klarowną górę a dół nie zamula tak jak w KUSTOMIE i mi to pasuje. Mogę powiedzieć że na nowo odkryłem brzmienie mojego head'a. Kręcę gałami jest naprawdę dobre mięcho. :). Od przesterów lekkich , crunchowych, po święty topór orków. Czytałem że Lead jest dla solowej gitary jak i również do ciężarnej muzy.

Share This Page

Użytkownicy znaleźli tę stronę szukając wyrażeń:

1. lampy marshall

,
  2. marshall lampa

,
  3. marshall jcm 900 lampy

,
  4. lampy do marshalla,
  5. lampy el34 kraków,
  6. Marshall JCM 900 opis,
  7. jcm 900 forum,