1. Przeglądasz zawartość archiwalną forum dzwiek.org z lat 2005-2011. Z początkiem 2012 forum w swojej formie do roku 2011 zostało zamknięte i jego treść pozostawiona tylko do odczytu. Jeśli chcesz brać udział w dyskusjach sprawdź stronę główną czy są na niej interesujące Cię działy.
  2. Niektóre funkcje forum wymagają rejestracji. Po założeniu własnego konta będziesz mógł korzystać z takich funkcji jak m.in. tworzenie własnych tematów i postów, edycja własnego profilu użytkownika wraz ze statusami, prywatne konwersacje pomiędzy innymi zarejestrowanymi użytkownikami forum.

Marshall JCM 900 combo - warto kupić ?

Dyskusja w dziale 'Kącik Gitarzysty - dyskusje o gitarach, efektach i' rozpoczęta przez Radomir, 17 Sierpień 2011.

1. Radomir Początkujący

Witam
    Potrzebuje wzmaczniacz głównie do nagrywania gitary w domu (przez mikrofon), ale taki żeby się nadawał również do zagrania małego koncertu. Cena max 2500 zł, czyli tyle ile kosztuje używany JCM...
    Moje wymagania to:
    - kanał czysty pełna lampa, bez przesterowań, brzmienie typu stratokaster z delikatnym flangerem, klarowne i czytelne w całym paśmie
    - kanał przesterowny to przester typu Heavy Matal z lat 80 i 90, soczyste i czytelne szczególnie w wysokim paśmie. W razie potrzeby kanał przesterowany mógłbym dopalić jakoś kostką.
    Czy w tej sytuacji warto wybrać używany JCM 900 ? Nagrywacie na tym jeszcze ?
    Proszę o wasze opinie
  2. przemak Przyjaciel dzwiek.org

A Marshall to w ogole ma czysty kanal?
  3. jarektoifl Stały Użytkownik

DAW:
    Pro Tools
    900-setka jest slaba,lepiej kupic JCM 2000,ale jesli moge ci cos doradzic,to znajdz dobre uzywane kombo Engl,wtedy bedziesz mial przepiekny czysty kanal a przesterowany jest troszke bardziej amerykanski niz Marshall ale rownie cieply.Wg mnie Engl robi genialne wzmacniacze a nie sa drogie.:)
  4. sqby Aktywny Użytkownik

DAW:
    Reaper
    Mi JCM 2000 tak średnio podchodził.
    Co do Engla zgadzam się w 100%, mam u siebie w studiu head Engl Blackmore. Jest świetny. Od czystych nawet takich szklankowych, przez leciutki crunch, aż po hi gain. Nówka kosztuje 4,5 tys zł ok.
  5. jarektoifl Stały Użytkownik

DAW:
    Pro Tools
    A uzywany pewnie z 2.5-3 tys wiec warto,naprawde.Co do JCM 2000,kwestia gustu oczywiscie,ale na pewno lepiej kupic TSL niz JCM 900.TSL brzmi blizej JCM 800 ktory jest genialnym Marshallem ale ciezko kupic dobra wersje.No i cena niczego sobie za uzywany sprzet jest pewnie odpowiednia:)
  6. Andy Aktywny Użytkownik

Engla, albo Mese w combo to na małe rzeczy naprawdę warto wziąć :) Ja Marshalla nie lubie, ale to jest właśnie kwestia lubienia i tyle, bo sprzęt jest porządny jak słychać w wielu rękach.
  7. konop_tnt Stały Użytkownik

DAW:
    Cubase
    Zerknij w innym kierunku: ashdown fallen angel 60 DSP. Jak masz trochę dopalaczy to z kanału clean wydussz sporo. Przesterowany jest mocno basowy, ale też da się coś z niego ukręcić. Na koncertach też daje radę bo ma sporo powera.
    Zerknij też na model jednogłośnikowy 40DSP, bo brzmi dużo fajniej, ale już na koncertach może być mało jak lubisz żeby scena drżała od Twojego wzmacniacza. Jak parę lat temu kupowałem to z tanich lampiaków ten był bardzo rozsądne.
  8. conr4d Użytkownik

Pozwolę sobie podłączyć się do tematu. Zastanawiam się nad zakupem jakiegoś wzmacniacza do kwoty albo około 4000, myślałem o Voxie AC30 lub dozbierania do Mesy Boogie 5:25 albo 5:50, bo zrobiła na mnie powalające wrażenie. Może znacie jakieś inne ciekawe wzmacniacze, nie tak popularne, a warte polecenia? Nie musi mieć dużej mocy, zawsze można dokupić SM57 i podłączyć pod kolumny. I nie potrzebuje nic do ostrego grania, od razu zastrzegam.
  9. przemak Przyjaciel dzwiek.org

Kolega prawie skonczyl na voxie. Prawie, bo ostatnio czesciej chyba bogner? ;)
  10. konop_tnt Stały Użytkownik

DAW:
    Cubase
    No i jeszcze peave classic - bardzo lubię ten wzmacniacz :)
  11. Andy Aktywny Użytkownik

do 4tys to mogę polecić Sidewinder - customowa sprawa, ale bardzo fajna :)
  12. conr4d Użytkownik

Dodam, że wolałbym combo (chyba wydaje mi się lepszym rozwiązaniem), ale sprawdzę to, dzięki wielkie. Obczajam jeszcze Peavey Classic 50 212
  13. jarektoifl Stały Użytkownik

DAW:
    Pro Tools
    Podobno mialo byc 2500 PLN,tak przynajmniej zrozumialem z pierwszego postu Radomira:)

Przypomnialem sobie jeszcze,ze kolega ma Egnatera,co prawda glowe z paczka ale z tych malutkich,gdyby ci sie spodobal brzmieniowo,a wg mnie jest rownie genialny co Engl,to szukaj uzywanego combo Rebel 30.Posluchaj na stronie demo.sa na samym dole strony w linku

http://www.EgnaterAmps.com/Products/Rebel/Rebel30AudioClips.html#Secondary
  14. Jakbyś chciał zakupić 800 2x12 50w combo ;) to czekam na info.

Pozdrawiam,
    Szymon.
  15. przemak Przyjaciel dzwiek.org

Nie Bogner tylko Egnater oczywiscie ;)
  16. Andy Aktywny Użytkownik

to było do conr4d :)
  17. Radomir Początkujący

Dzięki za wszystkie wypowiedzi. Z tego co widzę JCM lata swojej świetlności mają już daleko za sobą... przynajmniej w studiach. ;)
    W przedziale cenowym 2-4 tyś najwięcej ludzi polecło mi Engle lub Egnatery i tu również się pojawiły, wiec coś w tym pewno jest (zapewniam że sprawdzę osobiście). Na alegro znalazłem ENGL Thunder 50, E320 za 1800 zł, ktoś zna ten piec ? Mam kawał drogi do sprzedającego, więc chętnie poznam wasze opinie.
  18. artree Użytkownik

DAW:
    Pro Tools
    Egnater - szlachetny blues, rock, pop, jazz
    Marshall - blues, rock, jazz, pop, metal
    Engl - rock, metal, death metal
    Krank np model Jr ( lub większe oczywiscie ) - rock, metal, alternatywa

Miałem JCM900 Hi Gain head i był boski, tęsknie za nim jak nic. Kiedyś znowu będę miał taki, a agrałem rock-metal na nim. Piękna sprawa, nie ma typowego cleanu co jest zaletą. Egnater ma super paletę brzmień do gry jakby już bardziej wyszukanej, natomiast Engl jest świetnym sprzetem do szybkiej gry solowej, riffowej, ale i rytmicznych ciężkich rzeczy. Każdy z nich osobno ma swoje plusy i minusy :)
    Dodam że JCM nie jest w pełni lampową konstrukcją, w sygnale "grają" też tranzystory.
  19. przemak Przyjaciel dzwiek.org

Tak wlasnie gramy ;)
  20. artree Użytkownik

DAW:
    Pro Tools
    To świetnie. Może jakieś nagranie wrzucisz ?;)

Share This Page

Użytkownicy znaleźli tę stronę szukając wyrażeń:

1. marshall jcm 900 combo

,
  2. marshall jcm 900

,
  3. marshall jcm 900 sklep

,
  4. jcm 900 opinie,
  5. jcm 900,
  6. marshall jcm 900 opinie,
  7. marshall jcm900 combo,