1. Przeglądasz zawartość archiwalną forum dzwiek.org z lat 2005-2011. Z początkiem 2012 forum w swojej formie do roku 2011 zostało zamknięte i jego treść pozostawiona tylko do odczytu. Jeśli chcesz brać udział w dyskusjach sprawdź stronę główną czy są na niej interesujące Cię działy.
  2. Niektóre funkcje forum wymagają rejestracji. Po założeniu własnego konta będziesz mógł korzystać z takich funkcji jak m.in. tworzenie własnych tematów i postów, edycja własnego profilu użytkownika wraz ze statusami, prywatne konwersacje pomiędzy innymi zarejestrowanymi użytkownikami forum.

Miks Mam niezłą wtopę z miksem :)

Dyskusja w dziale 'Miks i mastering' rozpoczęta przez Marek Walaszek, 29 Czerwiec 2011.

1. Marek Walaszek Przyjaciel dzwiek.org

Zawód:
    "Pan Akustyk"....
    DAW:
    Logic, Pro Tools
    Miesiąc temu zmiksowałem kawałek rapowy dla Jive records i wysłałem mp3 do akceptu.
    Zaakceptowali a ja w międzyczasie skasowałem niechcący sesję razem z backupem (nawet nie pytajcie jak...).
    Teraz siedzę drugi dzień i próbuję odtworzyć swój własny miks i mi to zupełnie nie wychodzi, straciłem na przestrzenności i uderzeniu które miałem i nie pamiętam jak to zrobiłem. Nie mam żadnych backup-ów, nic.
    Mam tylko urywek w mp3, którego próbuję sklonować.
    Kilka rzeczy pamiętam, ale jest bardzo ciężko.

Zdarza wam się coś takiego?
  2. przemak Przyjaciel dzwiek.org

Czy zdarza sie skasowac wszystko? Niestety tak ;)
    Kiedys na maku zrobilem przypadkowo archiwum na dwie plyty w formacie PC i wszystko poszlo sie walic ;)
    Odtwarzanie swojego miksu tez mi sie zdarzalo, rzadko wychodzi tak samo - ja niby wszystko pamietam, co gdzie uzywalem, ale ustawienia i proporcje to juz gorzej. Na szczescie nie wychodzi gorzej, czesto lepiej albo po prostu inaczej. Tak czy inaczej... wlasnie archiwizuje wszystko na dysk w podstawce usb ;)
  3. sqby Aktywny Użytkownik

DAW:
    Reaper
    Mi też, przez moje niechlujstwo miałem w folderze jednej sesji dwie sesje - stwierdziłem, że ta sesja jest już niepotrzebna no i za kilka dni przekonałem się, że jednak była potrzebna...
    Zastanawiam się czy sobie nie podpiąć do sieci lokalnej w studiu dysku, który sobie będzie backupował przez lan dane codziennie.

p.s. W sumie, można by zrobić wątek ze swoimi największymi/najgłupszymi wpadkami (podobnie jak na g.s.) - myślę, że mógłby mieć dość dużą wartość edukacyjną :)

pozdrawiam serdecznie,
    jaca oraz Smiechu lubią to.
  4. Smiechu Stały Użytkownik

Zawód:
    Inżynier Konstruktor
    DAW:
    Sonar
    W koncu czlowiek uczy sie na bledach... nikt nie powiedzial ze musza to byc wlasne bledy...

Sent using Forum Runner
  5. dominik2001 Początkujący

Zawód:
    Muzykant/askustyk
    2 lata temu padł mi dysk z 30 pracami graficznymi, pewien "spec" twierdził, że odzyska dane, ale tylko jeszcze bardziej zepsuł to co zostało. Zrobienie wszystkiego od początku zajęło mi >300 godzin roboczych.
    Po tym wszystkim zainstalowaliśmy w sieci dysk sieciowy (QNap) i automatyczny codzienny backup.
    Koszt: ok 1000 zł.
    Straty z powodu padnięcia dysku: ok 15k zł
  6. Sempoo Stały Użytkownik

Zawód:
    zealirator wdzięku
    DAW:
    Adobe Audition, Reaper
    Ja niczego nigdy nie usuwam - a gdy kończy się miejsce na dyskach, to dopiero wtedy delete + backup [poza tym co jakiś czas backup rzeczy istotnych]. Marzy mi się macierz w RAID 6 :canabis:
  7. tymz Użytkownik

Ja wszystko zawsze na dvd nagrywam tak jak leci, bez żadnego kasowania. Potem się zastanawiam co kasować :p
    Ale mnie się też to raz zdarzyło :/
  8. sqby Aktywny Użytkownik

DAW:
    Reaper
    Ludzie dzielą się na 2 rodzaje: tych co backupują i tych co jeszcze nie backupują :D

Sempoo - ale czy RAID6 uchroni Cię od czynnika ludzkiego?
  9. Smiechu Stały Użytkownik

Zawód:
    Inżynier Konstruktor
    DAW:
    Sonar
    Mi jeszcze sie tak nie zdarzylo mimo ze przez ostatnie 3 lata sporo nagrywalem... glownie dzieki temu ze sam Sonar ma sprawnie dzialajacy system wersjonowania i autosave'u... nawet jak cos przez przypadek podmienilem lub usunalem to calkiem swierza rezerwa zawsze byla :)
    Backup robie zawsze co jakis czas najwazniejszych rzeczy na dysk zewnetrzny...

Sent using Forum Runner
  10. SONIC LOFT STUDIO Użytkownik

Zawód:
    realizator
    DAW:
    Sonar
    No to niezła wtopa. Mi nigdy się nie udało zmiksować tego samego dwa razy tak samo.Trzyma kciuki za lepszy miks niż poprzedni
  11. miuzikus Użytkownik

12. jarektoifl Stały Użytkownik

DAW:
    Pro Tools
    Wczoraj chyba cos wisialo w powietrzu,bo ja wypieprzylem w studio z dysku slady dogrywane pare godzin wczesniej do sesji nowej plyty Shakin Dudi ktora miksuje.Chcialem skopiowac z komputera na dysk zewnetrzny sesje ProTools a zrobilem odwrotnie i nacisnalem Replace.Niestety poleciala ta do ktorej nagrywalem na nowo wokal i kontrabas.Szlag by trafil:):):)Chyba zaczne korzystac z Time Machine.
  13. jaca Stały Użytkownik

i się nie pochwaliłeś? ;)
    moj szfagier odzyskuje od lat- czasem sie udaje twierdzi ;).... pierwsze co mówi jak wchodzi: a backup zrobiłeś? napewno? ;)

Marku, nie ośmielę się udzielać Ci rad...po naszej rozmowie telefonicznej ;)... ale może nowy będzie lepszy... jak sie posiedzi ;)
  14. Marek Walaszek Przyjaciel dzwiek.org

Zawód:
    "Pan Akustyk"....
    DAW:
    Logic, Pro Tools
    Zrobiłem go i oddałem. Czekam niecierpiliwie czy się zorientują. Są dość podobne aczkolwiek bardziej podoba mi się ten drugi chyba. Pierwszy ma lepiej zdefiniowaną stopę ale jest jakoś chyba za ciemny jak na Hip Pop dzisiejszych czasów. Zobaczymy. Teoretycznie "Łatwy" miks ale też wymagania wysokie.
  15. jaca Stały Użytkownik

Marku, jeśli to możliwe to wrzuć po fragmencie, bo tak to ... sam rozumiesz;)
  16. Smiechu Stały Użytkownik

Zawód:
    Inżynier Konstruktor
    DAW:
    Sonar
    "Jak tańczyć o malarstwie"
  17. Marek Walaszek Przyjaciel dzwiek.org

Zawód:
    "Pan Akustyk"....
    DAW:
    Logic, Pro Tools
    Wiem i z przyjemnością bym to zrobił gdybym mógł. Większość z nas się z tym boryka bo ogom naszej pracy jest "Ściśle Tajny" :p
    Właśnie dostałem akcept więc koniec zawału. Nawet nie zauważyli. Jak kawałek wyjdzie to oczywiście się podzielę.
    Dlatego też założyłem temat wspólny miks.
  18. jacek.mixer Administrator

Zawód:
    mikser
    DAW:
    Pro Tools
    W zaciszu własnego studia łatwo jest popaść w delikatną nonszalancję obchodzenia się z danymi. Bardzo ważną rzeczą jakiej każdy mimowolnie nauczy się w SAE jest ostrożne obchodzenie się z danymi, dokładny labeling wszystkich plików i folderów. Nawyki, których tam nabyłem bardzo ułatwiają mi dzisiaj życie. Dużo też nauczyłem się w Mayfair Studios, gdzie każda sesja codziennie była archiwizowana na jednym z dziesiątek dysków twardych Avastor przechowywanych w zamykanym na szyfr pomieszczeniu, a nazwy plików wraz z datami i adnotacjami były logowane w komputerze z bazą danych File Maker.

Sent from my iPhone using Forum Runner
  19. dominik2001 Początkujący

Zawód:
    Muzykant/askustyk
    Z doświadczenia z backup'ami mogę tylko dodać, że jeśli planujemy jakiś system do backup'u, to żeby był skuteczny, to po pierwsze musi być "niewidoczny", a najlepiej "niewyłączalny"

Backup na DVD - to marzenie ściętej głowy - trzeba wejść do katalogu, popakować/podzielić, ruszyć dupsko po płyty, czasem do sklepu. To nie działa jeśli mamy to robić codziennie!, ale może być uzupełnieniem backup'u z serwera powiedzmy raz na miesiąc.

Codzienne zgrywki warto robić za pomocą jakiegoś programu(np: Cobian Backup na PC), który będzie pamiętał, że powiedzmy o godzinie 18ej ma porównać dane między kompem roboczym, a serwerem i zrobić kopię
    Backupy mogą być całościowe, albo inteligentne, czyli różnicowe (polecam), czyli sprawdza co się zmieniło i zapisuje tylko to co się zmieniło.
    jaca lubi to.
  20. Marek Walaszek Przyjaciel dzwiek.org

Zawód:
    "Pan Akustyk"....
    DAW:
    Logic, Pro Tools
    Ja na stałem mam podłączony time machine ale dyks mi się wtedy skończył:)

Share This Page