1. Przeglądasz zawartość archiwalną forum dzwiek.org z lat 2005-2011. Z początkiem 2012 forum w swojej formie do roku 2011 zostało zamknięte i jego treść pozostawiona tylko do odczytu. Jeśli chcesz brać udział w dyskusjach sprawdź stronę główną czy są na niej interesujące Cię działy.
  2. Niektóre funkcje forum wymagają rejestracji. Po założeniu własnego konta będziesz mógł korzystać z takich funkcji jak m.in. tworzenie własnych tematów i postów, edycja własnego profilu użytkownika wraz ze statusami, prywatne konwersacje pomiędzy innymi zarejestrowanymi użytkownikami forum.

Macbook pro czy PC - laptop - mądrze wydać 8 tys zł.

Dyskusja w dziale 'Komputery, Interfejsy, Oprogramowanie - Mac & PC' rozpoczęta przez Mix, 11 Sierpień 2011.

1. JoachimK moderator globalny

Nawala w najzwyklejszych sytuacjach "domowych", nie studyjnych.
    Gdy jednak zacząłem szukac w w sieci podobnych problemów, okazało się że jedyny nie jestem, może nie z identycznymi problemami (podkreślam liczbę mnogą!), ale z podobnymi objawami.
  2. markmix Aktywny Użytkownik

Zawód:
    Muzykant
    DAW:
    Ableton Live, Logic, Pro Tools
    Dla szczesliwych PC-towcow: PC jest the best !!!
    Dla szczesliwych MAC-owcow: MAC jest the best !!!

PEACE ludzie.....:beer:
  3. Mix Użytkownik

Zawód:
    Wokalista, muzyk
    Hej Dominic, albo ty dzieckiem jesteś albo tak bardzo zadufanym kolesiem ?

Przeczytaj uważnie to co napisałem.

Pierwsze: temat dotyczy laptopa Pc - Macbooka Pro ( jedynie błąd literowy/nazewnictwo w specyfikacji się nie zgadza, ale ten kto temat śledzi od początku, wie o czym piszę)
    Drugie: piszesz, cytuję "nie ma czegos takiego jak podstawowa i nie podstawowa wersja osx (czyli o macu g.... wiesz)" a ja odpowiadam tym http://myapple.pl/content/1653-ceny-i-wersje-systemu-os-x-lion-znane.html
    Trzecie: piszesz cytuję ..."cena logic... nie wiem skad brales ceny ale mozna taniej to kupic." - wiem, że można, cena bodaj jednego ze sklepów internetowych - mniej więcej, podobnie jak gdzie indziej ... to jedynie podałem dla porównania.
    Czwarte: cytuje Ciebie "monitor, widac po raz kolejny, ze g.... wiesz o macach. nie trzeba acd. - chyba chodziło ci o LCD" - nie wiem czy trzeba czy nie, natomiast podałem cenę monitora LCD dedykowanego do pracy z Mac kiem - wystarczy wpisać w google ceny monitorów mac - są baaaaaaaardzo drogie, czy aż tak lepsze ? Dane do porównania nie do kłótni ...
    Piąte: piszesz cytuję "p.s. czy kiedys na swiecie powstanie czas, ze ludzie przestana sie wypowiadac o tematach, o ktorych nic nie wiedza ?(czyt porownywanie maca i pc tylko na podstawie megahercow procesora)"
    A ja odpowiadam - po kiego h... jest forum ? Czy jedynie dla "znawców tematu".

Reasumuję: gdybym kolego, znał się na Macach , osx ach, Lodźikach i innych i ... to bym nie pytał . Poszedłbym do sklepu i kupił to co świadomie wybieram.
    Tyle ode mnie do Ciebie.

A na marginesie:
    Jakby człowiek nie patrzył to w powyższym zestawieniu macbook a pro i laptopa pc ten drugi wygrywa - moc i procesor ten sam, kości ram te same, hd ten sam (choć jak widać w pececie jest szybszy), nie wiem jak z płytą główną, ale tej klasy producent i tej klasy laptop prawdopodobnie nie ma wbudowanej byle jakiej płyty głównej. Informacji o takiej nie ma również Apple - więc nie ma co zgadywać.
    Oglądając tego własnie peceta, jego osiągi, benchmarki nie sposób nie wziąść tego pod uwagę.
    Cena zakupu jednego i drugiego właściwie mowi sama za siebie.
    Natomiast wszystkie wypowiedzi dotyczące maca również JA osobiście brałem pod uwagę. Brałem też pod uwagę moje dotychczasowe praktyki z pecetami, z którymi NIE MIAŁEM< NIE MAM żadnych problemów (pracuje z dźwiękiem po kilka godzin dziennie).
    Dlatego też mnie osobiście nie biorą fascynacje użytkowników maca piszących o jego stabilności i prędkości - bo uważam, że Windows 7 i moje aplikacje, których używam są bardzo stabilne (poza jedną Sonarem x1, którego zamieniłem na Cubase;a 5). Nie wierzę również w to, że przy tych samych parametrach procesora, ramu, lepszego HD, marki producenta tenże laptop byłby w CZYMKOLWIEK gorszy niż mac za prawie 1000 dolarów droższy i o tych a nawet trochę gorszych parametrach - po prostu nie chce mi się w to wierzyć,
    może w końcu pojawi się gdzieś, kiedyś profesjonalne porównanie obu komputerów o podobnych parametrach ... ciekawe co by z tego wyszło :)

Dalej, biorąc pod uwagę dostępność innego niż tylko muzyczne oprogramowania i po polsku to windows 7 bije na głowę osx,a. Tak, wiem, że można go zainstalować na macu, ale po co ?
    Ja osobiście lubię sobie pograć w wolnej chwili, nie widziałem gier na osxa po polsku choć z pewnością one są to jednak dostępność takich na windows jest zdecydowanie większa.

Zatem wybór mój jest taki jaki jest zaś powyższe porównanie jedynie słuzy celom poglądowym.

W odpowiedzi na pytanie, dlaczego nie kupię sobie stacjonarnego mac a odpowiada, chcę pracować w terenie, być mobilny.
    W razie czego podłączam laptopa pod monitor i właściwie mam to samo.
    Jeśli do tej pory służył mi do tego celu Vaio z Core 2 duo i 3 GB ramu to Asus z i7 i 8GB ramu będzie służył jeszcze lepiej.
    A jeśli , nie daj Boziu - nie, to napiszę i wtedy wymienię go na maca.

Pozdrawiam serdecznie.
  4. dominik.wieczorek Przyjaciel dzwiek.org

Zawód:
    Realizator Dżwięku
    na wersji server nie dzialaja niektore softy daw, wiec jej w ogole nie biore pod uwage. to raz. dwa ze mnogosc wersji windows kontra raptem jedna + serwer wersja osx nadal powoduje to ze uwazam, ze jest jedna wersja :)

kupujcie pc :) namawiam !! - nie chce mi sie juz tlumaczyc pc userowi czemu na macu jest fajniej :)
  5. Księciunio II Aktywny Użytkownik

DAW:
    Pro Tools
    Ehh Dominik ... Gdybym myślał twoimi kategoriami, to dzisiaj siedziałbym pewnie na jakimś MacBook PRO, z jakimś Mbox 2 Micro jako system Audio, i lepiłbym w Pro Tools LE jakiegoś jednego ślada do drugiego. Posiadłbym według twoich zapewnień OSX-owy szczyt szczęścia, jak na polskie warunki :)
  6. dominik.wieczorek Przyjaciel dzwiek.org

Zawód:
    Realizator Dżwięku
    JA mysle SWOIMI kategoriami, i uzywam to co jest wygodne i maksymalnie bezobslugowe. Taki jest mac os x i taki jest np ios. Protools tez, bo tylko w nim dalem rade przeprowadzic sesje nagraniowa bez rozkminiania co do czego jest i jak dziala. A i/o niech sobie ktos kupuje jaki chce. Na prawde wole poswiecac czas na inne rzeczy niz przygotowywanie windos do pracy. Kurde, nie zrozumiecie tego poki nie zobaczycie jak to jest, przez dluzszy czas a nie przez ramie u kolegi... dla mnie EOT
    jarektoifl lubi to.
  7. Mix Użytkownik

Zawód:
    Wokalista, muzyk
    Dominik,
    Naprawdę nie musisz się ze mną "użerać", przecież ja wcale nie mówię, że mac jest do bani a pecet lepszy, czy też na odwrót.

Natomiast realnie wygląda to tak jak na w/w zestawieniu obu komputerów.
    Patrząc na
    cena/możliwości wygrany jest tu tylko jeden - pc.

Atutem na korzyść maca jaki ciągle słyszę to: stabilność systemu, mała awaryjność, moc obliczeniowa czy też szybkość pracy. Czy Pecet pod tym względem jest gorszy ? Z moich doświadczeń wynika , że nie.
    Lub Mac O TYLE LEPSZY by wydać na niego więcej ...

Dalej, biorąc pod uwagę inne komentarze userów dotyczących podzespołów z jakich zbudowany jest mac, zgadzam się, że jest to pecet w obudowie apple.
    I ZGADZAM się z tym, że płacimy tu za jabłuszko na obudowie. Podobnie jak za wszystkie inne produkty z literką i na początku.

Gdyby - gdybym miał zapłacić tyle samo za maca co za peceta (o w/w konfiguracji) z pewnością mocno bym się zastanowił czy nie sprawdzić maca ... po prostu.
    Ale w sytuacji gdzie muszę za niego dopłacić prawie 3 tys zł to po prostu nie ma mowy ... i sensu.
  8. pi_ Aktywny Użytkownik

wiec w jakim celu zalozyles ten watek?

obie strony maja swoje zdanie i podawanie jakichkolwiek argumentow niewiele zmienia,
    jedyne co w twoim przypadku mozna doradzic to codzienna kilku tygodniowa/miesieczna praca z konfiguracja- mac/osx/wybrany daw/wybrany io/
    po tym czasie mozna podjac podyktowana doswiadczeniem i wlasnymi preferencjami decyzje - na co wydac madrze 8k,
  9. Mix Użytkownik

Zawód:
    Wokalista, muzyk
    Jeśli nie doczytałeś PO CO? to nic nie poradzę.
  10. pi_ Aktywny Użytkownik

liczylem na powazna odpowiedz,

zastanawiam sie co powoduje, ze zastanawiales sie nad kupnem kompa gdzie ;
    sa gorsze podzespoly,
    moze byc klopot z uzywaniem ulubionych aplikacji,
    postrzelac sie nie da tak latwo,
    trzeba dokupic duzo rzeczy,softu,
    i jeszcze na ten dyskusyjny komp trzeba wydac 3000 wiecej niz na pc,

a w plusach tylko osx,

to sie kupy nie trzyma a jednak sie zastanawiales
  11. markmix Aktywny Użytkownik

Zawód:
    Muzykant
    DAW:
    Ableton Live, Logic, Pro Tools
    Super napisane :adore::beer::bootyshake::ciao: !!!!!!
    Zuch pi_ !!!
  12. Mix Użytkownik

Zawód:
    Wokalista, muzyk
    Proponuję zamknąć wątek - ja wybrałem komputer dla siebie.
    I podałem KON KRET NĄ odpowiedź - dlaczego.

A temat na pewno przyda się tym, którzy się jeszcze zastanawiają nad kupnem laptopa do swojego studia.
    Polecam również pośledzić podobne tematy w Google.

Pozdrawiam.

TEMAT DO ZAMKNIĘCIA.
    :)
  13. Artur(m) Aktywny Użytkownik

Po przeczytaniu Twojego wpisu, taka myśl mnie naszła - jJesteś bardzo niezadowolony z posiadania Mac-a, a samoutwierdzanie się w "dobrym zakupie" jest obroną przed samym sobą i przed opinią publiczną - inaczej nie mogą sobie wyobrazić skąd taka agresja w stosunku do osoby która Ciebie nie atakowała???
    Ten argument też trochę dziecinny (jak przeczytasz jeszcze raz to zrozumiesz) Ja bym kontrargumentował, ze na kilka tysięcy osób które znam, żadna nie ma kłopotów z PC tem, a innych znajomych parę tysięcy ma kłopoty z Mac-ami.
    Nie mam żadnego stanowiska co do platformy hardwerowej (nawet z ciekawością przyglądałem się Mac-om), ale raczej z takiego powodu, że wszyscy profi działają na Mac-ach. Myślałem, z tego właśnie powodu, o zakupie takiego profi sprzętu.
    Moja konkluzja; ci co zarabiają na "dźwięku" powinni kupić Mac-a, ci co nie zarabiają powinni kupić PC. Działam od początku na PC i tylko raz mi zaczął fikać, po wywaleniu "korków"
  14. dominik.wieczorek Przyjaciel dzwiek.org

Zawód:
    Realizator Dżwięku
    Od kiedy ma maci jestem najszczesliwsza osoba pod sloncem, wiec masz powany problem z interpretacja. A nazywanie mnie fanbojem uwazam za lekki atak.
  15. szkudlik Przyjaciel dzwiek.org

Osobiście muszę kiedyś popracować na Mac żeby zobaczyć:) tak dla ciekawości

póki co rozważałem Mac ale odrzuciło mnie jedno - upgrade systemu = wymiana większości oprogramowania. I wbrew pozorom nie jest to tylko problem geeków którzy muszą mieć cały soft w najnowszych numerkach, lecz śmiertelnie poważna sprawa w przypadku gdy jeden niezbędny soft nie ma wersji na stary system a drugi równie niezbędny nie ma na nowy... a producent oprogramowania nie ma zamiaru wypuścić nowej wersji bo np. zbankrutował. Albo zwyczajnie nie stać mnie na upgrade.

Pod Windows jest to nie do pomyślenia, poza wersją Vista która właśnie przez to przyniosła tyle mln dolarów strat M$oftowi

Przykład - do dzisiaj używam kilku (niemuzycznych) aplikacji działających pod DOSem, powstałych 15 lat temu. I jakoś nie wyobrażam sobie życia bez nich póki co.

Ale jak będzie okazja to zobacze Mac. Może sie przekonam...
  16. masterofphysicalchemistry Aktywny Użytkownik

No prosze jak to malo do szczescia ludziom potrzeba - wystarczy 6mld bialych komputerkow i swiat znow bedzie piekny i szczesliwy, a wszelkie zlo uleci stad i juz nigdy nie bedzie zle ;)
  17. Marc The Drummer Aktywny Użytkownik

Zawód:
    Logistyk - SAP operator
    Ja rowniez ale uwazam ze z ta dyskusja [i to za kazdym razem jak jest temat mac vs pc] donikad prowadzi.
  18. Sempoo Stały Użytkownik

Zawód:
    zealirator wdzięku
    DAW:
    Adobe Audition, Reaper
    Złóżmy wszyscy broń - to tylko sprzęt i nie od niego zależy jakość naszych prac.
  19. Mix Użytkownik

Zawód:
    Wokalista, muzyk
    Dlatego tez poprosiłem o zamknięcie wątku. Dalsza dyskusja na ten temat będzie jedynie powieleniem podobnych tematów na tym forum.
    Na koniec dodam ... wczoraj wróciłem od kolegi kamerzysty, który pracuje na stacjonarnym komputerze Apple (jest pracownikiem Polsatu - kręci newsy + wszelkiej maści okazjonalki). Jego mac jest nowej generacji - takiego potrzebuje, wydajność i stabilność jak to określił, edycja video to skomplikowany proces. Pokazałem mu, że edycja i produkcja audio to również skomplikowany i proceso-pamięciożerny proces.
    Zainstalowaliśmy Cubas'a oraz kilka wtyk. W końcu mogłem porównać "ręką i okiem" "sławne maki".
    Konkluzja - żadnej różnicy w brzmieniu, żadnej róznicy wydajnościowej pomiędzy moim nowym laptopem, więcej - zmierzyłem czas exportu "gołych 12 śladów audio " i mój nowy laptop okazał się szybszy na co mój kolega otarł ręką czoło i postawił mi browara :), miły i ładny system operacyjny, ładniejszy "obraz" ale on ma na tym punkcie bzika, płacąc za monitor jakieś bajońskie sumy.Minus, że trzeba uczyć się nowych skrótów klawiaturowych, poznać system operacyjny "od deski". Jednym słowem ... utwierdziłem się jedynie, że aby pracować z muzyką wygodnie, przyjemnie i stabilnie nie potrzebuję komputera Apple - choć, przyznam Wam rację, ładne są i ten system operacyjny równiez (choć pewnie po kliku latach to samo bym powiedział o nowym windowsie). Tylko te ceny ... zbijają z nóg.

No nic, pozdrawiam panów i panie.

a na koniec ... film można odczytać dwuznacznie ... (filmik z roku 2008)

Share This Page

Użytkownicy znaleźli tę stronę szukając wyrażeń:

1. dla kogo macbook

,
  2. macbook pro dla kogo

,
  3. dla kogo mac

,
  4. dla kogo mac czy pc,
  5. osx dla kogo