1. Przeglądasz zawartość archiwalną forum dzwiek.org z lat 2005-2011. Z początkiem 2012 forum w swojej formie do roku 2011 zostało zamknięte i jego treść pozostawiona tylko do odczytu. Jeśli chcesz brać udział w dyskusjach sprawdź stronę główną czy są na niej interesujące Cię działy.
  2. Niektóre funkcje forum wymagają rejestracji. Po założeniu własnego konta będziesz mógł korzystać z takich funkcji jak m.in. tworzenie własnych tematów i postów, edycja własnego profilu użytkownika wraz ze statusami, prywatne konwersacje pomiędzy innymi zarejestrowanymi użytkownikami forum.

Macbook pro czy PC - laptop - mądrze wydać 8 tys zł.

Dyskusja w dziale 'Komputery, Interfejsy, Oprogramowanie - Mac & PC' rozpoczęta przez Mix, 11 Sierpień 2011.

1. Mix Użytkownik

Zawód:
    Wokalista, muzyk
    Mam do wydania 8 tys., zł. Możliwość zakupu laptopa macboo pro firmy apple prosto z usa.
    Ale ... zastanawia mnie to czemu za konfigurację typu intel i7, 4 gb ramu, 750 gb HD, 1 GB grafiki
    apple każe zapłacić min., 2 tys dolców a np., Sony Vaio 1200 ?
    Czy faktycznie Apple jest AŻ TAK lepszy od tego Vaio ?

Czy korzystne jest przesiadanie się z Cubas'a na pc na Logic Audio na macu ? Czy tenże Logic jest "lepszy" od Cubasa ... nie chodzi mi o upgrade Cubasea na OSX a o program Logic audio, który jest tak wychwalany przez użytkowników maców.

Dalej ... kupując maca muszę kupić nowy interfejs audio bo ten który mam (Emu 0404 usb) nie ma sterów pod OSX,
    zatem czeka mnie następny zakup.
    Dalej ... dowiedziałem się, iż uaktualnienie systemu OSX do wersji polskiej jest płatne, zatem następny wydatek.
    Gdybym chciał pograć sobie w wolnej chwili w "strzelankę" typu Call of duty muszę mieć zainstalowany windows na macu, co stawarza różne problemy ...

Więc mając na uwadze powyższe, czy nie lepsze byłoby wydanie 1200 dolarów na wypasionego Vaio firmy Sony a za resztę zakupienie np., interfejsu RME ... czy innego ...

jeśli macie swoje przemyslenia, sugestie, bardzo proszę o komentarze i pomoc.
    Chcę wydać rozsądnie swoją kasę.
  2. Marc The Drummer Aktywny Użytkownik

Zawód:
    Logistyk - SAP operator
    Byl temat o tym. nie ma sensu zakladac nowego watku o tym. Przeczytaj juz istniejacy :) A najlepiej sam przeterstuj i lapka i macbooka w sklepie.

A sys nowy do mac'a kosztuje 200 zł. A ile kosztuje oryginalna "7" do lapka?
  3. dominik.wieczorek Przyjaciel dzwiek.org

Zawód:
    Realizator Dżwięku
    wiec tak. z interfejsem tak, musisz kupic nowy. nie trzeba placic za instalowanie systemu po polsku. jest to zupelnie za darmo w ustawieniach. 2000 dolarow wydajesz raz i masz kompter na kilka lat. Swietnie spasowany wykonany, lekki z dedykowanym do niego na prawde stabilnym i pozadnym systemem. Cubase to niezrozumialy dla mnie zupelenie nie intuicyjny daw. Logic Pro jest duuuuzo prostrzy i przyjemniejszy plus masz 50 gb sampli loopow itd do ktorych masz pelne prawo. I sa to calkiem dobrej jakosci tematy :). Idz w maca, nie zawiedziesz sie.
    markmix oraz Mix lubią to.
  4. Mix Użytkownik

Zawód:
    Wokalista, muzyk
    kolego temat był ale ... nie na temat jaki JA zadałem.
    Ale dzięki za odpo.
  5. Mix Użytkownik

Zawód:
    Wokalista, muzyk
    No i proszę, konkretna odpowiedź ... dzięki. Czekam na więcej :)
  6. Mix Użytkownik

Zawód:
    Wokalista, muzyk
    Gdzie bo w Olsztynie nie ma ... Apple jest tylko z nazwy ...
  7. Marc The Drummer Aktywny Użytkownik

Zawód:
    Logistyk - SAP operator
  8. paul Użytkownik

Jak sprawnie pracujesz w Cubase i program zaspokaja Twoje potrzeby - to porownywalny laptop o podobnej mocy co MacBookPro kupisz o wiele taniej z Win7, a za pozostale pieniadze mozesz kupic cos dodatkowego, np. monitory. Chyba ze chcesz sprobowac czegos innego za wieksza cene, ale niekoniecznie lepszego. Logic to dobry program, ale wiele osob ma trudnosci z przesiadka na niego z innego DAW.
  9. klarnetwielki Początkujący

DAW:
    Logic
    najprościej i najtaniej kupić macbook pro w usa, lub w ramstaine w bazie amerykanskiej w germani ale potrzebna przepustka i ktoś znajomy.
    pozdr z macbook pro 17' - matowa matryca + dysk ssd
  10. Mix Użytkownik

Zawód:
    Wokalista, muzyk
  11. Mix Użytkownik

Zawód:
    Wokalista, muzyk
    Panowie z licznych postów wynika tylko tyle, pracujesz na macu - mowisz, że jest super
    pracujesz na pc - mówisz, że ten jest lepszy albo przynajmniej nie widzisz róznicy ...
    bądź co bądź "każdy swoje chwali"

Jednak pewnie jest tak, że ten kto ma tego maca zna również pc zatem ma większe możliwości wyjaśnienia dlaczego ten mac jest droższy, lepszy itp ?

Zawodowiec z prawdziwego zdarzenia któremu nie w głowie zaprzęgać maca do prac domowych (liczydła, biuro) czy gier wykorzystuje go prawie JEDYNIE do produkcji muzyki ...
    W przypadku pecetów łatwy dostęp do programów na windows kusi i wcześniej czy później coś tam wgramy w naszego peceta, co niekoniecznie spodoba się systemowi a co z drugiej strony jest dla użytkowników windowsa bardzo fajne - dostep do programów, gier itp.

Gdy patrzyłem na gry na OSX to strasznie mało ich na rynku tym bardziej po polsku (chyba,że źle patrzyłem) ale wątek nie o tym.

Koledzy nie jestem już laikiem w branży, zajmuje się muzyką od wielu lat, pracuję z powodzeniem na róznych programach muzycznych i mam to co każdy home recordingowiec posiadać powinien - monitory (krk rp8), słuchawki AKG 721 mkII, legalnego Cubusia i Sonara wraz z abletonem, mikrofon pojem., itp itp. Mam swoją wiedzę na temat kompozycji, aranżacji, "produkcji" (by szumnie tego nie nazwać). Ale mam również świadomość tego, że profesjonalistą w tej dziedzinie nie jestem i z pokorą przyjmuje wszelkie instrukcje od innych, którzy znają się na swoim fachu.
    I to nie tak, że trzeba mnie uświadamiać jaki jest pecet ... bo mam ich 2 + laptopa w domu :) A pracuje "z nimi" już od 1998 r.
    Faktem jest, że kiedyś człowiek był bardziej informatykiem niż muzykiem, ciągle coś nie działało w pc, zawieszało się.
    Ale od momentu windowsa XP NIE MAM problemów z komputerami - swoim komputerem ) o tak powiem, bo komputery używane przez dzieci ... no to chyba każdy ojciec wie o co chodzi...

- Zatem, czy opłacalnym jest kupowanie maca w cenie 2000 dolców (lub więcej) miast np., laptopa pc o TAKICH SAMYCH PARAMETRACH (markowego laptopa typu Sony Vaio) i właściwie takich samych (prawie) podzespołach (procesor, ram, grafika) ?
    - Czy faktycznie opłacalnym jest zakup nowego DAWa tj Logic Pro 9 miast używania tego co mam (Cubase 5, Sonar x1 ) ?
    - Czy faktycznie Logic jest TAK świetny i muzyka "na nim lepiej brzmi" jak napisał jeden z forumowiczów (czytałem w którymś poście) ? A poważniej, czy faktycznie to lepszy DAW od w/w ?

Zakup maca w moim przypadku to dodatkowe koszta:
    Nowy interfejs audio
    spolszczenie osx 'a lub upgrade
    zakup oprogramowania (Logic czy też - jeszcze nie wiem - jakiś upgrade Cubase'a na osx w ramach licnencji jaką posiadam) ? - choć nie ukrywam kusi mnie cholernie ten Logic
    zakup nowych programów (biuro, antywirus o ile trzeba bo nie wiem)
    no i
    NAUKA nowego syst., operacyjnego i nowego oprogramowania.

Czy to jest warte tej róznicy w cenie jaka jest pomiędzy pc a mackiem ?

Reasumując, wychodzę z założenia, że jeśli coś kosztuje mniej i jest TAK SAMO funkcjonalne to po co przepłacać - tylko dla marki ? - gdyby tak było wszyscy jeździli by mercami i bmw ... albo audi ...

Czekam na dalsze komenty z Waszej strony i konstruktywne opinie.
  12. dominik.wieczorek Przyjaciel dzwiek.org

Zawód:
    Realizator Dżwięku
    Tak, jest oplacalne :). UWIERZ na slowo, ze maci sa duzo bardziej wydajne niz mocniejsze pc. to raz. dwa spiraconego softu, bo ten temat skrycie poruszyles, jest od pewnego czasu duzo wiecej na maca nic na pc, chocby pt9. 3 maci starzeja sie duuuuzzooo wolniej niz pc. Moim zdaniem jest oplacalne. i od kilku ladnych lat codziennie rano budze sie z mysla, ze dobrze, ze zaryzykowalem i kupilem pierwszego maca :).

A porownywanie logic do cubase/cokolwiek innego na pc jest bzdurne bo logic nie dosc ze jest na tyle tani, ze po sprzedaniu cubase zostanie na cos jeszcze to ma ogromna baze sampli i loopow. tego nie ma zaden daw na pc.
  13. Mix Użytkownik

Zawód:
    Wokalista, muzyk
    A komu ja sprzedam Cubase'a ?
    Logic kosztuje coś ok 350 dolarów (chyba)

A wiemy już jedno - stawiasz na maca -
    mocniejszy, wydajnieszy pomimo takich samych parametrów jak pc
    Logic - otrzymujemy w pakiecie 50GB sampli, loopów itp czego nie ma żaden DAW ale czy prócz tych sampli to faktycznie LEPSZY DAW - hmm., np., pluginy są "lepsze" od tych cubasowych ? Czy jest to bardziej intuicyjny DAW, bo Cubase wcale do takich nie należy ... owszem jest bardzo stabilny, moim zdaniem wersja 5 to najbardziej stabilna obecnie wersja cubusia to jednak obsługa pozostawia wiele do życzenia. W tym sensie o niebo lepszy jest Sonar choć, wersja x1 to najmniej udana wersja jaką znam).
  14. Mix Użytkownik

Zawód:
    Wokalista, muzyk
    no i to, że prócz tych 2000 dolarsów na maca muszę dodać 350 na Logica, co mi się nie bardzo uśmiecha w chwili obecnej ... (bo przecież od razu musze kupić nowy interfejs i pewno wybrałbym coś ze stajni Avida lub Apogee. A to są koszta nie małe. I tym bardziej, że takie interfejsy możemy podpiąć pod pc ... :) prawda.
  15. dominik.wieczorek Przyjaciel dzwiek.org

Zawód:
    Realizator Dżwięku
    to kur.. po co pytasz skoro i tak kupisz vaio ? ? Tak logic jest duzo wygodniejszy i prostrzy niz cubase. nie uzywam go, bo uzywam protools, ale jakbym musial wybierac miedzy logic a cubase, wybor jest banalny.

Na prawde bez sensowny temat.
    markmix lubi to.
  16. JoachimK moderator globalny

Z płyty instalacyjnej Cubase od wersji SX3 wzwyż możesz instalować zarówno na pececie jak i na maku, kwestia przełożenia klucza Syncrosoft by ruszyło. Używam tych wszystkich Cubase i na pececie i na maku (tyle że niewspółmiernie więcej pracuję na pececie, niż maku), wszystko działa bez kłopotów, jeśli chodzi o sam w sobie DAW.
    markmix lubi to.
  17. markmix Aktywny Użytkownik

Zawód:
    Muzykant
    DAW:
    Ableton Live, Logic, Pro Tools
    Kolega widze, tak po naszemu, probuje podleczyc syfa pudrem :D !!!
    Kolega wie, czego pragnie (Vaio + Cubase) , wiec wio - i oszczedz sobie i innym czasu , na te dretwe gadki....
    Zamiast tego marudzenia w tym czasie skomponuj /zrealizuj/zaspiewaj/zagraj cos ciekawego (niepotrzebne skreslic) :bootyshake:....
  18. masterofphysicalchemistry Aktywny Użytkownik

no z tym to juz nie przesadzajmy.
  19. paul Użytkownik

Ja uzywam Maca i PC. Nie ma specjalnych roznic. Dziala podobnie, a PC jest polowe tanszy.
  20. szatanica Początkujący

Zawód:
    Sound geek
    Technologia to taki pies, który jak go nie wychowasz to Ci odgryzie głowę...chodzi mi o to, że aby móc dobrze wybrać sprzęt trzeba najpierw zdefiniować swoje potrzeby - jeżeli ktoś ma dylemat w stylu 'Vaio+Cubase' vs 'MacBook Pro + Logic', to moim skromnym zdaniem nie do końca wie, czego chce...Sama właśnie zakupiłam sobie MacBooka Pro i Pro Toolsa i szczerze mówiąc - pomijając kwestie optymalności, szybkości itp. - MacBook pro to taka estetyczna wersja Mercedesa S-klasy...jak odpalam mojego starego Siemens'owego lapa, mam wrażenie, jakby mnie ktoś wrzucił na siłę do Poloneza :) Estetyka, kultura pracy, całkowicie inne wrażenie...i tak, zaraz ktos się przyczepi, że to nie o to chodzi, że chodzi o to, żeby dobrze działał i się sprawdzał itp. No jasne...Ale co innego pracować w suterenie bez okien, a co innego mieć piękne przeszklone biuro, gdzieś w jakiejś pięknej okolicy..:)

Natomiast wracając do mojej uwagi o potrzebach - jak zestaw pc+cubase Ci się sprawdza, to raczej nie potrzebujesz MacBooka Pro :) IMHO...
    BtQ oraz Lex lubią to.

Share This Page

Użytkownicy znaleźli tę stronę szukając wyrażeń:

1. macbook czy laptop

,
  2. macbook pro vs pc

,
  3. macbook vs pc

,
  4. macbook pro vs,
  5. macbook vs laptop,
  6. do czego macbook,