1. Niektóre funkcje forum wymagają rejestracji. Po założeniu własnego konta będziesz mógł korzystać z takich funkcji jak m.in. tworzenie własnych tematów i postów, edycja własnego profilu użytkownika wraz ze statusami, prywatne konwersacje pomiędzy innymi zarejestrowanymi użytkownikami forum.

Mały zbiór porad dotyczący miksowania w DAW

Dyskusja w dziale 'Przydatne artykuły' rozpoczęta przez jacko, 8 Marzec 2010.

1. Marcin Szwajcer moderator globalny

Zawód:
    wiadomo
    ... bez kredek do oczu? ;p
  2. Igor Aktywny Użytkownik

Zawód:
    trener, realizator
    DAW:
    Pro Tools
    między innymi... :D
  3. przemak Przyjaciel dzwiek.org

Jezeli "ogranicz liczbe sladow" ma taka sama wage, jak "wytnij cisze na poczatku", to chyba jest to rzeczywicie "miks w weekend dla kazdego" ;)
    A na serio dodalbym, i wprowadzil jako standard, zeby, jezeli utwor ma konkretne i znane tempo, zaczynac zgranie od poczatku taktu lub chocby jakiejs ustalonej miary. W dobie wysylania mp3 ma to kapitalne znaczenie.
    piccolo oraz jacek.mixer lubią to.
  4. MJK Użytkownik

Zawód:
    konstruktor mechanik
    Jakie? i czemu akurat w dobie mp3?
  5. jacek.mixer Administrator

Zawód:
    mikser
    DAW:
    Pro Tools
    z własnego doświadczenia wiem, że ludzie mają problemy z elementarną edycją i często nie potrafią dosunąc sobie pliku tak, żeby zgadzał się rytmicznie z siatką tempa
    ja akurat nie zwracam uwagi czy zgranie zaczyna się od pełnego taktu - dla mnie ma zaczynać się tak, żeby nie było zbędnej ciszy na początku
    kiedy daję takie zgranie "specom" od dogrywania syntezatorów i sampli, oni prawie zawsze mają problem z oddaniem mi plików z dodatkowymi partiami, które zaczynałyby się w tym samym miejscu co przekazany przeze mnie plik
    podejrzewam, że o takie sytuacje przemakowi może chodzić
  6. JoachimK moderator globalny

A jeszcze jak dojdzie próba zapętlania mp3 to dopiero może być jazda
  7. przemak Przyjaciel dzwiek.org

Bardziej w mojej wypowiedzi chcialem polozyc akcent na "wysylanie" a nie "mp3", ale wychodzi na to samo - otoz bardzo czesto wysyla sie wstepnie zgrane albo czesciowo zgrane rzeczy do innych ludzi, zeby dograli gitarke czy co tam w domu moga. Jak wprowadzimy swiadomosc, ze pliki odsyla sie z dokladnie taka sama dlugoscia (albo przynajmniej poczatkiem) jak otrzymany podklad, bedzie latwiej. Z kolei latwiej bedzie muzykowi edytowac, gdy w swoim daw wstawi podklad, nie wazne, czy mp3 czy wav, i wstawi go od poczatku sesji i zgodzi mu sie siatka. Jak sie nie zgodzi, to bedzie kombinowal i na pewno cos pomyli, a nie jest latwo wstawic potem otrzymane rozsynchronizowane slady gitarek czy klawiszy.
    piccolo lubi to.
  8. MJK Użytkownik

Zawód:
    konstruktor mechanik
    No tak :)
    Przy dogrywaniu to sprawa podstawowa.
    Tylko to mp3 było takie zastawiające... Zwietrzyłem tu jakąś tajemną wiedzę ;)
  9. Jona Aloni Użytkownik

Dla początkujących rozwiązaniem może być zgranie ciszy od zera numeru lub wstawienie w dowolnym momencie fragmentu bitu przed dogranym samplem. Wówczas można sobie wyrównać co do sampla ręcznie.
  10. AKYSZ Stały Użytkownik

ogladam "when you're strange"about the Doors i rzuciło mi sie na uszy:
    pierwsza płyta została nagrana w 5 dni, na 4-ścieżkowym magnetofonie, przy czym bębny na jednym sladzie, klawisze i gitary na drugim, wokal na 3cim, a 4ty zostawiony został na "overdubs"
    utwory "the end" i "light my fire" (każdy ponad 7minut) nagrali w 2ch podejściach [IMG]

to się nazywa oszczędność miejsca, chociaż 4 ścieżki na tamte czasy to był full wypas...
  11. Mariusz Dojs Początkujący

Zawód:
    grafik,
  12. Dr. Fleischman Użytkownik

Jacku, mógłbyś rozwinąć trochę punkt "Automatyka"?
    Jakie są główne wyjściowe zagrania w muzyce pop - refren głośniejszy od zwrotki, zmiana długości pogłosów, co jeszcze?
    Wiem, że wszystko zależy od utworu ale chętnie poznałbym te najczęściej używane triki.
  13. Smiechu Stały Użytkownik

Zawód:
    Inżynier Konstruktor
    DAW:
    Sonar
    Nie chodzi o "zagrania" na zasadzie zwrotka ciszej refren głośniej... ale o regulowanie różnego rodzaju "dysproporcji" w różnych częściach utworu automatyką zamiast mozolnie szukać uniwersalnego ustawienia kompresji/korekcji na cały utwór... Bardzo ważne jest też np. robienie "akcentów"... Masa rzeczy... w sumie automatyką robi się właśnie najciekawsze rzeczy w miksie :D
  14. Bullek666 Użytkownik

Zawód:
    Muzyka...
    A ja pracuję na Rolandzie 2480 - i choc mogę nie dokupuje żadnych sprzętów. Dlaczego? Właśnie dlatego aby nie kusiło mnie przekombinowanie. Siła tkwi w prostocie rzeczy . Wystarczy posłuchać np. The Doors lub White Stripes

Share This Page

Użytkownicy znaleźli tę stronę szukając wyrażeń:

1. Miksowanie w DAW – Rock

,
  2. miksowanie w daw - rock

,
  3. miksowanie w daw – rock rapidshare