1. Przeglądasz zawartość archiwalną forum dzwiek.org z lat 2005-2011. Z początkiem 2012 forum w swojej formie do roku 2011 zostało zamknięte i jego treść pozostawiona tylko do odczytu. Jeśli chcesz brać udział w dyskusjach sprawdź stronę główną czy są na niej interesujące Cię działy.
  2. Niektóre funkcje forum wymagają rejestracji. Po założeniu własnego konta będziesz mógł korzystać z takich funkcji jak m.in. tworzenie własnych tematów i postów, edycja własnego profilu użytkownika wraz ze statusami, prywatne konwersacje pomiędzy innymi zarejestrowanymi użytkownikami forum.

M-Audio Firewire 410, inne interfejsy, szumy.

Dyskusja w dziale 'Komputery, Interfejsy, Oprogramowanie - Mac & PC' rozpoczęta przez kaz, 24 Sierpień 2010.

1. kaz Początkujący

Witam, mój pierwszy post na tym forum [IMG]

Mam M-Audio Firewire 410, używam do reampingu gitary elektrycznej, ale mam IMHO dość duże szumy z preampu tego interfejsu. Nie wiem czy to jest normalne, że nawet jak nie podłączę żadnego kabla do inputu w FW410, track meter w Reaperze mierzy mi stały szum ok -87db, a jak puszczę w tym czasie jakieś głośne audio (w Reaperze, foobarze) przez ten interfejs, szumy potrafią się zwiększyć nawet do ok -79db. Mam też Line 6 POD XT i tam ten problem nie występuje w takim nasileniu: tylko -111db szumu (bez podłączania żadych kabli), no i POD nie jest podatny na puszczanie audio o dużym RMS podczas nagrywania.

Szum z przedwzmacniacza przeszkadza mi szczególnie, gdy na sygnał DI z elektryka nakładam symulację wzmacniacza gitarowego (co potęguje szumy) VST/IR z dość dużym gain. Analogiczny, reampowany DI nagrywany na PODzie generuje szum o wiele mniejszy.

Btw. gdzieś na pewnym forum wyczytałem dwie opinie, że FW410 nie ma Hi-Z. To prawda? Bo jakoś mi się nie wydaje... I czy mogłoby to mieć związek z owym szumem?

Drugie pytanie - jeśli mój FW410 jest skopany, to jaki interfejs, podobny do niego polecacie? Drugi FW410? M-Audio Profire 610? Focusrite Saffire 24? Tc Electronics 6/8/live? EMU? Inny?

Potrzebuję interfejsu głównie do nagrywania elektryka z niskimi szumami jak w POD XT (czyli podobno najlepiej z tym całym Hi-Z), ale także do mikrofonu pojemnościowego (wokal, akustyk, klasyk) i midi do keyboardu.

Pzdr i TIA.
  2. Pawel Walentynski Użytkownik

Zawód:
    realizator dźwięku
    Mam podobny problem z moim setupem...moj macbook pro pierwszy z tych intelowskich wydaje z siebie szum przy podłączeniu zasilania, nie wiem teraz czy to kwestia wymiany zasilania czy generalnie gniazdka i instalacji w całym starym bloku w którym mieszkam, bo zganialem na mozliwość wady w moim też już kilku letnim maudio 1814 interfejsie..ale odłączyłem zasilanie i szum ustał..mała pomoc ze strony doświadczonych wyjadaczy była by super.

pozdrawiamy:)
  3. MarkusBass Użytkownik

Paweł, myślę, że próba z inną instalacją mogłaby pomóc (a przynajmniej rozstrzygnąć wątpliwości). Nie mam tego interfejsu ale przy innych urządzeniach zdecydowanie pomaga poprawne uziemienie. Oczywiście to dotyczy zasilaczy gdzie masz kabel z uziemieniem. Zawsze oczywiście można popracować na baterii ale to na krótko.

Marek
  4. JzK Początkujący

Zawód:
    hobbysta
    W Emu np. są przełączniki do odłączenia masy, u mnie pomaga, brum jest, tylko mniejszy, po prostu mam skopaną elektrykę w gitarze. Pomogło też podłączenie kompa do listwy bez bolca - wiem takich rzeczy się nie poleca ale w moim przypadku zdało egzamin.
  5. Pawel Walentynski Użytkownik

Zawód:
    realizator dźwięku
    W pliku ktory załączylem słyszymy ten buzz...odłączam i podłączam zasilanie. Moj setup to gitara elektryczna podłączona przez DI box do interfejsu M-Audio 1814. Interfejs idzie przez firewire do lapka Macbook Pro..zasilanie jest na przedluzaczu z bolcem, w ścianie gniazdko bolca nie ma..
    Kiedyś na takie rzeczy jak flor noise zwyczajnie nie zwracałem uwagi. Teraz mnie to boli strasznie.. Dlaczego wogle mam taki szum nawet kiedy zasilanie jest odłączone..Na wszelkich rejestratorach zewnętrznych nie mających połączenia z komputerem szumów nie ma...a tu taka kaszanka...jest jakies wyjście z sytuacji coby nagrywać czysto bez urzycia noise removerów?

pozdr

Załączone Pliki:

6. przemak Przyjaciel dzwiek.org

I to moze byc powodem klopotow. Jezeli nie masz uziemienia w gniazdku, to uzywanie przedluzacza z bolcami jest nie tylko bez sensu i moze powodowac petle mas, ale tez moze byc niebezpieczne.
  7. Pawel Walentynski Użytkownik

Zawód:
    realizator dźwięku
    super, znalazłem gniazdko z bolcem w kuchni i jeden problem z głowy, narodził sie kolejny z kablem przez całe mieszkanie:)
    nie ma juz różnicy z szumem kiedy odłączam zasilanie od lapka, ale jak pozbyć sie tego małego szumu? Czy to już wina preampów w tym momecie?

pozdr
  8. MarkusBass Użytkownik

Krótko mówiąc: nie masz uziemienia :eek:. Zamiast dywagować o "niose removerach" po prostu załatw sobie instalację z uziemieniem :D.
    Edit: byłeś szybszy. A ten mały szum to z gitarą wpiętą w wejście? Ona jest rozkręcona? Jeśli tak, to może być to kwestia ekranowania (a raczej jego braku). Do rozwiązania u dobrego lutnika, n.p. u Nexusa.
    Marek
  9. Pawel Walentynski Użytkownik

Zawód:
    realizator dźwięku
    co masz na myśli mówiąc "rozkręcona" i "ekranowanie". Wybacz..
    Gitara elektryczna jest podłączona i volume ma podkrecone na max, teraz z podpinką do gniazdka z bolcem szum sie nie zmienia, nie ma juz różnicy czy volume gitarze mam na max czy na min..
  10. MarkusBass Użytkownik

"Rozkręcona" oznacza "volume podkręcone na max", a "skręcona" oznacza "volume ma min". "Ekranowanie" oznacza ekran elektryczny (przeważnie z folii miedzianej) wewnątrz gitary. Ale jak przy volume na minimum masz to samo, to jest to raczej preamp niż gitara.

Marek
  11. miuzikus Użytkownik

Ojej - a nie możecie sobie sprawić jakiegoś stabilizatora napięcia - jeśli już macie takie straszne problemy? Kolega na wsi słyszał kosiarkę i wiertarkę w nagraniach, zanim nie zakupił czegoś takiego ;)
  12. Pawel Walentynski Użytkownik

Zawód:
    realizator dźwięku

Share This Page

Użytkownicy znaleźli tę stronę szukając wyrażeń:

1. M-AUDIO FireWire 410

,
  2. m-audio profire 410

,
  3. m audio fire wire instalacja na maca

,
  4. m-audio firewire 410 opinions,