1. Przeglądasz zawartość archiwalną forum dzwiek.org z lat 2005-2011. Z początkiem 2012 forum w swojej formie do roku 2011 zostało zamknięte i jego treść pozostawiona tylko do odczytu. Jeśli chcesz brać udział w dyskusjach sprawdź stronę główną czy są na niej interesujące Cię działy.
  2. Niektóre funkcje forum wymagają rejestracji. Po założeniu własnego konta będziesz mógł korzystać z takich funkcji jak m.in. tworzenie własnych tematów i postów, edycja własnego profilu użytkownika wraz ze statusami, prywatne konwersacje pomiędzy innymi zarejestrowanymi użytkownikami forum.

Mój sposób na klasyka ;)

Dyskusja w dziale 'Gitara - rejestracja i obróbka nagrań' rozpoczęta przez sinquestsound, 26 Październik 2009.

1. sinquestsound Konto zlikwidowane na zyczenie uzytkownika

Witam,

Jestem po kolejnej sesji ehh, kapela ala Nightwish, (powiedzmy :D), przy tak zwanej okazji chciałem pokazać mój sposób na rejestracje gitary akustycznej.

2 mikrofony Oktava mk 319 i Mxl 603, Oktava w okolicy ostatnich progów, Mxl między mostkiem a "dziuplą".
    poniżej sample bez eq, bez comp, bez efektów tak jak się nagrało, mikrofony bezpośrednio w firestudio.

1 sampel - gitra z dublem w panoramie po 2 miki na strone,
    2 sample - Oktava na lewo mxl na prawo.

Może ktoś skorzysta jak się spodoba...

Nagrywane w rogu salki, przed gitara ustawione 2 statywy mikrofonowe a na nich gruba narzuta aby odizolować się od reszty mojego superzaadoptowanego pomieszczenia. Jak widać na foto nie mam czerwonej skórzanej kanapy, która jest standardem w każdym szanującym się studio, ale mam super narożnik :D.

Pozdrawiam,

Załączone Pliki:

2. saurus Użytkownik

ladne brzmienie bardzo mi sie podoba
  3. dred Super Moderator

Zawód:
    kucharz
    DAW:
    Logic, Pro Tools
    No mi też się podoba. A że za niedługo będą akustyki nagrywane to pomyślę o tym ustawieniu. Czy gitarka była elektryczna? Czy total aqu?
  4. sinquestsound Konto zlikwidowane na zyczenie uzytkownika

no moze nie widac dokladnie na foto, ale ektroakustyk ;)

Pozdrawiam,
  5. saurus Użytkownik

czyli jednak troche elektryczna :D hehehehehe... tobra nie ma zartow brzmienie jest ok.
  6. dred Super Moderator

Zawód:
    kucharz
    DAW:
    Logic, Pro Tools
    Ale sygnał tylko z majków brany? Czy z kabelka z gity też?
  7. sinquestsound Konto zlikwidowane na zyczenie uzytkownika

tylko miki, napisałęm w opisie wszystko przecia... ;)

Pozdrawiam,
  8. dred Super Moderator

Zawód:
    kucharz
    DAW:
    Logic, Pro Tools
    Zawsze mogłeś trochę nagiąć prawdę :) Za fajnie mi to brzmiało :)))) hehe ;)
    Naprawdę mi się podoba. Tak dalej. Szkoda tylko, że finalnie ma to być najtwisz... hehe ;)
  9. sinquestsound Konto zlikwidowane na zyczenie uzytkownika

taaa, no ja zawsze pisze prawde i nic nie ubarwiam, i ciesze sie ze sie podoba, jak robie kupe z miksu tez nie sciemniam ;)

Pozdrawiam,
  10. dred Super Moderator

Zawód:
    kucharz
    DAW:
    Logic, Pro Tools
    hehe, i tak trzymać.

pozdro!
  11. Dominathor Początkujący

Zawód:
    Musician
    Moge sie tylko przylaczyc do przedmowcow. Sluchalem akurat najpierw sampla 2 potem 1. Efekt byl taki jakby mi ktos nagle na tym samym motywie w hallu yamahy zapomnianego bypass'a wlaczyl. :D
    Sumujac gitara pieknie wbita ciekawe co spierza przy aranzu.
  12. sinquestsound Konto zlikwidowane na zyczenie uzytkownika

Share This Page