1. Przeglądasz zawartość archiwalną forum dzwiek.org z lat 2005-2011. Z początkiem 2012 forum w swojej formie do roku 2011 zostało zamknięte i jego treść pozostawiona tylko do odczytu. Jeśli chcesz brać udział w dyskusjach sprawdź stronę główną czy są na niej interesujące Cię działy.
  2. Niektóre funkcje forum wymagają rejestracji. Po założeniu własnego konta będziesz mógł korzystać z takich funkcji jak m.in. tworzenie własnych tematów i postów, edycja własnego profilu użytkownika wraz ze statusami, prywatne konwersacje pomiędzy innymi zarejestrowanymi użytkownikami forum.

Mój pierwszy mix żywych garów

Dyskusja w dziale 'Bębny - rejestracja i obróbka nagrań' rozpoczęta przez leokos80, 11 Grudzień 2010.

1. leokos80 Użytkownik

DAW:
    Reaper
    Witam. Jak w temacie. Od dwóch dni próbuję moich sił w zmiksowaniu żywych garów. Jak Wam to brzmi na tym etapie? Lekka kompresja na kicku i werblu, na hh filtr, na oh filtr i panorama. Na grupie garów jakiś eq z pseudą emulacją taśmy (darmowa wtyka:) Liczę na każdą opinię/sugestię. Dzięki i pozdrawiam.

Załączone Pliki:

2. Smiechu Stały Użytkownik

Zawód:
    Inżynier Konstruktor
    DAW:
    Sonar
    Nie brzmi źle... ale brzmi jak na razie jak surowe ścieżki garów...

Poza tym... co najistotniejsze w miksowaniu garów... kompresje, eq, saturacje itd... trzeba ustawić tak aby przebijały się one w miksie... trudno tak na prawdę ocenić czy tak będzie jeśli nie ma się reszty instrumentów...
    leokos80 lubi to.
  3. Tasiorowski Stały Użytkownik

Ten werbel ma trochę za dużo sprężyny jak dla mnie. Poza tym nie siedzi ze stopą - stopa nisko sobie pufa, a werbelek to taki trochę pikolaczek przy niej. Wywal przed komprsorem ze stopy okolice 200 Hz szerokim filtrem - nawet dość drastycznie.
    leokos80 lubi to.
  4. aldi Guest

Zgadzam się co do werbla. Jest "pierdowaty". Generalnie słabo zestrojony. Spróbuj dolny naciąg trochę podciągnąć, żeby sprężyny lepiej gadały, a górny trochę opuścić coby dołu zyskał werbel. Chyba, że taki lubisz...
    Nie wiem jak to nagrywałeś ale panorama się nie zgadza w OH jak dla mnie.
    Hihacik może głośniej by warto.
  5. leokos80 Użytkownik

DAW:
    Reaper
    Co do werbla to fakt. Mam dwa ujęcia no i nie wiem czemu górny werbel ma przedzwięki nie do zakceptowania, więc ratuję się spręzynami, choć nie brzmi to fajnie. Coś pomajstruję jeszcze z tą stopą zwłaszcza, jak dokoptuję bas.

Nie ma zabardzo opcji aby powtórzyć nagranie, więc nic już nie zrobię z ustawieniem mikrofonu. Co z tą panoramą w OH? Szkrobnij parę słów jakbyś mógł.
  6. aldi Guest

Najpierw się ustawia overheady (OH), żeby się wszystko w panoramie zgadzało. Najlepiej sobie odmierzyć równą odległość od środka werbla do mikrofonów w OH.
    leokos80 lubi to.
  7. Sempoo Stały Użytkownik

Zawód:
    zealirator wdzięku
    DAW:
    Adobe Audition, Reaper
    Werbel puszkowaty, stopa ma mało panczu. Całość sucha, brakuje dobrej kompresji.

Share This Page