1. Przeglądasz zawartość archiwalną forum dzwiek.org z lat 2005-2011. Z początkiem 2012 forum w swojej formie do roku 2011 zostało zamknięte i jego treść pozostawiona tylko do odczytu. Jeśli chcesz brać udział w dyskusjach sprawdź stronę główną czy są na niej interesujące Cię działy.
  2. Niektóre funkcje forum wymagają rejestracji. Po założeniu własnego konta będziesz mógł korzystać z takich funkcji jak m.in. tworzenie własnych tematów i postów, edycja własnego profilu użytkownika wraz ze statusami, prywatne konwersacje pomiędzy innymi zarejestrowanymi użytkownikami forum.

Logic i zmiany tempa

Dyskusja w dziale 'Nagrania i edycja' rozpoczęta przez dred, 13 Grudzień 2011.

1. dred Super Moderator

Zawód:
    kucharz
    DAW:
    Logic, Pro Tools
    Edytuję obecnie dźwięk nagrany do filmu.
    Zrobiłem wczoraj jeden synchron, reżyser zaakceptował, wysłał mi dzisiaj już plik wideo do dalszych synchronów dźwiękowych i się okazuje, że:
    - pomimo, że w pliku filmowym jest mój dźwięk to jak podłożę w innej ścieżce ten sam dźwięk to się rozjeżdza
    - mam synchron do filmu już, robię eksport i się okazuje że tego synchronu nie ma
    - ścieżki dźwiękowe jakby się przyspieszyły (wokale) i zrobił się w głosie delikatny ale słyszalny efekt "Alwina i wiewiórek"

Pewnie jest jakiś jeden guzik, żeby to zmienić ale nie wiem jaki.
    Jakiś pomysł?

Z góry dziękuję!! :)
  2. ygg Aktywny Użytkownik

Zawód:
    dźwiękowiec
    DAW:
    Logic, Pro Tools, Sonar
    Kilka razy zdarzyło mi się, że np. oryginalne tempo ścieżki to 140bpm - otwieram nową sesję w logic, gdzie default to 120bpm - do tej sesji zaimportowałam plik i potem dopiero zmieniłam tempo na 140bpm - wtedy pojawiały się problemy. Zobacz czy u Ciebie problem może być podobny. (miałam tak w Logic 8, Logic 9 wydaje się nie mieć tego błędu).
  3. dred Super Moderator

Zawód:
    kucharz
    DAW:
    Logic, Pro Tools
    tylko problem tego typu, że film nie wiadomo jaki ma defaultowy time i do niego się wszystko rozjeżdza..
  4. ygg Aktywny Użytkownik

Zawód:
    dźwiękowiec
    DAW:
    Logic, Pro Tools, Sonar
    W jaki sposób pracujesz? (głupio pytam, ale moja praca z video ograniczyła się raczej do wykładów) Dostajesz film z dźwiękiem i potem separujesz go od audio czy dostajesz oddzielnie sam obraz, na którym nie ma dźwięku i oddzielnie plik z dźwiękiem? (która wersja Logic?). Czy przy importowaniu pliku Logic pyta o import informacji tempa?
  5. Diki Użytkownik

a nie jest to czasem kwestia próbkowania np. 44.1 u Ciebie w pliku, a w filmie 48 ? I Logic nie jest w stanie określić na jakiej częstotliwości ma pracować i dlatego przyspiesza/zwalnia jedną ze ścieżek
  6. ygg Aktywny Użytkownik

Zawód:
    dźwiękowiec
    DAW:
    Logic, Pro Tools, Sonar
  7. dred Super Moderator

Zawód:
    kucharz
    DAW:
    Logic, Pro Tools
    Dostaję plik z filmem, wrzucam do logica, importuję z niego "detect cuts" oraz "import audio from movie" i robię synchrony.

Logic nie pyta mnie o importowanie tempa.

Pracuję na plikach, które mają 48/ 16bit i tak też je eksportuję. Dzięki za linka zaraz zabieram się za czytanie i może znajdę.
  8. pi_ Aktywny Użytkownik

-czy frame rate filmu i projektu sie zgadzaja?
    -pracujesz na plikach wav czy aiff?
    -czy time code filmu zgadza sie z logicowym?
    -jak duzy jest ten rozjazd , jak dlugi jest film?
    -czy to moze byc rozjazd spowodowany latencja pluginow?
    -zrob extrakcje audio z filmu w quicktime,
    -sprobuj zrobic probny projekt w soundtrack pro,
  9. dred Super Moderator

Zawód:
    kucharz
    DAW:
    Logic, Pro Tools
    No i się okazało już wszystko:
    - film, który dostałem był w 25 fps a ja pracowałem w domyślnym logicowy 29,97 fps
    - a druga rzecz to, że częśc plików dźwiękowych (głosów) była w próbkowaniu 44,1 a film w 48 przez co jak przenosiłem z okna do okna to mi się przyspieszało. Delkiatnie ale zawsze.

Problem mam nadzieję rozwiązany.

Dziękuję wszystkim za pomoc i teraz już wiem i na przyszłość dla innych.

ZAWSZE SPRAWDZAJ OD MONTAŻYSTY FRAME RATE CZY MASZ TAKI SAM ORAZ CZĘSTOTLIWOŚĆ PRÓBKOWANIA ( W FILMIE ZAZWYCZAJ 48)

ps. jak w logicu w nowym projekcie otwierając nowy projekt ustawić sample rate? domyślne jest 44,1 ale jak to zmienić?
  10. jarektoifl Stały Użytkownik

DAW:
    Pro Tools
    Tak jak ci mowilem prze telefon,recznie na oknie transportu.Jak w menu transportu( Customize Transport Bar) zaznaczysz Sample Rate i nacisniesz Saves as Default to za kazdym otwarciem nowego projektu w pasku transportu bedziesz widzial jaka projekt ma czestotliwosc probkowania.Zmieniasz ja na jaka chcesz,Logic wymusza na konwerterze zmiane.

PS.Niestety Empty projekt startuje domyslnie 44.1 i z tego co wiem,nie da sie tego zmienic,ale z drugiej strony po co,skoro to pusty projekt.Pierwsza rzecza jaka robisz to zmiana Sample Rate i dopiero wtedy po zapisaniu do katalogu projektu importujesz slady:)
  11. dred Super Moderator

Zawód:
    kucharz
    DAW:
    Logic, Pro Tools
    super, dzięki Pane Jarku! :)
  12. jarektoifl Stały Użytkownik

DAW:
    Pro Tools
    Rozumiem,ze filmik dziala i pan rezyser jest zadowolony:)Pzdr.
  13. pi_ Aktywny Użytkownik

zawsze mozna empty project po zmianie sample rate zapisac jako template lub nawet autoload/jesli to jeszcze dziala/,
    sa tez template'y "filmowe", z tego co pamietam zaden z nich nie ma defoultowo 44.1 tylko 48,

Share This Page

Użytkownicy znaleźli tę stronę szukając wyrażeń:

1. logic film z dźwiękiem sie rozjezdza

,
  2. logic pro 9 jak zapisac projekt

,
  3. jak zmienic tempo projektu w logicu

,
  4. logic zmiana tempa sampli,
  5. jak zmienic tempo w logic,
  6. logic pro zmiana tempa