1. Przeglądasz zawartość archiwalną forum dzwiek.org z lat 2005-2011. Z początkiem 2012 forum w swojej formie do roku 2011 zostało zamknięte i jego treść pozostawiona tylko do odczytu. Jeśli chcesz brać udział w dyskusjach sprawdź stronę główną czy są na niej interesujące Cię działy.
  2. Niektóre funkcje forum wymagają rejestracji. Po założeniu własnego konta będziesz mógł korzystać z takich funkcji jak m.in. tworzenie własnych tematów i postów, edycja własnego profilu użytkownika wraz ze statusami, prywatne konwersacje pomiędzy innymi zarejestrowanymi użytkownikami forum.

Literatura dotycząca miksu i masteringu.

Dyskusja w dziale 'Miks i mastering' rozpoczęta przez Espoir, 28 Listopad 2011.

1. Espoir Użytkownik

Zawód:
    Student
    DAW:
    Adobe Audition
    Panowie, chciałbym się dowiedzieć czy zostały wydane jakieś literatury w języku polskim dotyczące miksu i masteringu?
    Przeszperałem forum i znalazłem angielskojęzyczne pozycje, aczkolwiek skłaniałbym się bardziej ku książkom napisanym w języku ojczystym, bo niektóre wyrazy mogą być dla mnie kłopotliwe, zwłaszcza gdy użyty będzie tam język typowo znany muzykom, choć ogólnie z j. angielskim problemów żadnych nie mam.

Możecie podać jakieś tytuły, czy linki do stron gdzie można kupić takie książki, jeżeli w ogóle zostały wydane?
  2. AKYSZ Stały Użytkownik

jak nie masz kłopotów z angielskim, to od razu w te pozycje uderzaj.
    Dla mnie są bardziej zrozumiałe i przystępne niż polskojęzyczne, których praktycznie nie ma :) poza tym wyrazy techniczne typu mute, pause, start, reverse, rock, heavy metal, band etc. są we wszystkich i obiegowym muzycznym języku więc je na pewno znasz :)
  3. Espoir Użytkownik

Zawód:
    Student
    DAW:
    Adobe Audition
    Nie no oczywiście, angielski mam dość dobrze obcykany, ale po prostu boję się wydać dużo kasy na coś, co będzie pisane zaawansowaną angielszczyzną. Muszę popatrzeć na jakieś pozycję i zobaczyć czy dam radę ;)
    Dzięki ; )
  4. ygg Aktywny Użytkownik

Zawód:
    dźwiękowiec
    DAW:
    Logic, Pro Tools, Sonar
    Nie znam nic po "polskiemu", ale jak już się przekonasz do anglojęzycznych, to polecam "Mastering audio; the art and the science" B. Katz - chyba najbardziej znana pozycja. Jeśli chodzi o inne pozycje, polecam wszystko z wydawnictwa focal press (wyżej przytoczona też jest zresztą z focal press). Mam wiele książek z tego wydawnictwa i z każdej jestem zadowolona. Najlepiej kupuj na amazon.uk.
    Akysz ma rację, język techniczny jest dość uniwersalny. Najgorsze, co Cię może spotkać to: bandwith, multitrack, hi pass/lo pass, frequency, insert, auxiliary, etc. - a to chyba nie takie straszne ;P
  5. Espoir Użytkownik

Zawód:
    Student
    DAW:
    Adobe Audition
  6. mate_ok Aktywny Użytkownik

Zawód:
    użytkownik Protoolsa / konstruktor BlueBoardAudio
    DAW:
    Pro Tools
    Zgadzam się, żeby od razu uderzać w literaturę angielską. Niestety polskie fora poświecone tematowi są dość ograniczone i polegają głównie na odgrzewaniu kotleta, więc zapewne po głębszą (czyt.bardziej interesującą) więdzę będziesz uderzał za granicą. Z drugiej strony 90% narzędzi, którymi się posługujesz jest zapewne po angielsku, więc po co sobie utrudniać życie. Poprzeczkę trzeba sobie podnosić a nie bać się, że coś nie wyjdzie ;)
  7. Espoir Użytkownik

Zawód:
    Student
    DAW:
    Adobe Audition
    Fakt, całkowita racja mate_ok :)
    Dzięki za małą dawkę motywacji.

Przy okazji mam taką małą dygresję. Można by podbić jakiś temat, przykleić go i tam mógłby się znaleźć spis całej literatury jaką znacie, na jakiej się opieraliście, jaką polecacie, bo domniemam, że za jakiś czas kolejny nowicjusz założy taki temat jak ja, a im więcej tematów na forum, tym trudniej szuka się interesujących informacji ;P
  8. ygg Aktywny Użytkownik

Zawód:
    dźwiękowiec
    DAW:
    Logic, Pro Tools, Sonar
    Ja popieram pomysł. Wbrew pozorom, literatura na ten temat jest bardzo obszerna i czasem nie wiadomo, która książka jest bardziej godna polecenia niż inna, z drugiej strony jakaś naprawdę fenomenalna może być trudniej dostępna, przez co niezauważalna w sklepach i fajnie jeśli na forum ktoś zwracałby uwagę na pozycje, które naprawdę warto przeczytać.

P.S. Sprawdziłam tego Twego linka. Matko. Polskie ceny, na amazonie masz za połowę :D

Share This Page